Спортни новини #13

Карл Плат и Щефан Заам от Team Bulls спечелиха тазгодишното маратонско състезание Cape Epic в ЮАР, което се проведе от 21 до 28 март. Двамата победители доказаха за пореден път, че в момента са може би най-силният отбор в подобен тип надпревари, макар че в Cape Epic те срещнаха силна конкуренция в лицето на Кристоф Заузер и Бъри Стендър (отбор Songo.info), които имаха всички шансове за победа след спечелването на 6 етапа. За зла участ обаче в четвъртия етап Стендър се блъсна в дърво и повреди непоправимо предната си капла, след което продължи с велосипеда на друг участник, който му го предостави с доброто намерение да помогне на водачите в класирането. Заради външната помощ обаче Songo.info бяха наказани с отнемане на 15 минути от времето, което ги изпрати назад в класирането и изведе начело Bulls. Повече подробности за Cape Epic можете да намерите на доста места в интернет, включително и в официалния сайт на състезанието: http://www.cape-epic.com/

Scott сформира отбор за спускане и 4-крос, наречен Scott11. Той включва седем души – млади състезатели, които още нямат големи победи в актива си, но са с потенциал за добро развитие. Най-известен сред тях е французинът Фабиен Педемано. Ръководител на отбора е швейцарецът Клаудио Калуори, бивш професионален състезател по спускане. Тимът ще участва във всички кръгове от СК, както и в някои национални състезания в Европа. 

Канадския производител Devinci заедно със своя испански дистрибутор XMS представи петчленен отбор по спускане, който включва Паскуал Каналс (състезател, който определено остави добри впечатления през изминалия сезон) и още четирима не толкова известни спортисти (трима испанци и един канадец), които обаче имат силни представяния на национално ниво.


На 4-5 април в Питърмарицбург, ЮАР се проведе четвъртия кръг от Националната купа по планинско колоездене на ЮАР. Ако се чудите защо ви занимавам с подобно състезание, ще ви припомня, че на 11-12 април там ще бъде открита надпреварата за СК 2009, което неизбежно привлече интереса и на медиите, и на състезателите, голяма част от които подраниха с една седмица и се включиха в стартовете, за да опознаят по-добре трасето и да преценят представянето си. 

Победител при мъжете в спускането стана Крис Коварик, следван от Андрю Нийтлинг и Марк Бомонт. Носителят на СК за 2008 г. Грег Минаар, който е родом от Питърмарицбург, пропусна състезанието, разпускайки в Кейп Таун, а Фабиен Барел падна на тренировките в петък и изкълчи коляното си, което поставя под въпрос участието му в първия кръг от СК. При жените Трейси Моузли се наложи убедително пред Клеър Бушар и Емелин Раго, а Рейчъл Атертън все още не се е възстановила от контузията на рамото (получена в пътна катастрофа тази зима, за която писахме по-рано) и не се знае кога ще може да се включи в състезанията. 

В дисциплината крос-кънтри също не липсваха знаменитости, но за всеобща изненада при мъжете първото място бе спечелено от германеца Волфрам Куршат, след когото се наредиха Хосе Хермида и Бъри Стендър, а при жените Мая Влозцовска победи Ирина Калентиева. Трета остана Мери МакКонелъг.


Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>