SDG I-Beam SP229 SDG I-Fly / SDG Bel-Air ST

След като през 2008 г. Ram Bikes решиха да оборудват всичките си модели с колове и седалки на SDG, повечето от които използват патентованата технология I-Beam, реших и аз да я изпробвам, тъй като бях чувал добри отзиви за нея.

Продукти: SP 229 – Кол за седалка, използващ технологията I-Beam с размер 31,6 мм x 350 мм.
I-Fly – Лека и твърда седалка от състезателен тип.
Bel-Air ST – Седалка с по-дебели и меки вложки и канал в средата за повече комфорт.
Тегло:  SP 229 – 370 грама
I-Fly – 188 грама
Bel-Air ST – 282 грама
Цена: SP 229 – 69 лв.
I-Fly – 119 лв.
Bel-Air ST – 119 лв.
Продължителност на ползването: SP 229 – 4 месеца / 700 км
I-Fly – 4 месеца / 630 км
Bel-Air ST – 2 дни / 70 км
Продуктите са ползвани съвместно с:  Велосипед Ram Nduro
Други модификации на модела/продукта: Колът за седалка се предлага и с дължина 400 мм.

За разлика от класическия дизайн с две релси с кръгло сечение, при I-Beam основата на седалката е оформена като греда, която се плъзга между скобите на кола и се пристяга чрез тях. Производителят твърди, че по този начин се намалява теглото, без това да е за сметка на здравината и се осигурява реглаж напред-назад в много широки граници. Последното се вижда от пръв поглед – частта от основата, в която са нарязани жлебовете за захват към скобите, е с дължина 10 см, а реалният диапазон за промяна на позицията е някъде около 8 см. Що се отнася до настройката на ъгъла на седалката, смятам че тя е сравнима с всеки хубав кол, използващ „назъбена“ шейна, но не е толкова фина, колкото при коловете с два болта. 

Реглажът и стягането на седалката се извършват само с един болт за шестогран 6 мм. Процедурата е бърза и лесна, но имайте предвид, че болтът трябва да е затегнат доста здраво – 17 Nm по предписанията на производителя. В моя случай, използвайки мулти-инструмент, това означаваше прилагането на доста сила. В началото имаше 2-3 случая, в които скобите изпукваха и „изпускаха“ вертикалната позиция на седалката с едно зъбче, но като привикнах да стягам болта по-силно, нещата „заспаха“ и по-нататък не съм имал никакви проблеми. Основата на седалката е полимерна (пластмасова), а скобите на кола са метални – цялата система е напълно безшумна (от гл.т. на скърцания, пукания и т.н.) и безпроблемна за поддръжка (не е необходимо да се слага грес или нещо друго). 

Колът е направен от алуминий 6061 и е с доста дебели стени, което е една от причините теглото му да не е никак ниско – 370 грама за размер 31,6 мм и 315 грама за 27,2 мм – и в двата случая с дължина 350 мм. Другата причина е, че това е един от най-евтините колове в каталога на SDG, където има и доста по-леки модели, доближаващи се до 200 грама, но и по-скъпи.  

Покритието и изработката на кола са много добри, като единствената ми забележка в тази насока е липсата на разграфяване за височината, което винаги е от полза за хора, които често свалят седалката по-ниско за спусканията. 

За някои хора, каращи по-ниски рамки, голям плюс може да се окаже и наличието на 400 мм дължина за коловете на SDG и в частност за SP 229.

Двете седалки, които пробвах, компенсират донякъде високото тегло на кола. При покупката дълго се чудих коя седалка да избера, но в крайна сметка се спрях на I-Fly – не заради ниското тегло, а главно заради формата и твърдостта. Тя е доста компактна и сравнително къса, но за жалост се оказа, че това не е най-подходящата „поставка“ за моята анатомия и на по-дълги карания изпитвах известен дискомфорт около широката част на носа. Затова реших да покарам за кратко и Bel-Air ST, която е по-голяма, със значително повече омекотяване, канал в средата и по-широка в задната част. При къси карания (до 20-30 км) и при по-неравен терен Bel-Air ми бе доста удобна, но при по-големи дистанции с повече асфалт и тя не се оказа идеалният избор за нуждите ми. Както знаете, намирането на седалка, която да пасне перфектно на тялото ви, понякога е доста дълъг, труден и скъп процес, така че горните редове не бива да ви учудват. В тази връзка обаче за момента системата I-Beam има един недостатък, състоящ се в това, че ако искате да смените само седалката, по-трудно ще успеете да я продадете отделно, тъй като за нея е нужен специален кол и обратно. В бъдеще, с по-широкото навлизане на SDG, този проблем може би ще отпадне, но във всички случаи с I-Beam изборът ви е ограничен до продуктите на тази марка, което е нормално, когато се използват „собствени технологии“, различни от стандартните на пазара. Преценката за плюсовете и минусите от подобно „обвързване“ остава задача за потребителя. 

Като изработка и двете седалки са на много добро ниво, с големи кевларени „кантове“ от двете страни, които да ги предпазват от прокъсвания при падане или подпиране. Покритието е от изкуствена кожа, така че не изпитвах угризения, когато го подлагах на кални или водни атаки. По-подробни впечатления имам от I-Fly, която в периода на експлоатация не показа никакви признаци на захабяване или износване. Цената от 119 лв. обаче може да се окаже плашеща за много потребители.

Bell Air ST има и специална приставка за закрепване на чанти Topeak под нея, които използват специална скоба за бързо прикрепване и сваляне.

* За 2009 г. седалката I-Fly има някои разлики спрямо изпробваната от мен – карбонова окраска на основата и друг материал на страничните ръбове (не са кевларени).

+

Системата I-Beam наистина предлага реглаж по хоризонтал в голям диапазон. 

Настройката е лесна и бърза.

Ниско тегло на седалките.

Качествена изработка на кола и седалките. 

Колът SP229 е по-тежък от повечето си конкуренти. 

Седалките са сравнително скъпи. 

Използването на собствен стандарт като I-Beam обвързва потребителя с продуктите само на една марка.

За контакти:
OneDistribution
тел. (02) 9791828
www.onedistribution.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>