Седмицата на Santa Cruz продължава… с модела Driver 8

Само няколко дни след представянето на модела Blur XC Carbon Santa Cruz отново „наляха масло в огъня“ с поредния си нов велосипед. Този път става дума за дългоходов фрийрайд байк, наречен Driver 8, който явно ще замести модела VP Free, който бе с подобни характеристики.

На външен вид новата рамка има доста сходства с DH модела V-10, пък и едно от предназначенията, които му приписва производителят, е именно спускането. Ако трябва да цитирам, „той е и един много удобен състезателен DH байк, вероятно по-добър избор за повечето спускачи, които не са професионални състезатели за СК и за повечето трасета, които не са трасета за кръгове от СК“. Тази възможност е посочена само за да разкрие потенциала на модела Driver 8, който според мен е преди всичко фрийрайд велосипед, позволяващ да правите каквото и където си поискате надолу по пътеките, а при нужда да го задвижите дори и нагоре със собствени сили, макар и за кратко. 

Последното не е маловажно и Santa Cruz дебело подчертават факта, че височината на седалката може да бъде променяна с цели 18 см (7 инча), въпреки че тръбата е прекъсната. Нещо повече, ъгълът на седалковата тръба е такъв, че когато е в най-висока позиция, положението на колоездача върху байка ще е сходно с модела Nomad, т.е. ще позволява съвсем нормално педалиране, ако се абстрахираме от теглото на байка и силата на ездача му. Обратно, когато седалката е в най-ниска позиция, геометрията наподобява модела V-10. 

Описанието на Driver 8 би могло да е съвсем кратко: 8 инча (203 мм) ход на задната ос; второ поколение на окачването VPP (сигурен съм, че вече знаете какво означава това!); челна тръба за стандарта 1.5; тръба за средното движение с широчина 83 мм; уши за стандарта ISCG05; 150х12 мм задна проходна ос Maxle; три размера; цена от 2399 $ до 2761 $ в зависимост от избора на покритие (прахово боядисване или анодизация) и заден амортисьор (RockShox Vivid 5.1 или Fox DHX RC4). 

Все пак има и някои допълнителни подробности, които си струва да споменем, например специалния калобран за задния амортисьор. Или пък карбоновата горна връзка между рамото и рамката, която не само спестява ценни грамове, но според производителя е и много здрава. Всички стави са с масивни капсуловани лагери с ъглов контакт, като при долната връзка те са общо 8 броя, т.е. по четири на всяка от двете оси с диаметър 15 мм, и имат портове за гресиране и доста сериозни уплътнения. 

Теглото на рамката е около 4,8 кг за среден размер с покритие чрез анодизация. 

{gallery}products_news_old/news00681_pics{/gallery} 

За повече подробности посетете сайта на Santa Cruz:
http://www.santacruzbicycles.com

Коментари във форума

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>