Deuter Superbike

Получих тази раница като подарък за рождения си ден. Явно приятелите ми бяха решили, че е време да пенсионирам един друг модел на Deuter в същия клас, който бе на служба при мен неуморно в продължение на 3 години и сигурно преспокойно може да ми служи още толкова, защото единствено избеляването на цвета подсказваше колко много е преживял. Започвам с това, тъй като съм впечатлен от качеството на материалите и изработката, характерно за германския производител, и моделът Superbike не е изключение. Освен това част от впечатленията, които ще прочетете в следващите редове, почиват и на опита ми със споменатия  по-стар модел на Deuter.

Продукт: Велосипедна раница с променлив обем 18+4 литра
Възможност за добавяне на резервоар за вода с обем до 3л. (не е включен в цената и теглото на продукта)
Отделен джоб за вода, основно отделение за багаж, джоб за документи и дребни неща, два мрежести джоба отстрани, два малки джоба на колана. 
Дъждобран и приспособление за закрепване на каска, които се прибират в отделни джобове.
Вградена ветровка за предната част на тялото.
Система за гърба Airstripes, намаляваща изпотяването.
Тегло:  1000 грама (без резервоар)
Цена: 130лв. (+ 40-50лв. за резервоар)
Продължителност на ползването: 5 месеца / 750км 
Продуктът е ползван съвместно с:  Каски Bell Slant и Bell Variant
Наколенки 661 Race
Всевъзможни дрехи и аксесоари.
Други модификации на модела/продукта: Две разцветки.

Повечето модели на Deuter, които съм виждал, залагат на цялостен обем на вътрешното пространство, без да го разделят на много джобчета и отделения. В конкретния случай има един джоб за резервоара за вода, останалото е общ товарен отсек, който можете да подреждате както намерите за добре. За някои това може да се яви недостатък, но за мен не е било проблем (може би защото така съм свикнал). Когато не смятате да пълните цялата раница, имате на разположение цип, с който да я компресирате. 

Отвън има цяла група джобове, които са много полезни. Най-горе е разположен джоба за портфейл, ключове, телефон и други дреболии. Размерът му е по-голям в сравнение с други раници, които съм ползвал, а формата му е изключително удобна. Като го отворите, имате на разположение ключодържател, две мрежести джобчета и един „плосък“ джоб с цип – за най-ценните неща или за най-добра защита срещу дъжд. От двете страни на раницата има по един мрежест джоб, което за мен е от изключителна важност, тъй като там ми е най-удобно да държа GPS-апарата, а и много други неща. Като размери тези мрежести джобове не са много големи, но при нужда събират достатъчно неща. Долната им част е по-широка, а горе при ластика се стесняват чувствително – това е направено с цел да не изгубите съдържанието им, но в определени моменти стеснението малко ми пречеше. Все пак пълно щастие няма! На колана за кръста също има две малки мрежести джобчета с цип – чудесно допълнение, където трайно приютих някои инструменти, 1-2 парцалчета, резервни батерии за фотоапарата и др. 

Разбира се, с това екстрите не се изчерпват! Още сме в началото. За да довършим екстериорната тема, в два специални джоба са скрити още приспособления. Едното е дъждобран за раницата. Излишно е да ви убеждавам в полезността му. Другото е „гнездо“ за каската (не мога да намеря точната дума, с която да го определя, но представлява ластично парче плат, което се закача с две кукички в горната си част, а в долната е пришито към раницата). Трябва да отбележа, че конкретно това изпълнение не е най-удобното, което съм виждал (включително и в други модели на Deuter съм срещал някои по-сполучливи решения), но пък системата е компактна и прибрана, а и определено изпълнява предназначението си. Можете да закрепите дори и каска с подбрадник, ако се наложи. Въпросът с удобството за боравене в крайна сметка опира и до лични предпочитания и екипировка. Освен за каска, въпросното приспособление може да се ползва и за закрепване на наколенки, макар да стоят малко хлабаво. 

На ключови места са пришити и светлоотразителни елементи за хората, които карат по тъмно из града или извън него. Има и още няколко дребни, но добре измислени детайли – например регулируемата каишка за пристягане на нивото на гърдите, закопчаващия се цип на главния товарен отсек и др.

Маркучът за водата може да бъде прокаран върху всяка от двете презрамки, които от своя страна са с достатъчно дебела мрежеста основа, така че да не се впиват в рамената ви, дори когато раницата е по-тежка. А тя без проблем може да достигне и 10кг, защото 22 литра обем не са малко, особено при Deuter. Това позволява да носите провизии и екипировка за по-продължителни преходи – 2-3 дни при мен не бяха проблем, разбира се, с уговорката, че имате достатъчно специализирани дрехи и аксесоари. Ако смятате да носите пухени якета или други обемисти товари (например буркани с туршия и шишета с ракия), по-добре се насочете към модела Trans Alpine 30, който може да побере половината ми покъщнина. 

