Drag Pertex

Pertex e марка, под която се предлагат няколко текстилни материи, характеризиращи се с ниско тегло, способност за „дишане“ и защита от вятър. Това става ясно от сайта на компанията-производител. Платовете й намират най-широко приложение при спалните чували, но се използват също така и при якета и други видове облекло и екипировка. Пример за това е и продуктът, за който ще говоря в следващите редове.

Продукт: Леко и компактно яке, предпазващо от вятър и дъжд и позволяващо на тялото да диша, без да се запарва и изпотява.
Материал: Pertex
Ластици при кръста и краищата на ръкавите. Малък цип при гърдите.
Размери: 11х7х5см. Сгъва се в „джоб“, който е част от него.
Размер М
Тегло:  94 грама 
Цена: 49,90лв. 
Продължителност на ползването: 1 месец / 500км 
Продуктът е ползван съвместно с:  Раници Deuter Attack и Deuter Superbike и различни колоездачни дрехи под якето. 
Други модификации на модела/продукта: Предлага се в четири размера: S, M, L, XL
Предлага се в два цвята – червен и черен.

Характерно за технологията, използвана от Pertex, е, че тя е основана на т.нар. капилярно действие. Познанията ми не позволяват да навляза в пълни подробности, но най-общо структурата на тези материи наподобява съвкупност от капиляри, чрез които влагата, отделяна от тялото, се абсорбира и се пренася към външната повърхност на плата, където се изпарява. С други думи, парата не бива пропускана през мембрана, а бива абсорбирана и пренесена навън. Гъстотата на фините влакна обаче пречи на въздуха отвън да проникне лесно към тялото, спирайки по този начин вятъра, а от части и дъжда.

Дотук с теорията, ето какви са практическите ми впечатления:

Drag Pertex е изключително лека и компактна връхна дреха. В сгънато състояние якето се прибира „само в себе си“ (за целта има специален джоб, пришит от вътрешната страна на гърба) и заема изключително малко място, а теглото му е напълно пренебрежимо – колкото две енергийни вафли например. Drag Pertex предпазва добре от вятър, но в известни граници –  виждал съм и по-сериозни предпазни средства, при които обаче теглото, размерите или цената са по-високи. При температури от порядъка на 10-15 градуса, не е проблем да карате и само с тънка блуза или термобельо под ветровката, при по-студено време трябва да добавите и по-плътна дреха между тях. Що се отнася до защитата от дъжд, якето може да ви опази сухи при леко преваляване, но при порой или дълъг напоителен дъжд не очаквайте подобен резултат – материята се мокри и пропуска водата. Всъщност това е нормално, тъй като в сайта на производителя никъде не се споменава материите му да са и водоустойчиви. Хубавото е, че като се намокри (от изпотяване или от дъжд), платът съхне доста бързо. Що се отнася до способностите за „дишане“, те са на добро ниво, но все още не съм виждал яке, което да  може да удържи проветрението „на 100%“ при интензивно натоварване – това се отнася и за Drag Pertex. Опитът ми до момента сочи, че в нашия спорт денят трудно завършва без някоя и друга капка пот. Заради ниското тегло, усещането за якето върху тялото е много леко и ефирно, но от друга страна при спусканията вятърът го издуваше доста, а освен това материята на моменти се вееше силно и тогава якето ставаше шумно (най-вече при скоростни спускания на открито). Това донякъде се дължи и на факта, че размер М не е идеалният за мен (по принцип нося S), т.е. ветровката бе малко по-широка от необходимото. На идеята за лекота и компактност е подчинена и кройката на якето – то се облича като блуза, т.е. няма цял цип отпред, а само малък такъв на гърдите, колкото да си промушите по-лесно главата, а и за проветрение. На мен тази особеност не ми пречеше. Тъй като материята е много тънка, якето е лесно уязвимо от шипки и трънки, което е нормално за толкова лека дреха. Не успях да го срежа сериозно, но по ръкавите вече има няколко дупчици от подобни съприкосновения, които в повечето случаи са неизбежни.

Заключение: Както казах и в началото, основната цел на Drag Pertex е да бъде лека и компактна ветровка, а не да осигурява защита в екстремни условия. От това произтичат и плюсовете, и минусите на продукта. Според мен якето се справя чудесно с поставената задача. Разбира се, на първо място трябва да решите дали ви трябва точно такъв тип ветровка. Ако отговорът е „да“, мисля че цената на Drag Pertex е съвсем разумна. А, да, и няма да е зле да има размер S!

+

Ниско тегло

Много компактни размери

Проветрява се добре

Пази от вятър и студ, но не е предназначено за екстремни условия. 

Пази от лек дъжд

Съхне бързо

Липсата на цип отпред може да не се хареса на всеки.   

Тънкият плат е лесно уязвим. 

При спускане се издува и шуми.

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>