Dragomir Condor

Когато ми представи за пръв път новата линия очила Dragomir, Людмил Узунов от Веломания ми обясни, че целта им е да заемат мястото, освободено от спирането на производството на очилата с марка Sigma Sport. А аз, пазейки топли спомени от един техен модел, реших, че при първа възможност ще пробвам нарочените за техни заместници продукти.

Продукт: Рамката е изработена от еластичен материал, издържащ на изпускания и удари.
Очилата са проектирани специално за колоездене, но успешно могат да се използват и в други видове спортове.
UV 400 защита
Тонирани поликарбонатни стъкла
Антиалергични силиконови вложки на носа.
Стилно калъфче за съхранение в комплекта.
Тегло:  24 грама / 49 грама с калъфчето
Цена: 46 лв.
Продължителност на ползването: 6 месеца / 900 км 
Продуктът е ползван съвместно с:  Каски Bell Slant и Bell Variant
Други модификации на модела/продукта:

Засега има няколко модела, с тенденция броят им да се увеличава, сред които аз избрах такъв, който да стои що годе добре на физиономията ми, доколкото това е възможно. Хареса ми и това, че Condor са само с един комплект плаки. Не че е лошо човек да има няколко разноцветни „стъкла“ за различните условия, но исках да видя дали толкова ще ми липсват. Пък и цената при този вариант е по-ниска. Въпреки това плаките могат да се подменят, което е доста полезно, ако им причините някакви поражения. Точно това успях да направя в края на миналата година, когато изпуснах очилата от около метър върху бетон и едното „стъкло“ се сдоби с не много големи, но дълбоки и добре центрирани точковидни вдлъбнатини в покритието. Подобни инциденти не са нещо необичайно и резултатът бе съвсем закономерен – едва ли има очила в този, че дори и в по-горния ценови клас, които да издържат подобна грубост. Иначе през няколкото месеца преди това нищожните драскотини по плаките бяха изцяло в рамките на нормалното, така че сигурно можех да изкарам поне още един сезон с тях, ако не беше лявата ми ръка. 

Моделът Condor предлага повечето стандартни елементи, характерни за среден клас спортни очила. Поликарбонатните плаки са снабдени със защита UV400, силиконовите вложки, контактуващи с носа, са антиалергични, а рамката е еластична и в същото време достатъчно корава, така че хем да издържа на изпускания, притискания и други натоварвания, хем да стои стабилно на лицето, без да е неудобна. На пръв поглед дръжките изглеждат малко слабички, но в действителност не съм имал никакви проблеми с конструкцията на очилата. Изобщо, качеството на изработка ми се стори много добро – нито е имало развиващи се винтчета, нито олющена боя или изгубени вложки за носа. 

В задната част на дръжките, при ушите, рамките завършват със закачени на тях подвижни елементи, които всъщност контактуват с главата. Идеята при този дизайн е пластмасовите парчета да прилепнат максимално добре към линията на черепа, но трябва да внимавате, защото имат склонност да се закачат в каишите на каската при сваляне. При слагане на очилата без каска „съвместимостта с кратуната“ ми бе отлична – рамката стоеше достатъчно стегнато, та да не се мести, и в същото време без помен от стягане или дискомфорт. При комбиниране с каска (което в случая е нормалното) очилата стояха с една идея по-хлабаво в областта над ушите, където минават над каишите и в някои случаи подвижните контактуващи парчета попадаха върху клетката за главата на каската, но въпреки това нямах никакви проблеми с разместване на очилата по време на каране, дори и при доста раздрусващи участъци от пътеките. Длъжен съм да напомня, че удобството и съответствието с главата и каската е нещо строго индивидуално, затова трябва внимателно да се пробва в магазина.

Не зная дали „стъклата“ имат защита срещу изпотяване, но като че ли се замъгляваха малко по-лесно в сравнение с по-скъпи очила, които съм пробвал. Дори и така да е, влагата много бързо се разнася, като подкарате колелото. Видимостта във всички посоки е добра, поне в моя случай нищо не пречеше на зрението ми. Не съм имал проблеми с праха, вятъра и насекомите. Тонът на плаките допадна на нуждите ми – леко затъмнени, но пропускащи достатъчно светлина, за да карам нормално дори и в тъмни иглолистни гори или пък на здрачаване. Разбира се, винаги има ситуации, когато е добре човек да има и допълнителни комплекти стъкла (най-вече безцветни в моя случай), но както казах още в началото, това означава и по-висока цена.

 

Очилата се продават с компактен и удобен калъф с цип, който не заема много място в раницата и може да се закачи на колана. 

+

Добра изработка. 

Плаките могат да се подменят при нужда.

Предлагат добра функционалност на достъпна цена.

Плаките се запотяват малко по-лесно в сравнение с по-скъпи очила, които съм пробвал. 

Трябва да внимавате подвижните накрайници при ушите да не се закачат в каишите на каската, когато сваляте очилата.

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>