Sram представи групата ХХ и обновения SID World Cup

През изминалата седмица Sram представи официално своята първа група от компоненти, предназначена за планинско колоездене. Като казвам „група“, имам предвид продукти, обединени не просто от общо име, но и от системна интеграция, която трябва да доведе до допълнително оптимизиране на работата и повишаване на ергономията и ефективността. Досега компанията предлагаше различните си видове компоненти под различни марки и дори когато ставаше дума за най-високия клас и за някои „връзки“ между конкретни части, те си оставаха отделни продукти. Сега компонентите в серията ХХ са обединени от обща идея, технологии, иновации и предназначение, развивани съвместно в продължение на две години. Запознайте се с ХХ!

XX е група, предназначена основно за ХС велосипеди с акцент върху ниското тегло и ефективността. Това е първата серия компоненти за планински велосипеди, която използва комбинация от 2х10 предавки. Причините за подобно решение се крият в намаляването на теглото и премахването на някои излишни предавателни отношения, налични при системите с 3х9 скорости. Ето повече подробности за отделните компоненти в групата:

Командите, както можеше да се очаква, приличат доста на X.0, но лостчето за изтегляне на жилото, което и тук е с регулируема позиция, вече е от карбон и е по-късо с 3 мм. Освен това новите команди са по-компактни и по-леки -теглото им е 183 грама. Те включват и технологията Exact Actuation за по-бързо и прецизно превключване.

Не забравяйте, че командите са за 2х10 скорости, така че колкото и да ви харесват, няма как да ги комбинирате с досегашните си компоненти! За сметка на това е направено всичко необходимо, за да ги комбинирате лесно и удобно с други продукти от серията XX. На специалната комбинирана гривна за закрепване към кормилото Match Maker X можете да монтирате команда + спирачно лостче + дистанционен контрол за заключване за вилката XLoc.

Следващият важен компонент в системата ХХ е предният дерайльор. И той е проектиран „от нулата“ за целите на движение с 2х10 скорости и е с компактен профил, ниско тегло (118 грама) и три основни модификации (горно люлеене, долно люлеене и с директен захват към рамката). Sram твърдят, че ХХ е „най-бързо превключващият“ преден дерайльор в каталога им.

За това обаче заслуга имат и курбелите, чиито венци включват нова система от „точки“, подпомагащи качването и свалянето на веригата на/от големия венец, наречена X-Glide. Според американския производител тази технология осигурява най-бързото и безпроблемно преместване на веригата отпред, налично на пазара. „Геометрията“ на предните венци е плод на множество експерименти и тестове, довели до постигането на желания резултат. Тя включва общо 8 точки за преместване на веригата, разположени симетрично – 4 за качването й на големия венец и 4 за свалянето й от него.

Но не е само превключването. Курбелите в серията ХХ са и едни от най-леките на пазара. Теглото им е 694 грама във вариант за BB30 и 754 грама за GXP версията. Вариантите за средно движение са общо 4 (два от тях са за рамки, съвместими със системата Press Fit на Shimano) и всичките са с керамични лагери.Освен това т.нар. Q-фактор („разкрача“ на курбелите, т.е. разстоянието между левия и десния, измерено при отворите за педалите успоредно на оста на средното движение) е само 156 мм, което отново е възможно заради наличието само на два венеца. Рамената са от карбон, венците са CNC фрезовани от алуминий 7075 и са с 2 мм по-дебели от повечето канкурентни продукти, което цели увеличаване на коравината. Поради същата причина Sram са прибегнали и до увеличаване на диаметъра на окръжностите, по които са наредени болтовете за захват на венците – 120/80 мм. Това на практика означава отклонение от стандарта при планинскитевелосипеди ( 104/64 мм), но не бива да се забравя, че става дума за система 2х10 с по-големи венци, така че наличието на нови размери не би трябвало да учудва никого. Що се отася до броя зъби на венците, в серията ХХ ще има три модификации: 26-39, 28-42 и 30-45.

Те ще бъдат комбинирани със задни касети 11-36 или 11-32 зъба, използващи технологиите X-Glide и X-Dome. Второто се отнася до начина на изработка – девет от венците са направени като едно цяло чрез CNC фрезоване от парче хром-молибденова стомана. Този процес отнема около 9 часа за една касета. Десетият, най-голям венец е от алуминий 7075 Т6. Както виждате, касетата е надупчена като „швейцарско сирене“, което е направено най-вече за да се намали теглото – 208 грама за варианта 11-36 зъба.

Задният дерайльор е с титанова пружина, керамични лагери на ролките, титанови и алуминиеви болтове и карбоново рамо, чиято дължина е оптимизирана за 2х10 предавки. Теглото му е 181 грама. Както споменах в частта за командите, при задните скорости е използвана технологията Exact Actuation, заимствана от шосейните групи на Sram. При нея единица „дължина“ изтегляне на жилото винаги води до единица „движение“ на задния дерайльор, независимо от предавката, на която се намирате.

Спирачките в групата ХХ са почти идентични с представеният наскоро топ-модел от серията Elixir, само че тук не само тялото на лостчето, а и спирачният апарат е от магнезиева сплав. Лостчето е с карбонова ръкохватка и има реглаж на контактната точка (без инструменти) и на отдалечеността от кормилото (с шестогран). Роторът е конструиран от две части (с алуминиев паяк за 6 болта), крепежните елементи са титанови. Накладките са органични, с алуминиева подложка. Всичко това свежда теглото до 291,5 грама при директен монтаж на апарата със 160 мм диск. Другите размери за ротора са 140 мм (само заден) и 185 мм.

Освен всичко друго, в групата ХХ попадат и 4 вилки. Те са от линиите SID, Reba и Revelation и използват системата за амортизация XX Motion Control с реглаж на забавянето при висока и ниска скорост на разгъване, както и възможност за дистанционно хидравлично блокиране и отключване на вилката и реглаж на прага за активиране (т.нар. floodgate) при среща с неравност по пътя. Последното става чрез споменатият вече дистационен ключ XLoc, изведен при кормилото. Въпреки че е хидравличен, той е по-лек от наличния PushLoc, който оперира с жило.

Теглото на цялата група, без да се включва някоя от вилките, е под 2300 грама. Въпреки това американският производител твърди, че то не е най-важно само за себе си, а в комбинация с факта, че компонентите в групата са напълно функционални и с множество опции, настройки и т.н., т.е. не са „орязани“ в това направление за постигане на лекотата. Цената на групата (отново без вилка) ще бъде около 2430 щатски долара.

За новата серия компоненти е отворена и специална секция в сайта на Sram, която можете да разгледате на адрес: http://www.sram.com/en/XX/


Малко преди да разкрие подробностите за групата ХХ, Sram представи обновената модификация SID World Cup, чиито долни тръби вече са изцяло от магнезиеви сплави (без допълнителни карбонови елементи), но за сметка на това короната и стерженът са изработени като едно цяло от композитния материал, което е довело до намаляване на теглото до ниво 1400 грама. Останалите характеристики на вилката, включително системата за амортизация BlackBox Motion Control се запазват.

http://www.sram.com

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>