Спортни новини #12

Evil Bikes и MS-Racing направиха силен отбор, който включва Филип Полк (Словакия), един от малцината състезатели в кръгове от СК, който участва и в спускането, и във 4-кроса, че даже и в ендуро състезания по спускане и финландеца Мати Леиконен, който едва ли има нужда от представяне и след сезон, белязан от неприятни контузии (счупен гръбначен прешлен в началото на сезона и две счупени китки в края на 2008 г.), в момента се възстановява с желанието да покаже отново потенциала си през 2009 г. Припомням, че по-рано Evil привлякоха още двама талантливи колоездачи – фрийрайд ветеранът Томас Вандерхам (Канада) и младият му сънародник Стив Смит, като последният също става част от тима Evil Bikes/MS-racing. Състезателите ще карат модела Revolt в кръговете по спускане и твърдака Faction в стартовете по 4Х.

Рене Вилдхабер (Швейцария) бе привлечен от Trek. Името на този колоездач може и да не ви е познато, но той е един от най-успешните атлети в т.нар. ендуро състезания по спускане (най-известна е веригата Megavalanche), които напоследък стават все по-популярни. Една от последните победи на швейцареца е в благотворителната надпревара Urge Kenia, организирана от Фабиен Барел, за която в МТБ-БГ писахме по-рано. Там той се пребори със съперници като Никола Вуйо и Фабиен Барел, които се класираха на второ и трето място. В състезанието участваха още Дарън Береклот, Уейд Симънс, Реми Абсалон и др. Подробности за проявата можете да намерите в сайта, посветен на нея: http://www.urgekenya.com/

SRAM обяви списъка с професионални отбори и отделни колоездачи, на които компанията ще е спонсор през 2009 г. В някои от случаите става дума за пълно оборудване с всички марки под шапката на американския производител (Sram, Rock Shox, Avid, Truvativ), а в други спонсорският договор е само за някои от продуктите. Както се досещате, списъкът с имена е доста дълъг – по две страници за категориите Gravity (дисциплините, в които се кара надолу) и Endurance (главно дисциплината ХС, но тук попадат и участници в ендуро състезания по спускане като Рене Вилдхабер, за когото стана дума по-нагоре). Сред отборите се открояват тимове като Santa Cruz Syndicate, Monster Energy/Specialized, GT Factory Team, Orbea, Merida, Swisspower и др. Ако ви интересуват повече подробности, можете да изтеглите списъците в PDF формат: 
SRAM2009GravityRoster.pdf
SRAM2009EnduranceRoster.pdf

И като говорим за списъци, преди броени дни Международния колоездачен съюз (UCI) обяви официално регистрираните към него отбори за 2009 г., които са 90 на брой. Можете да видите списъка ТУК. Ако сте любители на статистиката, има тимове от 18 държави, като 57% са XC отбори, 36% са DH/4X, а 7% са смесени.

Полският производител Zumbi е в основата на базирания във Великобритания отбор 4Mountains/Zumbi/Fox World Team, който ще бъде предвождан от Нийл Донъхю и Хелън Гаскел. Останалите членове на тима също са британци, а рамките на Zumbi можете да видите в техния сайт на адрес: http://www.zumbicycles.com/

След като Мари-Хелен Премон реши да продължи състезателната си кариера поне с още една година, оставайки в отбора Maxxis-Rocky Mountain, стана ясно, че в тима ще участват още Джоф Кабуш (САЩ) в дисциплината ХС и Сабрина Жоние (Франция), Люк Стробъл (САЩ) и Камерън Коул (Нова Зеландия) в нанадолните дисциплини. 

Кристоф Дюпоа (Франция) се самоуби на 4 март 2009 г. на 40 годишна възраст. Причина за постъпката му вероятно е депресивното състояние, което е съпътствало французина, след като бе осъден условно на три месеца затвор през 2006 г. заради участие в допинг-скандал и трафик на забранени вещества в Белгия. Преминавайки от шосейното колоездене към планинското в средата на 90-те години на 20 в., през 1996 г. Дюпоа става първият френски ХС състезател, спечелил Световната купа. През 1998 г. той достига и до титлата световен шампион.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>