Intense Tracer VP и Spider 2

Intense и Santa Cruz от години работят в тясно сътрудничество, „експлоатирайки“ съвместно качествата на окачването Virtual Pivot Point (VPP), което закупиха преди години от Outland Sports. В моделите на двете американски марки през тези няколко сезона винаги е имало сходства, като в същото време всеки от производителите успя да запази характерния си облик. Припомням всичко това, защото никак не е учудващо, че докато Santa Cruz обновиха напълно няколко от рамките си в последните месеци, Intense също не „спят“ и представиха два нови велосипеда, които определено заслужават внимание. Става дума за Spider 2 и Tracer VP.

Общото между тях е, че по подобие на Santa Cruz използват второ поколение VPP. Това ще рече, че основните недостатъци, които производителите и потребителите са открили в конструкцията и поведението на рамките, екипирани с първото поколение VPP, при новите модели са отстранени. Една от промените е в разположението на ставите и връзките между тях. Това е довело до намаляване на промяната на коефициента на окачване в рамките на хода, т.е. крайните стойности са по-близо една до друга, което води до по-голяма отзивчивост в началото на хода и по-линейно усещане като цяло. Иначе казано, наличният ход се използва по-ефективно. В същото време линията на движение на задната ос също се изменя по-плавно от преди и движението назад не е толкова отчетливо, което намалява „удължаването на веригата“ и свързаните с него явления от типа „ритане на педалите“. Другата съществена промяна при VPP2 е чисто конструктивна и включва оси с по-голям диаметър, по-издръжливи лагери с ъглов контакт и портове за гресиране на ставите – все неща, които увеличават периода на експлоатация и улесняват поддръжката. 

При рамките на Intense обаче е добавена още една екстра – възможност за промяна на хода. Разликата между двете позиции не е особено голяма – 0,5 инча, т.е. 13 мм, но според Джеф Стибър (собственикът на Intense) и впечатленията на хора, които са пробвали новите модели, дори такава малка промяна оказва отчетливо влияние върху поведението на велосипедите, правейки ги по-ефективни при педалиране (когато са с по-малко ход) или по-комфортни и „способни“ при спускане (в другия случай).

Пръв „на сцената“ се появи моделът Tracer VP, който е типичен АМ/ендуро велосипед, ориентиран към вилки с ход 130-160 мм и хора, които желаят свободно да разгърнат потенциала си при спусканията, запазвайки си възможността да се изкачват нагоре на собствен ход и без големи затруднения. Tracer VP е с ход на задницата 5,5 – 6 инча, т.е. 140 – 152 мм. Рамката използва монококова хидроформована горна тръба, челото е съвместимо със стандарта 1.5, а теглото е едва 2,83 кг. Tracer VP ще се предлага в четири размера, а данните за челния и седалковия ъгли в замисимост от позицията за хода на рамката и избраната вилка изглеждат така: 
– при 140 мм ход отзад и отпред, челният ъгъл е 69 градуса, а този на седалковата тръба – 73 градуса
– при 160 мм ход отзад и отпред, челният ъгъл е 67,5 градуса, а този на седалковата тръба – 71,5 градуса

Скоро след това бе представен и моделът Spider 2, който като идея и показатели стои между Tracer VP и Spider FRO – последната рамка е насочена изцяло към ХС колоездачи, търсещи максимална лекота и ефективност. Spider 2 също е ХС велосипед, но малко по-комфортен при спускане и по-универсален, за което свидетелстват и данните за геометрията му: челен ъгъл 69-70 градуса и седалков ъгъл 72-73 градуса в зависимост от позицията за задния ход, който може да е 114 или 127 мм. Препоръчителният ход за вилката варира от 100 до 140 мм, а теглото на рамката е 2,59 кг. За разлика от Tracer VP, по-леката рамка Spider 2 е направена изцяло от тръби Easton EA6, без да се прибягва до монококова конструкция. 

http://www.intensecycles.com

{gallery}products_news_old/news00684_pics{/gallery}

Коментари във форума

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>