Технически семинар на Веломания за 2009 г.

Преди седмица, на 21 февруари, повечето дилъри на Веломания изпратиха свои представители за традиционния технически семинар, който се проведе в София и включваше гост-лектори от Shimano Europe. За крайните потребители това събиране може би не е толкова интересно (в сравнение с продуктовия семинар), защото акцентът не е върху представянето на нови продукти, но ви уверявам, че е не по-малко важно, защото се обсъждат различни технически подробности за компонентите, демонстрират се някои сервизни практики, а има и интересни предизвикателства за участниците – нямам предвид опустошаването на сандвичи, картофки и сладки по време на обяда, а други съревнования, за които ще стане дума в следващите редове.

В първия час на семинара г-н Уолтър Врийкорте от Shimano Europe показа на гостите как се настройва електрическата скоростната система от групата Dura-Ace Di2 и как е правилно да се монтират компонентите от нея. Ако не сте чували нищо за тази технология в най-високия клас за шосейно колоездене на Shimano, пояснявам накратко, че при нея вместо жила и брони има електрически кабели и батерия, захранваща моторчета в дерайльорите, с чиято помощ те извършват смяната на предавките. Може би ви звучи като някаква ненужна екзотика, но след демонстрацията на живо останах впечатлен от удобствата при настройката на скоростите, подпомогната и от някои саморегулиращи функции на компонентите.

Уолтър демонстрира пред дилърите и някои от новите инструменти на Shimano, предназначени за професионални механици (а защо не и за домашни, стига да не ви уплаши по-високата цена).

След това бе представена информация за новите етикети, които се поставят на велосипедите Drag и Dragomir, включително и такива, които удостоверяват покритието на стандартите CEN, което е задължително според европейското законодателство. Така дойде ред и на първото съревнование, в което гостите трябваше да попълнят за време кръстословица, подготвена от екипа на Веломания.

Тримата най-бързи спечелиха възможност да участват в друга надпревара, с която по-късно приключи семинарът – състезание по сглобяване на велосипед за време. В нея класиралите се дилъри се състезаваха помежду си и с механик от Веломания, като получиха полусглобен велосипед и трябваше да го приведат в завършен търговски вид – настроен и готов за експлоатация.

Цялата работа трябваше да отнеме не повече от 15 минути, но всички „състезатели“ се справиха за по-кратко време – ако не ме лъже паметта, около 12 минути. Победителят получи сглобения велосипед като награда за сръчността си.

Както казах обаче, това се случи в края на семинара. Преди това имаше още няколко интересни лекции и демонстрации. Една от тях бе посветена на важния въпрос за избора на правилен размер на рамка и пресмятането на височината на седалката, разстоянието от нея до кормилото и т.н. Екипът на Веломания показа специален стенд за снемане на важните мерки в човешкото тяло и формули за изчисляване на размера и оценка на геометрията на рамката, в които те участват.

След това дойде ред на „упражненията“, в които механици на Веломания показаха някои важни аспекти от сервизирането на велосипедите.

Любомир Тодоров и Веселин Стоилов споделиха основните неща около поддръжката на вилки SR Suntour. Те разясниха на гостите какви са конструктивните особености при различните модели и класове, как да ги разглобят, почистят и смажат, за какво да следят при експлоатацията им и през какви интервали да извършват почистване и профилактика.

Специално внимание бе обърнато на втулките между горните тръби и ботушите и тяхната подмяна, както и на праховите и маслени уплътнители. В някои случаи е необходимо да се използват и специални инструменти.

За пореден път бе паказана и процедурата за пълнене и обезвъздушаване на дискови спирачки Shimano. Този път бе използван моделът BR-M575. Механиците демонстрираха също скъсяване на маркуча и закрепването му към спирачното лостче.

В другата зала Николай Панайотов (Доктора) и Стойо Ставрев разясняваха устройството на BMX велосипедите (има доста разлики в сравнение с маунтин байка) и показваха как се сглобяват и какви особености има при отделните компоненти.

Накрая гостите на семинара получиха свидетелства за успешно преминаване на курса. Макар че този документ има по-скоро символично значение, надявам се, че повечето от присъстващите са научили достатъчно полезни неща от екипа на Веломания. За мен лекциите и упражненията определено бяха доста интересни.

Както обикновено, участниците в семинара застанаха и за обща снимка пред входа на хотела, с която смятам да завърша тазгодишния разказ.


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>