Спортни новини #11

Европейско първенство в Кранска Гора, Словения 
Ако не сте разбрали, тази година в близката до нас Словения ще има доста интересни състезания. Наред с кръга от Световната купа в Марибор на 20-21 юни, в китната държава ще се проведат и Европейски първенства в дисциплините спускане и 4-крос. За второто състезание, което ще е на 27-28 юни в Айдовчина, не зная дали ще се намерят заинтересовани участници от България, но за Европейското първенство по спускане (

Hit DH European Championships 2009), чиито домакин ще бъде курортът Кранска Гора на 13-14 юни, може и да има мераклии, особено ако го комбинират и със старта за СК седмица по-късно. В тази връзка бързам да ви съобщя, че за подробности е добре да следите сайта, посветен на това събитие: http://www.dhvitranc.eu/


Андреу Лакондеги (Испания) спечели зимното slopestyle състезание Kona White Style 2009, което се проведе на 30 януари в Леоганг, Австрия. На второ място се класира британецът Ланс МакДермот, който взе и наградата за най-ненормален трик – аз не умея да превеждам такива сложни изпълнения, които е трудно дори да се проследят с поглед, но на английски се нарича „tuck no hand frontflip“ – явно включва предно салто с пускане на кормилото и още нещо. Такъв трик за първи път се изпълнява с маунтин байк. Изобщо, участниците в състезанието явно за пореден път са вдигнали летвата и очевидно не смятат да спират, ако се съди по коментара на Лакондеги, че обича такива големи скокове и според него в бъдеще трябва да размeрът им още да се увеличава. Трети стана германецът Амир Кабани. 

Race Face привлякоха в отбора си професионалния фриарйдър Майк Кинрад (Канада). Майк може да бъде наречен ветеран, но това не му пречи да вдига нивото си с всеки изминал сезон. Той е единственият карач, участвал и в петте издания на Red Bull Rampage, като през 2008 г. зае отличното четвърто място в тази екстремна надпревара.

Жан Кристоф Перо (Франция), сребърен медалист в дисциплината крос-кънтри от Олимпийските игри в Пекин през 2008 г., подписа договор с отбора на Massi, където ще си партнира с една от най-опитните XC състезателки – Маргарита Фулана, която е световен шампион за миналата година. 

Giant ще разчита и през 2009 г. на своите дългогодишни състезатели Адам Крейг (САЩ), Оли Бекингсейл (Великобританвия) и Джаред Рандо (Австралия) в отбора си Global Mountain Bike Team. Първите двама са сред най-добрите ХС атлети в своите държави и ще се състезават както в кръгове от СК, така и в националните си първенства. Рандо е ветеран на DH сцената и помага в доусъвършенстването и тестването на моделите за спускане на Giant.

GT привлече трима известни състезатели в отбора си – ветерана в дисциплините дуал и 4Х Ерик Картър (САЩ), австралиецът Мик Хана, който се завръща в спускането след едногодишна пауза и ще кара с новия DH модел Fury, и Андрю Чо, комуто не са чужди големите скокове, състезанията на Red Bull и фрийрайда като цяло. 

Рейчъл Атертън се блъсна в автомобил, докато тренираше с братята си на шосе в Калифорния. Състезателката се размина с натъртвания, охлузвания и извадено рамо – не че това е лека контузия, но като се има предвид, че сблъсъкът е бил челен, Атертън по-скоро е имала късмет.


Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>