Кратки новини #42

Един от съоснователите на Giant, 75-годишният Кинг Лиу, ще започне на 9 май велопътешествие от Пекин до Шанхай. Той очаква да измине 1688 км за 20 дни и признава, че едва ли ще му е лесно, но въпреки това е положително настроен към предизвикателството. 

Друга интересна новина, която долетя покрай търговското изложение в Тайпе, но не е пряко свързана с него, е намерението за изграждане на изпитателен център за велосипеди с нискоскоростен въздушен тунел, което ще позволи още по-прецизно проектиране на велосипедите от висок клас, особено шосейните и пистовите, където аеродинамиката е от изключително значение. Това е и поредната стъпка на Тайван в утвърждаването му като място за разработка и производство на висококачествени велосипеди, използващи най-добрите технологии. Засега проектът е в съвсем начален стадий (даже е по-скоро идея), но първоначалните отзиви от велоиндустрията са положителни, така че се очаква по-сериозно развитие в следващите месеци.

Sram стартира свой технически видео-канал в YouTube. Можете да го достигнете на адрес: http://www.youtube.com/sramtech, както и чрез сервизната част в сайта на американския производител: http://www.sram.com/en/service/
Видеоклиповете показват нагледно как се извършват различни сервизни операции и са насочени както към механиците и дилърите на марката, така и към всеки краен потребител с интерес към техническата информация и/или обслужване на определени компоненти. Можете да видите как се сервизират системите Motion Control, Mission Control, Solo Air, 2-Step Air, Dual Air, монтаж/демонтаж на ботушите на вилката, монтаж/демонтаж на средното движение и курбелите, определяне дължината на веригата, разглобяване и профилактика на шокове Monarch и др. Един чудесен източник на информация за всеки веломеханик! 

И докато сме на подобна „образователна“ вълна, искам да насоча вниманието ви и към техническата секция в сайта на Shimano, която също съдържа няколко видеоклипа, както и сервизни инструкции, технически спесификации и съвети за сервизирането на продуктите им. По-специално си струва да разгледате следните страници от нея: 
Начална страница
Видео
Съвети

Компанията Dorel, собственик на Cannondale, обяви, че производството на велосипедите с тази марка ще бъде изнесено в Тайван. Това ще доведе до намаляване на персонала във фабриката в Бедфорд (САЩ) от 300 на 100 души, като там ще останат дейностите по финално довършване (настройване) на велосипедите и вилките, тестването и контрола по качеството, CNC фрезоването, гаранционната поддръжка и различни административни и търговски дейности. Промяната е част от по-голямо преструктуриране, засягащо велосипедните поделения на Dorel – Pacific Cycles (Schwinn, GT, Mongoose) и Cycling Sports Group (предишната Cannondale Sports Group), което трябва да доведе до намаляване на разходите и оптимизиране на дейността.

Гун-Рита Даале Флеся роди момче в края на месец март. Синът й се казва Марк. Състезателката от Норвегия се готви за завръщане на състезателната сцена в края на месец юни, когато ще участва в Montello Marathon в Италия.

Напоследък се появиха още „шпионски“ снимки и данни за новата група на Sram, наречена ХХ, които можете да откриете тук-там из интернет пространството, но аз предпочитам да изчакам официалната информация. Това обаче не пречи да насоча вниманието ви за кратко към една новост при компонентите Х0, които ще се появят по-късно тази година в серии с различни цветове, за да допринесат за завършения изглед на байка ви. 


Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>