Mavic 2009

За следващия сезон френският производител на капли и готови колела за велосипеди е подготвил няколко новости по отношение на планинските колоездачи. Най-голямата може би е, че компанията навлиза на нови пазари – за облекло и екипировка и за обувки и педали. Няма как да се занимая подробно с всички тези продукти, тъй като всеки от тях заслужава внимание, затова просто ви съветвам да разгледате задълбочено сайта на Mavic. Обувки, блузи с къс и дълъг ръкав, ветроупорни и водонепропускливи якета, дълги и къси клинове, панталони, бельо, ръкавици… определено има какво да си хареса човек! Ако вестта за тази нова насока в продукцията на французите ви идва малко неочаквано, ще уточня, че те всъщност имат опит в производството на такава екипировка, само че досега тя се продаваше под друга марка.

И ако дрехите ги пропускам набързо и ви ги оставям за „домашно“, то за обувките и педалите няма как да го направя, защото при тях има нещо ново и доста интересно – технологията EZ Ride (игра на думи – произнася се като „easy ride“, т. е. „лесно каране“ или по-скоро „лесни за каране“). Вместо парче на обувката и автомати на педалите, продуктите на Mavic се свързват чрез магнити. Така се получава нещо средно между педалите с и без автомати, което според производителя и публикации в медиите е насочено по-скоро към любителското каране (т. нар. recreational), а не толкова към професионалните колоездачи или към тези, които търсят максимална ефективност. За тях Mavic предлага широка гама SPD съвместими обувки за колоездене, а през 2009 година се очаква появата и на висок клас педали. 

 

Но да се върнем към EZ Ride – концепцията на френския производител се вижда ясно от снимката. Магнитите насочват крака на колоездача към педала, който има Х-образна издигната част, съответстваща на същата форма, изрязана в подметката. За разлика от системите с автомати, тук „откопчаването“ става по класическия начин чрез вдигане на стъпалото от педала. Това повдига въпроса дали и доколко тази връзка е ефективна при кръговото педалиране чрез издърпване нагоре в част от оборота, но отговор може да се даде единствено след проба. Други интересни въпроси, повдигнати и в тази тема от Форума, засягат възможностите за реглаж на позицията на крака и извъртането му върху педала при завиване. Първото не изглежда да е възможно и ако това наистина е така, мога да си го обясня единствено с предназначението на системата, т. е. производителят да е преценил, че при любителското каране потребителите така или иначе не обръщат сериозно внимание на такива подробности.

Що се отнася до продуктите, с които винаги сме свързвали името Mavic, ето какво ново се забелязва в каталога: 

Ендуро колелата Crossmax SX са напълно обновени и то не само графично! Теглото им е намаляло с цели 165 грама, достигайки 1755 грама (825 грама за предното и 930 грама за задното колело). Напомням, че става дума за комплект, който е направен за доста агресивно каране и би следвало, въпреки лекотата си, да понесе доста сериозни натоварвания. 

 

Каплите са изработени от алуминиевата сплав Maxtal по технологията ISM (Inter Spoke Milling), при която се отнема излишния материал от стените между дупките за спици, тъй като в тези области натоварванията са по-малки. Процесът позволява намаляване на теглото с 40 грама за колело.  Както и досега, каплите са UST съвместими, а при отворите за спиците е използвана технологията FORE, при която стената  откъм гумата изобщо не е пробита – това увеличава и здравината. Самите спици са 24 броя за всяко колело, алуминиеви, с алуминиеви нипли.

Главините също са претърпели сериозни промени, като най-важната засяга механизма на свободното движение, който е с алуминиево тяло и вече е с 4 блокиращи езика – това осигурява зацепване на всеки 7 градуса от оборота и би трябвало да гарантира не само по-бърза и прецизна работа, но и по-голяма издръжливост. На всичкото отгоре новият механизъм, наречен ITS-4, е и по-лек от предшественика си и дава възможност за съвместимост с проходни оси и отзад, което е позволило на Mavic да направят вариант и за 135х12 мм ос, наред със стандартната. Отпред главината е предназначена единствено за 20 мм проходна ос –  явно производителят е преценил, че хората, които карат с 9 мм оси, е по-добре да се ориентират към по-леките комплекти колела. Що се отнася до спирачките, Crossmax SX ще се предлага във варианти за международния стандарт с 6 болта и за Center Lock. 

 

Разбира се, цената на продукт, съчетаващ повечето от най-високите технологии на Mavic, няма как да е ниска. Затова френският производител предлага още една, по-достъпна опция – комплектът Crossline, който ще е кажи-речи два пъти по-евтин. Това е в замяна на по-високо тегло – 2055 грама, което си остава съвсем приемливо с оглед предназначението и здравината на колелата. При Crossline спиците са 28 и са стоманени, каплите също са по-обикновени, не са UST съвместими, материалите не са от най-високия клас, макар че свободното движение при задната главина отново е ITS-4, а предната може да се конвертира и за обикновена 9 мм ос с QR. 

Колелата за спускане Deemax не са били подминати от „вятъра на промяната“ – при тях той е успял да „отвее“ цели 300 грама, което си е завидно постижение. Сега комплектът тежи едва 2160 грама. И тук за целта са били впрегнати технологии като ISM и FORE, материалът на каплите, разбира се, е Maxtal, а задната главина е с механизъм ITS-4. Цветът вече е сив, като само спонсорираните състезатели ще могат дасе радват на яркото жълто, което бе характерно за предишните поколения Deemax. 

DH/FR комплектът Deetraks също е обновен с механизъм ITS-4 на задната главина и нов графичен дизайн. Теглото му е 2260 грама, а от гл. т. на съвместимост този комплект сякаш има варианти за всички видове оси, които се предлагат в момента на пазара – от 9 мм QR отпред до 150х12 мм проходна ос отзад. 

При моделите с ХС насоченост промените са по-малко, но и там има няколко важни новости. Както можеше да се очаква, предните главини при някои от тях (например Crossmax SLR Disc и Srossmax ST Disc) вече са съвместими и с 15 мм проходна ос, лансирана от Shimano. По-интересното е, че при Crossmax SLR Disc има и отделна опция с главина за 20 мм проходна ос. Друго подобрение при най-скъпия и лек модел на Mavic е използването на процеса ISM 3D, при който се отнема материал между спиците не само от горната стена (откъм главината), но и от страничните. Така теглото намалява още повече. Дори и при най-евтините комплекти – Crossride – има нови главини и спици и намаляване на теглото с 40 грама. 

www.mavic.com

Коментари във Форума:
За обувките и педалите EZ Ride
За останалите продукти на Mavic за 2009 година

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>