Schwalbe Racing Ralph 2.1

ХС гума с трикомпонентен протектор, комбиниращ три различни материала за постигане на максимално добро поведение в различни ситуации и приложения.

Продукт: ХС гума с трикомпонентен протектор, комбиниращ три различни материала за постигане на максимално добро поведение в различни ситуации и приложения. Ниски централни грайфери за по-ниско съпротивление и по-високи U-образни странични бутони за по-добро сцепление в завоите.
Гъстота на каркаса – 67 tpi.
Сгъваем борд. 
Размер: 54-559 (26х2.1)
Тегло:  475 грама
Цена: 49 лв.
Продължителност на ползването: 1 месец / 250 км 
Продуктът е ползван съвместно с:  Велосипед Ram Nduro, капли Mavic XM 317 Disc, вилка Rock Shox Recon 351 и спирачки Shimano BR-M535.
Гумата е ползвана и като предна, и като задна, в комбинация с Rubena Scylla 2.1.
Други модификации на модела/продукта: Racing Ralph се предлага в още два размера (2.25 и 2.4), както и във варианти с допълнителна защита Snake Skin или Double Defense и UST вариант. За повече подробности посетете сайта на производителя: http://schwalbe.com/

През 2008 година моделът Racing Ralph на Schwalbe бе сериозно променен. Централните грайфери, които преди бяха „по-раздвижени“, се превърнаха в стройно подредени квадратни блокчета с нисък профил и скосявания в предната част. Основната им задача е да осигуряват бързина на гумата, т.е. ниско съпротивление при търкаляне. Страничните грайфери бяха заменени с успешния дизайн, използван при Nobby Nic – U-образни бутони, ориентирани срещу посоката на въртене, чиято основна цел е да подобрят сцеплението в завой. Освен шарката, голямо значение за поведението на гумата при каране има и трикомпонентният протектор. Това ще рече, че в основата на грайферите е използван материал, който да подсигури тяхната стабилност, след което централните блокчета са покрити със смес, балансираща между износоустойчивостта, сцеплението и ниското съпротивление, докато за страничните бутони е използван друг материал, осигуряващ по-добър контакт с терена. Малко по-късно Schwalbe доразвиха технологията си, намалявайки размера на частиците, изграждащи материала на протектора, от 200 нанометра на 10 нанометра (0,00001 мм), което допълително понижава съпротивлението при търкаляне, но изпробваната от мен гума е с по-старата смеска, а не с новата Triple Nano-Compound.

Ще започна с това, че по принцип леките ХС гуми с размер 2.1 и плитък протектор съвсем не са най-подходящите за терените и начина, по които карам, затова и нямам голяма база за сравнение и личен опит при този тип продукти. Ако трябва да съм честен, купих си Racing Ralph 2.1, само за да я комбинирам с една друга гума, която ми бе предоставена за проба – Rubena Scylla. Целта ми бе да пробвам и двете гуми на предното и задното колела на байка си, за да мога да добия по-обективна представа за тях. Моделът на Schwalbe бе каран сравнително кратко, но по най-разнообразни терени и не винаги по начин, подходящ за леката конструкция с по-тънък каркас на Racing Ralph . С удоволствие бих я карал и повече, но съдейки по предишен опит, рискът да я „съдера“ бе съвсем реален, затова предпочетох да се разделя с нея след първото повърхносто разкъсване, преди да я повредя непоправимо. Казвам това, защото от самото начало е важно да изберете подходящ за карането си вариант. Ако сте почитатели на дългите ХС преходи, при които от най-голямо значение са скоростта и ефективността при педалиране, и карате по-внимателно на каменистите и изровени участъци, разглежданата тук гума би била чудесно средство за целта. Ако пък сте любители на по-технични пътеки и по-грубо каране, препоръчвам да се насочите към по-голям размер Racing Ralph с допълнителна защита на стените Snake Skin и да преглътнете по-високото тегло в полза на повече спокойствие при такъв тип каране. 

След това отклонение, да се върнем към същинските впечатления от гумата, карана ту по предназначение, ту не съвсем. 

Моят шублер показа широчина на протектора 51 мм – това не е точно 2.1 инча (54 мм, както е обозначено от самия производител), но във всички случаи размерът на гумата е съвсем нормален и не бих казал, че е по-малък, сравнявайки я с други подобни продукти, които съм пробвал. Що се отнася до теглото, електронната ми везна отчете 15 грама повече спрямо твърдяните от Schwalbe 460, но това не променя факта, че Racing Ralph е една от най-леките ХС гуми на нашия пазар. 

Ниското тегло, малкият размер и отличната шарка на гумата дават криле! Велосипедът ми, който в този период като цяло бе доста лек, направо летеше по баирите, особено когато настилката бе по-твърда и гладка. Точно на такъв терен Racing Ralph е най-ефективен. При изкачване по чакълести или по-хлъзгави терени терени гумата проявяваше склонност към буксуване заради по-малката си широчина и недостатъчно агресивна шарка. Като цяло обаче педалирането с нея бе истинско удоволствие. 

При спусканията представянето й зависи изцяло от терена и начина на каране. Иначе казано, ако познавате възможностите й и се съобразявате с тях, ще останете доволни. Racing Ralph не е подходящ избор за кал, но ако се случи да попаднете на мокър терен и карате внимателно, ще оцелеете без проблеми. Гумата е в стихията си при спускане по твърди и утъпкани терени, където спирането с нея е бързо и ефективно. При чакъл и плаващи камъни обаче, особено ако са комбинирани със стръмен наклон, трябва да внимавате и да поддържате разумна скорост, защото Racing Ralph 2.1 просто няма необходимата контактна площ и агресивна шарка, за да се справи уверено в по-екстремните ситуации. 

Останах много доволен от поведението на гумата в завой. Явно твърденията на производителя в тази насока са достоверни. След първоначалния период на свикване с гумата, имаше няколко случая, в които си позволих да „легна“ по-смело в завоите и новият Racing Ralph не ме подведе. 

Ако трябва да обобщя и доколкото мога да се поставя на мястото на хората, каращи ХС в по-спортните му варианти, към които е насочен Racing Ralph с размер 2.1, това е една отлична гума за по-твърди и гладки терени, която се държи достатъчно предвидимо и при по-предизвикателни настилки, стига да знаете какво правите и докъде можете да я „натиснете“. С нея определено бях по-уверен, отколкото с други подобни продукти, които съм ползвал. Аз лично не намерих недостатъци с оглед предназначението й. Ако се съобразите с него, едва ли и вие ще откриете такива. Цената на гумата също е добра, като се имат предвид технологиите, използвани при направата й. 

+

Отлично поведение при твърди и сухи терени

Ниско тегло

Ниско съпротивление при търкаляне

Не е универсална гума за всякакви терени

Леката конструкция с тънък и лесно нараним каркас налага да карате по-предпазливо през остри камъни

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>