Допълнителни критерии при определяне размера на рамката?

Transition и Turner предложиха в данните за геометрията на рамките да бъдат добавени още две разстояния, наречени „reach“ и „stack“. За момента изпитвам сериозни трудности да им намеря превод на български, така че може би във Форума някой ще успее да измисли нещо адекватно по този въпрос. Двете разстояния се измерват по следния начин: прокарва се вертикална линия през центъра на средното движение и хоризонтална през центъра на челната тръба при горния й ръб. Тези две мислени линии се пресичат в определена точка. Разстоянието от тази точка до центъра на челната тръба е „reach“ (по хоризонтал), а до центъра на средното движение е „stack“ (по вертикал). Важно значение за двата нови показателя има и „височината“ на вилката (от оста до короната), тъй като резултатът зависи пряко от нея. Данните, представени от производителите, ще са базирани на препоръчителната за рамката височина на вилката.

Кому са нужни тези нови мерки и защо? Според предложилите го, съвременните планински велосипеди са толкова разнообразни от гл.т. на дизайн, окачване, ъгли на геометрията, височина на средното движение и т.н., че класическите показатели, по които се определя подходящият размер, в много случаи се неприложими и объркващи. За да избегнем недоразуменията, още в началото ще отбележа, че предложеният стандарт за оразмеряване е насочен на първо място към рамките за спускане и фрийрайд. Това е така по две причини. Първо, при тях дизайнът и ъглите на някои от тръбите често са доста нестандартни, най-вече заради различните конструкции на окачване, а и по други причини. От друга страна, при тези видове каране колоездачът рядко стои на седалката, през по-голямата част от времето е изправен на педали и тогава двете опорни точки са педалите и кормилото, поради което предложените разстояния имат по-голямо значение за усещането и размерите на рамката, отколкото класическите. Въпреки това, Transition и Turner твърдят, че предложеният метод е приложим и за ХС/АМ велосипеди. 

Целта на предложението не е да предложи изцяло нов начин за определяне размера на рамката. По-скоро се пледира за включване на тези показатели от страна на производителите като основни данни за геометрията наред с досега съществуващите. В подобна идея определено има резон – не виждам с какво би усложнила нещата, а допълнителната информация и ориентири никога не са излишни. Затова не е учудващо, че много от първоначалните коментари във форуми и други медии са положителни, а от Banshee вече декларираха, че намират идеята за добра и скоро ще добавят такива данни за рамките си. Така че не се учудвайте, ако започнете да срещате подобни означения в таблиците за геометрията на много производители, а ако имате мнение по въпроса как би било най-удачно да бъдат преведени на български, споделете го във Форума.

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>