Rocky Mountain замени ETSX с Altitude

От 2009 г. един от най-популярните XC/AM модели на канадската компания Rocky Mountain, ETSX, ще бъде заменен с нова линия, носеща името Altitude. Рамката на ETSX бе интересна с окачването си, чиято конструкция използваше т.нар. wishbone връзки и бе заимствано като идея от болидите на Формула 1.

Въпреки че според твърденията на производителя новата рамка е базирана на същия патент (ETS=Energy Transfer System), визуално приликата с окачването FSR на Specialized е повече от очевидна и спекулации относно бъдещи спорове по този повод не липсват.  Rocky Mountain са убедени, че не нарушават патентните права за FSR, изтъквайки, че при Altitude ставата на окачването при задното колело се намира над оста на главината, но дали това ще е достатъчно? Новото окачване е наречено Smooth Link и ходът на задната ос е 140 мм, а усредненият коефициент е 2,4:1. Моделите ETSX попадаха в категорията „маратон ХС“, което може да се каже и за наследниците им, при които предназначението е дефинирано като „епични ХС карания“ – всеки да го разбира както иска, но за повечето хора е ясно за какво може да служи един лек, ефективен байк със 140 мм ход на окачването, какъвто е основният замисъл при Altitude.

Рамките, служещи за основа на велосипедите в тази линия, са две – карбонова и алуминиева. Първата, разбира се, е по-лека, с близо половин килограм – 2,5 кг. Формата на тръбите е променлива, като има две важни извивки. Едната е при средното движение – тя освобождава повече място за шока и за поместване на бутилка на долната тръба. Другата е при горната тръба – тя намалява височината на рамката в близост до някои деликатни части от тялото. При карбоновата версия долната тръба е оформена по специален начин, така че при удар с отскочил от земята камък той да се „плъзга“ по нея, вместо да я удря директно. Дори кобилицата е изработена от карбон, с алуминиеви легла за набиване на капсулованите лагери. Интересен детайл е и интегрираната скоба за затягане на кола за седалката – ексцентриковият лост стяга директно седалковата тръба на рамката. 

Внимание заслужава и геометрията на Altitude. Челният ъгъл е 69 градуса, което е нормално за такъв тип велосипед, но седалковата тръба е доста изправена със своите 76 градуса. Rocky Mountain обясняват идеята си така: когато колоездачът възседне байка, задното окачване се сгъва с 20-30% (препоръчителното начално сгъване) и геометрията се променя, като ъгълът на седалковата тръба намалява. Целта при Altitude е била да се компенсира тази промяна, т.е. нещата да си дойдат на мястото, когато велосипедът е натоварен. Дали е точно така обаче може да каже само някой, който е пробвал такъв байк. 

http://www.bikes.com/


Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>