Новости от Sea Otter 2009

Всяка пролет в САЩ се провежда фестивала Sea Otter Classic, който включва състезания, други занимания и… нещо като мини-изложение (всъщност не чак толкова мини), в рамките на което много от големите производители в последните години представят за пръв път пред по-широка публика продуктите си за следващата година. В случая за 2010-та. Както се досещате, не съм бил на живо в Sea Otter, така че няма как тази статия да е твърде подробна или да изобилства със снимки. Но пък всеки желаещ може лесно да намери допълнителна информация в интернет. Аз искам само да маркирам някои от новостите, които бяха показани в рамките на фестивала. За много от тях ще има и по-подробни статии в бъдеще.

 

 

Intense показа новият си DH байк, носещ името 951. Рамката е изработена от тръби Easton EA6 и е с много приятно тегло – 4.3 кг, в което се включва и заден амортисьор Fox DHX RC4. Ходът на задната ос е регулируем – 203 или 216 мм, а окачването е VPP, второ поколение. Разбира се, налице са и всички детайли, характеризиращи съвременните DH/FR велоспеди – челна тръба 1.5, средно движение 83 мм, уши ISCG05. Първоначално на пазара ще излезе модификацията FRO (For Race Only), която ще е с монококова долна тръба и накрайници за задната ос с променлива позиция, което позволява да настройвате междуосието, челния ъгъл и височината на средното движение. По-късно се очаква и „нормална“ версия с обикновена долна тръба, фиксирани уши, шок DHX RC2 и по-ниска цена. Повече подробности ще намерите в сайта на Intense.

Hayes Bicycle Group възнамерява през 2010 г. да се завърне на всички фронтове, т.е. с всички свои марки. Все още не са ясни всички продукти, но се знае, че при Answer ще има доста нови кормила и лапи (включително карбонов ProTaper), при Manitou – подобрени системи за амортизация, а Sun Ringle готвят две нови главини за 15 мм проходна ос. 

Tomac представи състезателен ХС байк с карбонова рамка, 90 мм ход и тегло под 2 кг (за рамка с голям размер). Името му е Carbide SL.

Norco ще имат в каталога си за 2010 г. карбонов твърдак. 

FSA показаха нови ХС курбели с два венеца в комбинации 27/40 и 27/42 зъба. Най-интересното при тях обаче е захващането на венците само с три болта, наредени в окръжност с диаметър 86 мм, откъдето и името на новия „шаблон“ – 386. Целта на тези нововъведения е понижаване на теглото. Ще има варианти за BB30 и за обикновени тръби на рамката. Засега се предвиждат два модела. Единият е в серията K-Force Light – карбонов, с керамични лагери на средното движение, специално обработен външен венец и цена приблизително 1$ за грам – при това положение стремежът към по-ниско тегло е напълно разбираем, а очакваното е 680 грама при модификацията BB30 (това включва и средното движение). Другият модел е Afterburner – изцяло от алуминиеви сплави и с доста по-поносима цена – около 270 $. И при него теглото ще е отлично – малко над 700 грама за BB30 (вариантът за обикновено средно движение ще е около 800 грама). 

Интересни курбели имаше и на щандовете на Race Face – като се започне от разноцветни Atlas, мине се през златист Deus (ограничена серия) и се стигне до обновения Next SL, при който стоманената ос е заменена с титанова, венците са с подобрен дизайн, а теглото е само 695 грама.

Американската компания Cane Creek, която винаги е била сред лидерите в разработката и производството на кормилни лагери (чашки), постави нов рекорд по отношение на теглото с новия си модел AER. Производителят твърди, че това са най-леките чашки, произвеждани до момента. По принцип моделът е предназначен за шосейно колоездене и се предлага в три разновидности – класически, вътрешни и интегрирани, като теглото е съответно 46, 50 и 33 грама. „Тайната“ се крие не в отнетия материал от контактните части (на снимката се вижда как са „надупчени“), колкото в заменянето на горния търкалящ лагер с плъзгащ лагер от композитен материал, наречен Norglide, който тежи едва 1.5 грама. Макар че подобно решение в известна степен увеличава  триенето, Cane Creek твърдят, че композитният лагер е достатъчно надежден, евтин за подмяна и устойчив на замърсявания. Освен всичко друго, новите чашки са и с много нисък профил – „класическият“ комплект е обща „височина“ само 22 мм. Цената на новия продукт е 125 $, а появата му на пазара се очаква през месец юни.  

Syncros присъстваха с нов комплект колела с карбонови капли, наплетени с главини FLH (FL е най-леката серия продукти на марката) и спици DT Competition. Предното колело ще се предлага с главина за 9 мм QR или 15 мм проходна ос. Теглото на комплекта ще е около 1500 грама, а цената малко над 2000 $. Компанията показа и нова лапа за спускане/фрийрад с директен захват, подобрени колове за седалка и др. 

Giant готви ново поколение на модела за спускане/фрийрайд Glory. При него конфигурацията на окачването и закрепването на шока са променени доста в сравнение с настоящия модел. Ходът е намален от 224 на 203 мм, но дължината на задния амортисьор е по-голяма, което означава по-нисък (усреднен) коефициент на окачването с произтичащите от това плюсове. Пълно обновяване се предвижда и за модела Reign X. Все още не са известни всички подробности (тегло, цена и т.н.), но в бъдеще със сигурност ще си говорим по-подробно за тези велосипеди.

На щандовете (може би е по-точно да кажа палатките) в Sea Otter имаше и голямо разнообразие от 29 цолови велосипеди, включително и АМ модели с по 140 мм ход на окачването. Сред по-известните марки, които навлизат в тази пазарна ниша са Rocky Mountain с 29 цолов Altitude и Specialized – с карбонов твърдак в най-високия клас (S-Works) и алуминиев вариант на Epic. 

От страна на Cannondale впечатление направи прототипа на нова „вилка“ Lefty със 140 мм ход (в кавички, защото при наличието само на един крак не е съвсем точно да се говори за вилка), при която короните и горната тръба са едно цяло, което наред с подобренията във вътрешността намалява теглото до 1,04 кг, което си е отлично постижение, както и да го погледне човек. Заключването на вилката вече е с праг за активиране при по-силен удар.

Доста интересни продукти имаше и при DT Swiss. Компанията показа два нови комплекта колела с карбонови капли. XRC 1350 (числото в името указва условно теглото) има почти същите характеристики като топ-модела XRC 1250, само че главините са 240s (вместо 190s), т.е. не са с керамични лагери и олекотен механизъм на свободното движение. EXC 1550 е комплект за АМ велосипеди, с 28 мм широчина на каплите и главини, които са базирани върху 240s, но с повече опции за закрепване към вилката. Предната е съвместима с 9 мм QR, 15 и 20 мм проходни оси, а задната е във варианти 10х135 проходна с QR (системата RWS на DT) и 135х12 мм. Представен бе и нов заден амортисьор, който ще е най-евтиният в каталога на швейцарския производител. Името му е М 210, дизайнът на въздушната камера е заимстван от SSD 210 (вече не се произвежда), а настройките включват реглаж на връщането и заключване. Теглото ще е съвсем прилично – 210 грама за 165 мм дължина.


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>