Продуктов семинар на Веломания за сезон 2009, част 2: велосипеди Drag и Dragomir

Както ви казах, втората част от статията за продуктовия семинар на Веломания е посветена на велосипедите, представени на него. На практика това засяга моделите на Drag и Dragomir за 2009г. Разбира се, на показ бяха изложени и няколко байка на Trek, чиито официален вносител за България е Веломания, но за тях писах цели два пъти през този сезон, така че този път ще ги оставя на заден план. След края на семанара в неделя гостите му имаха възможността да пробват много от изложените велосипеди по улиците около хотела. Не че може да се придобие качествена представа от подобна проба, но все пак беше по-добре, отколкото просто да ги гледаме и снимаме.

Тъй като пропуснах първите 2 часа от семинара, посветени на марката Drag, за мен началото бе поставено с представянето на марката Dragomir. Както знаете, в нея попадат велосипедите, които формират най-високия клас в каталога на българския производител. Затова не е учудващо, че най-интересните рамки и байкове бяха именно тук.

За начало Росен Ковачев представи на гостите новият DH модел Black Hawk. Той кара с тази рамка от няколко месеца и при разработването й е имало две основни задачи. Едната е била свързана с окачването и геометрията – да бъдат възможно най-ефективни за дисциплината спускане. Средното движение е разположено ниско, както и центърът на тежестта, а дизайнът на окачването е с виртуална опорна точка и заден триъгълник, свързан към предния с две двойки ставни връзки (горните представляват кобилица). Ходът на задната ос е 220мм, а дължината на задния амортисьор е 240мм. Навсякъде по окачването са използвани капсуловани лагери, а задната ос е проходна, 150х12мм.

Другата задача е била свързана със здравината. Не е тайна, че Росен през изминалите години успя да счупи няколко рамки от модела Factory, който е доста по-лек. Новата рамка Black Hawk засега издържа на карането му, но цената за това е по-високото тегло, което се пренася и върху целия велосипед. Показаният на семинара байк бе оборудван с вилка Marzocchi 888 и компоненти от обновената група Saint, а прогнозната цена за рамката е между 1200 и 1500лв.

Моделът Factory DH се запазва в каталога, защото Веломания го отчита като успешен и подходящ за карачи, търсещи по-лека рамка. По него са направени някои дребни подобрения, най-важното от които е намаляването на височината на средното движение.

Най-големият хит на семинара бе новият модел F7. Не защото на мен ми допадна най-много, а защото интересът към него, доколкото успях да преценя, бе най-голям. Това не е учудващо предвид факта, че Black Hawk бе представен още през пролетта като прототип, докато за F7 досега официални данни липсваха. Новата рамка е типичен АМ/ендуро модел със 152мм ход на задницата и четириставно окачване с кобилица и Horst Link. На пръв поглед характеристиките звучат сходно с тези на F6, така че логичният въпрос е къде са разликите, които са накарали Веломания да постави върху F7 марката Dragomir? Има ги, и не са малко.

При F7 тръбите от алуминий 7005 са с повече извивки и гънки, плод на хидроформиране и кой знае какви други способи за металообработване, като в резултат теглото на рамката е по-ниско. Кобилицата е по-компактна и най-вече доста по-изрязана от тази на F6, което също допринася за намаляване на теглото. Място за задната гума има, както можете да се убедите и от снимките, които показват как изглеждат нещата с Schwalbe Nobby Nic 2.4. При ставите на окачването капсулованите лагери са покрити с капачки, които да затрудняват достъпа на прах и влага. Както казах, определено има напредък спрямо тазгодишния F6 (който от своя страна също ще бъде подобрен при следващата поръчка към производителя в Далечния Изток). F7 ще се предлага в три размера, започващи от 17 инча – още нещо, за което не мога да си спестя похвалата.

Представеният байк бе с окомплектовка Shimano SLX – това е класът компоненти, в който е прицелен новият модел. Не че е проблем да окичите рамката и с по-скъпи (или по-евтини). Вилката бе Marzocchi 55 и конкретната модификация с метални пружини малко утежняваше целия байк, но това все пак бе само мостра. Задният амортисьор бе Marzocchi Roco, но когато рамката се появи на пазара, стандартната окомплектовка ще е с новия SR Suntour Epicon. Цената на рамката се очаква да бъде под 1000лв., но все още не е окончателно определена.

При кръгчетата между хотелите налягането в задния амортисьор бе малко по-високо от необходимото за моите 65кг, така че не мога да коментирам коректно работата на окачването му, но хора, за чието тегло шокът бе по-добре настроен, останаха доволни. Предполагам обаче, че когато се появи на пазара, ще се появят и достатъчно отзиви. Засега мога да кажа само, че тази нова рамка изглежда обещаващо.

Ще завърша представянето на линията Dragomir с велосипеда G9, който също бе показан и широко обсъждан през пролетта. Става дума за байк със скоростна кутия SR Sunotur V-Boxx, с девет предавки. Както казах и тогава, едва ли ще е лесно точно в България да се намери пазар за подобен велосипед с произтичащата от новата технология висока цена, но не пречи поне да си го пожелаем и е похвално, че някой се осмелява да го предложи, дори и да си остане само за имидж.

От V-Boxx се връщам към велосипедите с марка Drag, където попадат повечето по-евтини модели и като цяло няма някакви големи новости. Ще започна с F6, тъй като за него съм споделял пространно впечатленията си в тази статия – Веломания са взели предвид някои от забележките ми и при следващата партида рамки мястото за задната гума при стойките на седалката ще бъде увеличено. Ще има и по-малък размер на рамката.

При Ontario има нова модификация, насочена специално към дамите. Основната разлика е в геометрията на рамките, които са с по-къса ефективна горна тръба и по-голям ъгъл на седалковата. Размерите са три, като S e 14 инча (356мм седалкова тръба), М е 16 инча (406мм седалкова тръба), а най-големият, L, е 18 инча (457мм). Разбира се, външното оформление също е по-специално.

Всъщност това, с което се похвалиха от Веломания за следващия сезон, е изобилието от размери при почти всички техни рамки и велосипеди. При моделите One, Hacker и Grizzly те са четири, а при един от най-масовите евтини планински велосипеди, Ontario, догодина ще има цели пет размера, включително гигантския XXL, чиято седалкова тръба е 610мм (24 инча). При по-скъпите модели, например Zx5, Expert и F7, размерите са три. Разбира се, това не се отнася за рамките с по-специфично предназначение, каквито са тези за спускане, или пък популярния модел Climber, макар че последният още от миналата година се предлага в два размера.

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>