Shimano Deore XT SL-M770

През 2008 година серията Deore XT бе напълно обновена и към компонентите в нея бяха „прикачени“ последните технологии на Shimano като 2-Way Release, Instant Release и регулируема позиция на гривната. С тях командите SL-M770 се доближиха значително до тези от топ-серията XTR (при най-високия клас на Shimano получавате по-ниско тегло и възможност за превключване на повече от една предавка с освобождаващото лостче). 

Продукт: Команди от типа Rapidfire Plus за скоростна система 3х9.
Двупосочно действие на освобождаващото лостче – може да го натискате както с палец, така и с показалец (2-Way Release).
Незабавно превключване, без свободен ход на лостчетата (Instant Release)
Две позиции за закрепване на гривната за монтаж към кормилото. Свалящ се дисплей за отчитане на предавките.
Тегло:  289 грама (команди + жила с цяла дължина).
256 грама (команди с демонтирани дисплеи и намалена дължина на жилата).
Цена: 169 лв.
Продължителност на ползването: 5 месеца / 700 км
Продуктът е ползван съвместно с: 
Велосипед Ram Nduro, заден дерайльор Shimano XT Shadow, преден дерайльор Sram X-5, брони Jagwire Switch Dereilleur Kit, спирачки Shimano BR-M535, кормило Truvativ Team, задна касета Sram PG-970, верига Sram PC951,курбели Shimano Hone с два венеца (22-32 зъба) и предпазна плоча.
Други модификации на модела/продукта:
В серията Deore XT се предлагат и два модела комбинирани команди със спирачни лостчета – за хидравлични дискови спирачки (ST-M775) и за спирачки с жило(ST-M770).

Допълнителна екстра, която при XTR липсва, е дисплеят за отчитане на предавките. Макар този елемент да се смята от много хора за „излишен“ при високия клас команди, аз винаги бих предпочел превключвателите ми да го имат. Shimano са помислили и за двата типа потребители, оставяйки възможността да демонтирате дисплея, с което командите добиват съвсем компактен и изчистен вид. На негово място се поставя капаче, което иначе си стои „скришно“ от вътрешната страна на самия дисплей. Той е оформен по такъв начин, че да не пречи на евентуалното закрепване на лостче за дистанционен контрол на вилката или задния амортисьор. За разполагането на командите голямо значение имат двете позиции на гривната, които помагат да наместите прецизно компонентите на кормилото си един спрямо друг. На практика разполагате с четири позиции – по две от всяка страна на спирачното лостче. При някои от тези позиции дисплеят трябва да се махне, за да не си пречи със спирачните лостчета – моят случай бе точно такъв, но това има и добри страни – спестява 24 грама от теглото. За да смените позицията на гривната, трябва първо да демонтирате дисплея, което за мен не е идеалното решение, но явно не е имало начин да бъде избегнато. Имайте предвид и това, че за сваляне и слагане на дисплея и изобщо за сервизиране на командите ще имате нужда от много малка кръстата отвертка, ако не искате да повредите миниатюрните винтчета (аз успях да причиня щети на едно от тях). Постарайте се, преди да пристъпите към тази операция, да се сдобиете с ръководството за експлоатация – процедурата не е сложна, но все пак има някои тънкости, за които трябва да прочетете предварително. 

Както вече споменах, едно от най-съществените нововъведения е двупосочното действие на освобождаващото лостче. Това позволява, ако желаете, да оперирате само с палец или по характерния и досега за Shimano начин – с палец да натискате изтеглящото лостче, а с показалец – освобождаващото. Пробвах и двата варианта. При първия изтеглящото лостче идва малко високо, както е при по-ниските класове (по-старите) команди на Sram, т.е. налага се да придвижите палеца си отчетливо нагоре – за мен това не беше проблем, но все пак не е най-ергономичното решение. Като цяло обаче при тези команди по-удобно и интуитивно ми бе да оперирам с два пръста, т.е. да натискам освобождаващото лостче с показалец. Дори и при този вариант то бе достъпно за палеца, ако не искате да пускате спирачните лостчета, но се налага леко извъртане на китката и протягане на пръста. На практика имате доста варианти за разполагане на SL-M770, така че да са ви максимално удобни. 

Заради по-големия ход на изтеглящото лостче на предната команда то е изведено на малко по-различна позиция в сравнение със задната, т.е. налагаше се да протягам пълеца си с няколко милиметра по-надалеч (така е и при други команди на марката). Явно Shimano са преценили, че по този начин предната команда ще е по-удобна за повечето хора, но на мен дясната команда ми бе по-приятна за опериране и бих предпочел двете да са еднакви в това отношение. 

Превключването с SL-M770 е бързо, леко, прецизно и отчетливо. Нямам никакви забележки в това отношение, командите работеха перфектно. Дори и в зимни условия, при минусови температури, скоростната ми система действаше безотказно. Долавяше се единствено малко повече съпротивление или „забавяне“ в изтеглянето на жилото, идващо от броните, което е нормално при такива условия. Когато достигнете някоя от крайните предавки (най-големия или най-малкия венец), съответното лостче на командата става „хлабаво“, т.е. започва да се натиска съвсем леко и свободно, на „празен ход“. Тази своеобразна индикация ми се стори много полезна, особено при демонтиран дисплей, тъй като не позволява да прилагате излишна сила, опитвайки се да превключите по погрешка. 

Командите изглеждат солидни и надеждни, изработката е качествена и с достатъчно метални елементи. За моя радост не съм имал случай да изпробвам здравината им. Теглото е достатъчно ниско, особено с демонтирани дисплеи. 

{gallery}products_test/test0066_pics{/gallery}

+

Леко, презицно и отчетливо превключване на предавките. 

Свободният ход на лостчетата в крайните положения е доста полезен.

Възможност за реглаж на позицията на гривната. 

Възможност за избор между превключване само с палец или с палец и показалец. 

Дисплей, който може да се демонтира.

Различната позиция на изтеглящото лостче при предната команда не ми допадна особено. (За други хора това може да се окаже удобно.)

За жалост дисплеят не може да се използва при някои позиции на закрепване.

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>