Pivot посреща сезон 2009 с модела Firebird

По едно време се бях наканил да ви представя марката Pivot, но така и не успях да намеря време за първоначално замислената статия. Сега обаче има чудесен повод да хвърлим поглед върху този производител и неговия най-нов модел, носещ името Firebird.

Преди това обаче, нека все пак надникнем към кратката история на Pivot Cycles. Компанията е основана през 2007г. от небезизвестния Крис Кокалис, който преди това бе собственик на Titus – друг американски производител на рамки от висок клас. Pivot започва с два модела, Mach 4 и Mach 5 , като числата отразяват хода на задницата в инчове. Рамките са алуминиеви, изработени с изключително внимание към детайла и с използване на повечето от модерните способи за обработка и формуване на тръбите. Окачването е едно от най-хвалените на пазара – DW-link. Иначе казано, още с появата си марката Pivot лесно се нареди сред елита на американския пазар. Затова не е учудващо, че представянето на новия им модел по време на изложението Интербайк предизвика силен интерес сред представителите на медиите и останалите посетители.

Firebird e лека и дългоходова рамка с двойно окачване, чиито ход на задницата е 167мм. С други думи – представител на типа „ендуро“. Теглото, геометрията и кинематиката на окачването позволяват да се изкачвате без особени проблеми, но основната стихия на байка са спусканията. За това говорят много от елементите на рамката, на които ще се спра след малко.

Както сами виждате от снимките, тръбите на предния триъгълник са с променлив профил, на повечето места с правоъгълно сечение и с немалко извивки. Те са хидроформирани и с променлива дебелина на стените, изработени от алуминий 6061. Разбира се, целта едва ли е (само) създаване на впечатляващ външен вид, а най-вече постигане на по-ниско тегло и по-добри якостни характеристики. Второто е особено необходимо с оглед предназначението на рамката и „волностите“, на които се очаква да бъде подложена тя. В това отношение Firebird е добре подготвен с челната тръба за стандарта 1.5 и ушите за стандарта ISCG05 при средното движение. Заради конфигурацията на окачването, която със сигурност и имала водеща роля при дизайна на рамката, връзката между средното движение и седалковата тръба е осигурена от метално парче със сложна форма. Въпреки че седалковата тръба е прекъсната, дължината й е достатъчна, за да позволи използване на кол с нормална дължина и свалянето му в по-ниско положение при спускане.

За дизайна на окачването, разбира се, се е погрижил лично Дейв Уигъл. По думите на Крис Кокалис поведението на задницата при педалиране и спринтиране е отлично и много ефективно, но въпреки това той набляга повече на качеството на работа при спускане. Прави впечатление, че за разлика от други приложения на DW-link, тук задният амортисьор, който е специално тунингован за нуждите на Firebird, е изцяло плаващ между ставните връзки. С други думи, в никой от двата си края не е закачен зарамката. Това помага коефициентът на окачването, който е променлив във всяка част от хода, да бъде допълнително модифициран „в движение“ за постигането на оптимална реакция към терена и препятствията, през които преминава байкът. Шокът е Fox RP23, но по желание на клиента рамката може да бъде оборудвана и с Fox DHX Air.

Специално внимание е обърнато и на предния дерайльор. Първо, той е с директен захват към рамката, но това е нещо, което виждаме не за пръв път – и предишните модели на Pivot са с подобен дизайн. Новото тук е, че дерайльорът е подвижен – той следва движението на задницата, така че във всяка част от хода да бъде адекватно разположен спрямо веригата, за да се осигури прецизна смяна на предавките и да се избегнат нежелани шумове и съприкосновения. Както казва Крис Кокалис, големият ход на задницата е основен враг на предния дерайльор, затова създателите на Firebird са положили усилия да решат този проблем. Между другото, за това нововъдение е подадена и молба за патентна защита.  Приставката за закрепване на предния дерайльор може да бъде демонтирана – така се откриват ушите за ISCG, в случай че байкът ще се ползва с един венец и водач за веригата. Ако пък искате да имате и преден дерайльор, и обтегач за  веригата, е.13 ще осигурят поръчкови водачи за два венеца, предназначени специално за модела на Pivot.

Теглото на рамка с малък размер и покритие чрез анодизация (засега ще се предлага само такова) е 3,15кг. Цената засега не е обявена официално. Рамката ще бъде на пазара в САЩ до края на 2008г., а в други части на света около месец февруари 2009г.

Моделите Mach 4 и Mach 5 ще се сдобият и със специални версии, насочени към дамите. Те ще са съобразени с особеностите на нежния пол не само като геометрия и размери, подходящи за ръст от 150 до 165см, но и в много други детайли – тръбите са по-леки, конфигурацията на окачването е съобразена с по-ниското тегло на тези, които ще карат велосипедите, челната тръба е съвсем къса и т.н. Разбира се, предвидени са и по-нежни цветове.

http://www.pivotcycles.com/

Коментари във Форумите на МТБ-БГ

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>