Кратки новини #41

SR Suntour са на път да станат най-големия производител на продукти за окачването на велосипеди в света. Тази новина долетя от Тайван, където са базирани повечето мощности и операции на компанията (въпреки че е основана и регистрирана в Япония). През 2008 г. производството и продажбите на вилки възлизат на повече от 6 млн. броя, което скоро може да изведе компанията начело при тези компоненти. SR Suntour вече има лидерска позиция в производството на вилки с магнезиеви ботуши, след като през последните години постепенно „приюти“ производството на всички модели на италианската марка Marzocchi във фабриката си за продукти от висок клас в Тайван. По-голямата част от споменатите 6 млн. вилки обаче идват от две фабрики в Китай, където е съсредоточено производството на OEM продуктите (компоненти за вграждане в готови велосипеди) и по-ниските класове вилки. 2008 година определено бе добра за SR Suntour, тъй като приходите на компанията се увеличиха с 30%, достигайки 101,5 млн. евро.


През 2009 г. планинското колоездене „навършва“ 30 години и това със сигурност ще е повод на много места различни хора да отправят поглед назад, защото безспорно става дума за три доста интересни десетилетия, изпълнени с развитие на дизайна, технологиите, карането и какво ли още не. Аз пък използвам повода, за да насоча вниманието ви към открития неотдавна Музей за изкуство и технологии в планинското колоездене (Museum of Mountain Bike Art & Technology – MOMBAT). В него са изложени повече от 400 велосипеда, стотици компоненти и аксесоари, както и множество книги, списания и всякакви други предмети, показващи еволюцията на планинския велосипед и свързаните с него продукти. Едва ли има смисъл да ви казвам какъв е реалният адрес на музея, но виртуалния определено си струва да посетите – http://mombat.org/. В този сайт ще намерите някои от експонатите на музея, „изложени“ онлайн.


Orbea ще предложи ограничена серия от 150 велосипеда в чест на златния олимпийски медал на Жулиен Абсалон в Пекин през 2008 г. Както се досещате, този „наточен“ ХС байк ще се приближава максимално до състезателното „оръжие“ на французина. Моделът се казва Alma – карбонов твърдак от най-висок клас – но в случая към името е добавено „I’m Gold“, на рамката е „отпечатано“ френското знаме, а седалката и педалите носят подписа на олимпийския шампион. Цената на велосипеда не е спомената. 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>