SRAM ще представи нова група компоненти за 2010г.

Преди две седмици в пощенската ми кутия пристигна следното прес-изявление от Sram:

„Следващото лято Sram, Rock Shox, Avid и Truvativ ще представят съвместно нова група компоненти за планинско колоездене, наречена XX™. Групата ще надмине изискванията на XC състезателите чрез нови технологии, фокусирани върху прецизността, ефективността и теглото. Други подробности няма да бъдат съобщени преди официалното представяне през лятото на 2009г. Очаквайте ги…“

Добре, казах си. Засега не се знае много, пък и не е някаква голяма новина, че един от най-големите производители в бранша ще представи нови компоненти, стремейки се да вдигне летвата. Като че ли единственото, което би могло да бъде изстискано като важно от този текст, е това, че се очаква за пръв път Sram да приложи „групиране“ при компонентите за планинско колоездене, така както направи „на чисто“ с продуктите си за шосе и така, както основният им конкурент Shimano прави от години. Все пак, при липсата на повече подробности, оставих съобщението да „отлежава“ с идеята да го включа в следващите „Кратки новини“.

Само че, както знаете, когато оставиш нещо да отлежава, често възникват различни процеси, които могат да доведат до промяна в качествата му. Затова, ровейки се насам-натам из нета две седмици по-късно, с интерес установих как на много места от краткото прес-изявление вече са покълнали големи слухове и предположения, базирани, разбира се, и на малки късчета допълнителна информация и няколко логични връзки. Казвайки ви това, би трябвало да е достатъчно ясно, че всичко, което ще прочетете в следващите редове, е плод единствено на предположения и размишления по темата (някои обичат да използват по този повод думата „спекулации“), на които се натъкнах в други медии. Дали ще се окажат верни, или не, предстои да разберем след няколко месеца.

На първо място, гадателите тръгват от анализ на името на новата група. XX е еквивалента на латинското число 20, т.е. 2х10 предавки. Звучи твърде лесно и просто за отгатване, но защо пък не. За 10-скоростна система при планинските велосипеди се говори отдавна, горе-долу от внедряването й при шосейните, а при някои видове каране нуждата от три венеца отпред отдавна не е толкова всепризната. Вярно е, че ХС велосипедите са последните, които бих си представил само с два венеца, но в крайна сметка едва ли е толкова трудно да се подбере комбинация от подходящите размери, които в комплект със задната касета да осигурят необходимите за всеки случай предавателни отношения. Пример в това отношение е не кой да е, а олимпийският шампион Жулиен Абсалон, чиито велосипед е с две плочи отпред и девет (а може би не точно девет?) отзад. Някои предположения включват дори доразвитие на технологията с планетарни предавки, използвана при Hammerschmidt, така че да се получи достатъчно лек продукт за ХС велосипеди. Но дали това е възможно на този етап?

Броят на предавките не е единственият паралел с групата Red за шосейно колоездене на Sram. Една от технологиите при нея, чието внедряване в командите за планинско колоездене вече се случи, е Doubletap. Такива команди, приблизително на нивото на X.9, бяха представени по време на изложението Евробайк 2008. При Doubletap командата има само едно лостче, което се натиска само в едната посока. Лостчето работи на две степени – когато го натиснете леко, стигате до положение, в което освобождавате жилото. Ако натиснете лостчето по-силно, за да преминете отвъд това положение, действието става обратно, т.е. командата изтегля жилото с 1, 2 или 3 предавки.

По-нататък размишленията продължават в посока нови (и не чак толкова нови) материали и технологии за направата на компонентите. Разбира се, карбонът е на първо място в списъка, но се спрягат и керамични лагери и какво ли още не.

След няколко месеца ще узнаем подробностите. Може изненадите да са повече от очакваното. А може и да не са.


И понеже така или иначе стана дума за Sram, ще насоча вниманието ви и към новата серия компоненти X.4, която някак се е изплъзнала от погледа ми до момента. Тя идва на мястото на SX4 и предлага дизайн и характеристики, сходни с тези на продуктите от по-скъпите серии, но за 8 предавки. Ето как изглеждат компонентите в нея и кое е по-важното за тях:

Заден дерайльор
– Предавателно отношение 1:1
– 8 предавки
– Дълго или средно рамо
– Леки материали
– Тегло: 280 грама (дълго рамо) / 270 грама (средно рамо)
– Сменяеми зъбни колела
– Два цвята: черен и сив

Команди:
– Предавателно отношение 1:1
– 8 предавки
– Нов ергономичен дизайн
– Две лостчета за смяна на предавките
– Леки материали
– Тегло: 265 грама
– Нов дисплей, показващ предавките

www.sram.com

Коментари във форума

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>