Mavic EN 521 Disc

Двустенна капла за дискови спирачки, предназначена за ендуро велосипеди.

Продукт: Двустенна капла за дискови спирачки, предназначена за ендуро велосипеди. Широчина между външните ръбове на бордовете: 28мм. Височина: 22мм. Размер: 559х21С. Отвор за френски вентил. 32 отвора за спици с единична обшивка (само на едната стена). Материал: алуминиева сплав 6106. Препоръчителни размери на гумата: от 2.1 до 2.5. 
Тегло:  545 грама 
Цена: 77лв.
Продължителност на ползването: 3 месеца / 750км
Продуктът е ползван съвместно с:  Велосипед Drag F6
Гуми Maxxis High Roller 2.35, Schwalbe Nobby Nic 2.25 и  Schwalbe Racing Ralph 2.25
Главини Formula (предна с 20мм ос) и спици DT Comp Black.
Други модификации на модела/продукта: Предлага се и във вариант с 36 дупки.

След като през миналия сезон пробвах модела EN 321 Disc, логично бе следващият ми избор от каталога на френския производител за същия тип каране да бъде по-леката капла от серията EN, а именно 521 Disc, която Mavic наричат „еталон за ендуро капла“. Теглото й е с около 30 грама по-ниско, профилът е V-образен и малко по-висок. Широчината, материалът и повечето останали характеристики са идентични с тези при EN 321. Една допълнителна разлика спрямо нея е използването на технологията SUP. При нея свръзката на каплата се заварява, след което мястото се шлайфа, за да се постигне гладка и равна повърхност. Преимуществата на тази технология са най-вече в по-голямата здравина на сглобката. Обработката на заварката си личи и при първото каране ми изкара акъла, тъй като в първия момент ми заприлича на подбито, а пък аз до момента само се бях изкачвал… като разгледах внимателно, установих, че това е мястото на съединяване на каплата и малката вдлъбнатина е от шлайфането. 

Като споменах за подбивания, след като преустанових ползването на каплите, намерих 2-3 съвсем леки поражения по задната, едва забележими и то само при внимателен оглед. Дори центровката на колелото не бе засегната, доколкото успях да установя. Подбиванията явно са се получили при някои от многобройните удари до капла, съпроводени с „любимото ми“ прекълцване на гумата. Не знам дали е въпрос на късмет или нещо друго, но при EN 321 Disc, която бе тормозена горе-долу по същия начин, дори и такива дребни подбивания липсваха. Може би тя е малко по-здрава, бидейки и по-тежка, но не мога да го твърдя със сигурност. Във всички случаи EN 521 Disc е доста по-държелива от разни по-леки и тесни XC/AM капли, които съм пробвал, а теглото й не е твърде високо и позволява с хубава главина и спици да се направи достатъчно леко колело, което да издържа на достатъчно тежко каране. Което всъщност е и основната идея при този продукт на Mavic. 

Цената не е съвсем ниска, но за този клас продукти е нормална. Ако държите да спестите малко тегло, бидейки спокойни за здравината на каплите си, инвестицията си струва. EN 521 Disc е хубав продукт, който издържа на грубости, стига да не я ползвате изцяло за спускане/фрийрайд. Ако пък теглото не е толкова важно, препоръката ми за EN 321 Disc остава в сила.

+

Добро съотношение между тегло и здравина.

Понесе малко повече поражения в сравнение с EN 321 Disc.

За контакти:
OneDistribution
тел. (02) 9791828
www.onedistribution.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>