Акценти от велоизложението в Тайпе

Всяка пролет в Тайпе, Тайван се организира една от най-важните срещи за индустрията, където обикновено стават известни тенденциите и се представят за първи път продуктите за следващата година, в случая за сезон 2010. Тазгодишното изложение бе от 17 до 20 март и в следващите редове ще прочетете някои от интересните късчета информация, които долетяха от Далечния Изток.

Разбира се, при сегашната икономическа ситуация в света, една от основните теми на форума бе тази за кризата и нейното отражение върху велоиндустрията. Очакванията са за разнопосочни ефекти, включително и положителни такива. Като цяло компаниите в повечето държави се подготвят за тежка година с по-малко продажби, макар че бизнесът с велосипеди има всички шансове да премине по-леко през трудните икономически времена заради това, че двуколесните превозни средства се възприемат в повечето развити държави като достъпна и здравословна алтернатива за придвижване. Между другото, въпреки кризата, панаирът в Тайпе и тази година отчете ръст на посетители и изложители. 

Една от добрите новини за потребителите е възможното намаляване на цените през следващия сезон. Основания за това дава поевтиняването на някои от основните суровини и материали – алуминий, цинк, мед, естествен каучук. Единствено стоманата засега задържа по-високи нива, но при някои видове велосипеди (включително и планинските) тя не е от толкова голямо значение. Заради спецификите на производствения цикъл обаче, евентуално намаление в цените на крайните продукти може да се очаква едва след няколко месеца (или дори след година). 

Най-лоши са новините за производителите на велосипеди в ниския ценови клас, които достигат до потребителите чрез супермаркети и „масови“ спортни магазини. В последните месеци три от най-големите търговски вериги, продаващи такива колела и компоненти, спряха поръчките си към производителите в Далечния Изток поради факта, че складовете им са пълни, а продажбите не достигат необходимите нива. Става дума за гиганти като Decathlon (Франция), Halfords (Великобритания) и Walmart (САЩ). В резултат на това очакванията са за около 30% спад в продажбите на доставчиците от Тайван и други страни в региона. 

Що се отнася до новите продукти, представени на щандовете в Тайпе, за много от тях информацията все още е предварителна и/или поверителна, но за по-любопитните препоръчвам тази тема от Форума:
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=52290

Етикети:

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>