Гърбът на раницата е с две „ленти“, които са проектирани така, че да отвеждат изпаренията от тялото ви и да осигуряват проветрение. Те са с мрежесто покритие и са от материал, който не попива влагата, оформен с множество „канали“. Трябва да призная, че бях изненадан от „дишането“, което позволява Superbike –  определено останах много доволен. В основата на гърба на раницата са вградени две алуминиеви шини, които се грижат тя да запазва формата и извивката си (по вертикал), дори когато е по-натоварена. Освен това има и една кора, която също има стабилизиращи функции, но можете и да я извадите. Аз лично го направих само веднъж заради пробата – теглото намаля с 40 грама, но гърбът стана доста по-гъвкав, което едва ли е добре при по-пълна раница. Като цяло Superbike стои стабилно на гърба, но когато е по-натоварена, се случва и да се лашка малко при някои технични участъци, но не повече, отколкото съм усещал и при други подобни продукти, т.е. в рамките на нормалното. 

Резервоарите за вода на Deuter, с марка Source, са едни от най-добрите, които съм срещал. Пълненето става отгоре, като на практика разполагате с цялата широчина на резервоара, което позволява лесна работа и то при различни водоизточници. Още по-хубаво е, че понякога изобщо не е нужно да вадите меха от раницата – достатъчно е да ползвате шишето на някой приятел, за да си допълните водните запаси. Разбира се, вътрешните повърхности на резервоара и маркуча имат антибактериално покритие. Мундщукът е с клапа, която автоматично се затваря, когато не го ползвате. Има и капачка, за да не се цапа излишно. От тригодишния си опит с тази система мога да кажа, че едва след първите два сезона мундщукът започна да капе по малко. Тогава горе-долу се появиха и разни зеленикаво-черни образувания по стените на маркуча, което ми се струва нормално като експлоатационен период, имайки предвид, че съм наливал вода къде ли не. 

Единственото приспособление, което не влезе в употреба при мен и дори малко ми пречеше, е вградената ветровка. Идеята на Deuter е ясна – при нужда парче ветроустойчив плат с отвор за главата на колоездача, се изважда през специален отвор в горната част на раницата, „облича се“ и с помощта на каиши се закопчава около кръста. Целта явно е да се осигури поне минимална защита за гърдите, когато човек не си носи отделна ветровка. Само че „обличането“ определено не е толкова лесно, колкото е с нормална дреха, даже е добре, ако разполагате с жокера „помощ от приятел“. Истинският проблем обаче е, че вградената ветровка не може да се маха, а когато е вътре, ми пречи на достъпа до резервоара с вода, защото се помещава в същия джоб. Така че хора като мен, които по принцип не се нуждаят от нея, тъй като предпочитат да си носят тънко яке срещу вятър и дъжд, трябва или да се примирят с присъствието й в багажното отделение, или да действат грубо с ножицата и да я премахнат трайно. 

Теглото на Superbike е 1000 грама (без резервоар за вода) – не е най-ниското възможно, но при толкова много екстри (и свързаните с тях ципове, ластици, катарами и т.н.), е съвсем добро. Когато е пълна с по-малко и по-леки неща, раницата почти не се усеща на гърба.

Заключение: Superbike е поредният страхотен продукт на Deuter, който имам удоволствието да ползвам. Единственият по-съществен недостатък за мен е невъзможността да се откачи вградената ветровка. Оттам нататък мога да използвам само суперлативи: множество полезни екстри и приспособления, качествени материали и изработка, удобен и ефективно проветряващ се гръб, здрава и стабилна конструкция, един от най-добрите резервоари на пазара, достатъчен обем, който може да се „скрие“, когато не ви трябва… дори и външният вид си го бива! Вярно е, че цената не е от най-ниските, но инвестицията си струва и ще ви радва дълго време! 

+

Променлив обем, събира достатъчно багаж за 3-дневен преход (базирано на моите нужди и екипировка).

Удобен и проветрив гръб.

Много допълнителни джобове и приспособления, включително дъждобран. 

Отлична система за хидратиране. 

Качествени материали и изработка.

Вградената ветровка понякога си пречи с резервоара, а не може да се махне, в случай че не ви трябва. 

Системата за закрепване на каската върши добра работа, но съм срещал и малко по-добри.

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>