Deuter Attack

Велосипедна раница с вграден протектор за гръбнака, сертифицирана за безопасност от TUV. Обем 7л. Възможност за ползване на резервоар за вода с вместимост 3л.

Продукт: Велосипедна раница с вграден протектор за гръбнака, сертифицирана за безопасност от TUV.
Обем 7л. Възможност за ползване на резервоар за вода с вместимост 3л.
Има джоб за резервоара, отделение за багаж и джоб за портфейл, ключове, телефон и други дреболии.
Възможност за закрепване на каска с подбрадник, наколенки и налакътници.
Тегло:  1360 грама 
Цена: 169лв. (без резервоар)
Продължителност на ползването: 5 месеца / 350км
Продуктът е ползван съвместно с:  Каски Bell Bellistic и Bell Slant, наколенки 661 Race и налакътници Azonic. 
Други модификации на модела/продукта: Предлага се и в камуфлажна разцветка.

Attack е най-удобната раница за колоездене, която съм слагал на гърба си! Обяснявам си го с две неща – площта и формата на гърба й, от една страна, и широките „крила“ на пояса за кръста, от друга. Последните дават допълнителна опора и пречат на раницата да се мести настрани и да се клатушка, дори когато е натоварена с повечко (и по-тежък) товар. Гърбът й просто залепва за този на карача и при каране раницата почти не се усеща като чуждо тяло. Всичко това явно произтича от защитните функции на Attack – за да ги изпълнява добре, тя трябва да си стои на мястото. Във връзка с това към нея са включени и инструкции за правилна настройка, които е важно да спазите, ако искате защитата да е на ниво. Когато отворите големия джоб (за резервоара), ще намерите дори обяснения как да подавате сигнали за помощ до спасителните екипи в случай на нужда. Както всеки протектор, този също не може да ви предпази от абсолютно всички удари и контузии, но със сигурност намалява риска в значителна степен. При двете ми най-сериозни падания през сезона бях с нея – не знам дали се е наложило реално да влиза в действие, но и да е, не съм го усетил. 

По принцип Attack е модел предимно за фрийрайд, но аз лично го ползвах без никакви проблеми и за по-кратките си ХС карания. Седемте литра обем изглеждат малко, особено когато два-три от тях бъдат заети от резервоара с вода, но всъщност са достатъчни за събиране на вещи и екипировка за еднодневно каране.  Разбира се, това твърдение зависи силно от нещата, с които сте свикнали да разполагате, но за моите нужди бе добре – побираше дори малък фотоапарат и GPS приемник, наред с малко дрехи и храна. Наличието на две товарни отделения и джоб за някои по-дребни неща е добре дошло и позволява да поддържате някакъв ред. Маркучът може да бъде изведен от която страна пожелаете – вкарва се под плата от горната страна на презрамките, който е залепен с велкро-лента към тях. 

Резервоарите за вода на Deuter, с марка Source, са едни от най-добрите, които съм срещал. Пълненето става отгоре, като на практика разполагате с цялата широчина на резервоара, което позволява лесна работа и то при различни водоизточници. Още по-хубаво е, че понякога изобщо не е нужно да вадите меха от раницата – достатъчно е да докопате шишето на някой приятел, за да си допълните водните запаси. Вътрешните повърхности имат антибактериално покритие. Мундщукът е с клапа, която автоматично се затваря, когато не го ползвате. От тригодишния си опит с такъв резервоар мога да кажа, че едва след първите два сезона мундщукът започна да капе по малко. Тогава горе-долу се появиха и разни зеленикаво-черни образувания по стените на маркуча, което ми се струва нормално като експлоатационен период, имайки предвид, че съм наливал вода къде ли не.

За каската (включително такава с подбрадник), наколенките и налакътниците е предвидено място извън раницата. Те се прикрепват чрез система от два каиша с катарами, една специална връзка с три куки и едно парче ластичен плат с куки в четирите края, което придържа каската. В зависимост от вида и броя на протекторите можете да ги редите… както намерите за добре. Честно казано, мисля че няма да е зле Deuter да включат и инструкции за закрепването на екипировката. Може и аз да не съм много умен, но в началото ми отне известно време, докато измисля кое как да овържа… В този ред на мисли, ако се налага да носите пълен комплект протектори (каска, наколенки и налакътници), Attack не предлага най-удобното решение, което съм срещал, поради две причини: първо, достъпът до товарните отделения и вещите в тях е блокиран, и второ, прикрепването на защитната екипировка ми отнемаше малко повече време и усилия от желаното. Най-приятно и лесно е, когато носите отзад само наколенки – тогава всичко става за секунди. Струва си да отбележа, че поради коравината на гърба на раницата, дори когато е напълнена изцяло и с прикачени към нея протектори, тя не променя формата и удобството си.

Гърбът няма как да предлага най-доброто проветрение заради по-голямата си площ, но въпреки това се справяше добре, т.е. не предизвикваше някакви потоци от пот по гърба ми. Разбира се, едно от условията за добри резултати в тази насока е да карате с колоездачни дрехи, които са достатъчно дишащи. Имайте предвид, че раницата е тясна и издължена, пак заради защитата на гръбнака и за да не пречи на движенията ви, поради което най-долната й част стига в ниската част на кръста, малко над „опашката“ и понякога точно там изпотяването е най-голямо, което може да предизвика лек дискомфорт, но не е някаква болка за умиране. 

Теглото на Attack е високо, но като се има предвид, че в него е включена и защита за гръбнака, със сигурност е много по-приемливо от комбинацията раница + отделен протектор за гърба. Да не говорим пък, че е и по-удобно като решение. 

За мое съжаление към тази раница няма дъждобран – една екста, с която съм свикнал при продуктите на Deuter. Разбирам отлично, че голяма част от хората, към които е адресиран моделът, може би нямат нужда или не биха ползвали подобно приспособление, но на мен определено ми липсваше и мисля, че раницата би станала по-универсална, ако имаше тази дребна, но полезна добавка. 

Към материалите и изработката не мога да имам никакви претенции – качеството е отлично! Притежавам три раници Deuter, имам наблюдения и върху повече от дузина „приятелски“ раници и мога да кажа само добри неща за здравината на платове, шевове, ципове и всичко останало. Що се отнася до външния вид, той си е субективна работа, но за мен Attack е една от най-красивите раници на пазара. Не че точно това има голямо значение, ама да си кажа! 

Цената… тя е малко висока, поне на пръв поглед. За съжаление това вероятно би спряло мнозина да си закупят този чудесен продукт, тъй като Attack не е най-универсалната раница – поне на мен не може да ми служи като единствена. А добавянето на резервоар за вода ще ви струва още 40-50лв. От друга страна, не мога до пренебрегна факта, че с Attack получавате две в едно – раница и протектор за гърба. Ако си ги купите като отделни продукти, сборът от цените им вероятно пак ще е (най-малко) толкова. Но и тези разсъждения едва ли ще помогнат на някого да събере по-лесно необходимата сума. Ако я имате обаче и се нуждате от подобен продукт, едва ли ще съжалявате за похарчените пари!

+

Осигурява допълнителна защита в сравнение с обикновените раници

Стои много удобно и стабилно на гърба

Отлично качество на материалите и изработката

Добро вътрешно разпределение.

Няма дъждобран

Системата за закрепване на протекторите и каската не е най-добрата, която съм виждал, макар че определено върши работа. 

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>