Спортни новини #10

От следващия сезон Нейтън Рени (Австралия) няма да кара за Santa Cruz Syndicate. През изминалите пет години в отбора, австралиецът има в актива си 40 подиума и бронзов медал от Световното първенство през 2006г. Наскоро стана известен и новият отбор на Рени – той ще се казва Kenda Morewood. Името е съставено от марките на основните спонсори, а освен известния австралиец, в тима е зачислен и неговият млад сънародник Мичел Делфс, който е още в началото на своята, надявам се, все по-успешна кариера. 

Трейси Моузли (Великобритания) обяви новия си спонсор – Trek. С привличането на опитната състезателка американската компания заформя борбен отбор по спускане (както съобщихме по-рано, в него влизат още Андрю Нийтлинг и Джъстин Лиов), чиито изяви ще следим с интерес. 2008 година обаче се оказа последна за отбора Trek/VW, който има 13-годишна история, след като германския автомобилен производител обяви оттеглянето си, дължащо се в голяма степен и на световната икономическа криза. 

Както обикновено, след приключването на състезателния сезон, UCI (Международния колоездачен съюз) проведе гласуване, в което участваха различни лица и организации, имащи връзка с провеждането на стартовете за СК (състезателите и отборите, спонсорите, журналисти и др.). Целта бе да бъдат излъчени победители сред организаторите на отделните кръгове, т.е. да бъдат отличени тези от тях, които са се справили най-добре. За първи път гласуването за стартовете по спускане и 4-крос бе отделно. Победители в изборите са: Офенбург (Германия) в дисциплината крос-кънтри, Форт Уилям (Великобиртания) в спускането, Бромон (Канада) във 4-кроса и Орнан (Франция) в дисциплината маратон.

Cannondale привлякоха в отбора си настоящия шампион на Италия по велокрос Марко Аурелио Фонтана. Причината за интереса на американския производител към 23-годишния италианец е петото му място в ХС състезанието на Олимпийските игри в Пекин през 2008г. Фонтана ще насочи усилията си към стартовете за СК, както и в други състезания, предимно в Европа.

Тимо Притцел и Йоша Форстройтер поставиха нов световен рекорд за скок на височина от рампа. Те направиха това в Китай, където бяха поканени да участват в шоуто „Световни рекорди на Гинес“. Двамата са стартирали с опити от 4,50м и са достигнали успешно до 5,20м, където са решили да спрат и да си „поделят“ успеха. Интересен е и фактът, че Тимо и Йоша са използвали 26″ dirt jump байкове, а не BMX велосипеди. Предишният рекорд, който бе 5,12м, е поставен именно с BMX от Тимо Притцел преди 8 години. 

На 30 януари в Леоганг ще се проведе за четвърти път slopestyle състезанието White Style. Както подсказват и името, и датата на проявата, става дума за изваяно в снега трасе, което включва и дървени рампи. Поканени са 25 участници, сред които и най-успешните през изминалата година състезатели в тази дисциплина като братята Андреу и Луис Лакондеги, Тронд Хансен (миналогодишен победител в White Style), Ланс МакДермот, Сам Пилгрим, Грант Фийлдър, Пиер Фери, Анди Уитман, Амир Кабани и др.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>