Още новости за 2009г. от Trek и Gary Fisher

За всеки случай започвам с уточнението, че марката Gary Fisher от няколко години е собственост на Trek. Въпреки това двете компании се развиват с достатъчна доза самостоятелност, което важи и за моделните им линии, така че на всяка от тях следва да обърнем внимание самостоятелно.

Снимки: Trek и Fisher Bikes

Започвам с Trek, тъй като тази година веднъж вече стана дума за техния нов модел Session 88. Ще припомня само, че той използва и доразви почти всички нови технологии, които американския производител представи в последните години. А пък един от моделите, в които тези технологии бяха приложени за първи път, е Fuel EX. Припомням набързо, че това е ХС велосипед със 130мм ход, чиито основни приоритети са да бъде лек, здрав и ефективен, но в същото време да осигурява малко повече комфорт в сравнение с байковете от серията Top Fuel, които са още по-леки и само с 90мм ход на задното окачване. Сега Trek са избрали отново модела Fuel EX, за да го направят още по-лек и с още по-добри якостни характеристики.

Как са го постигнали? Рамката, както и досега, е карбонова, но Trek са използвали нов процес при изработката й, наречен net moulding. Буквалният превод на български е „мрежово оформяне“ и нямам никаква представа какво точно се крие зад това име, но тази технология е позволила вграждането на метални вложки в карбоновата рамка, които да послужат като легла за лагерите. Най-добрата илюстрация за приложението й е тръбата за средното движение – лагерите се набиват директно в нея, а ширината й е 95мм, откъдето идва и името, което Trek са й дали – BB95. Тази конструкция, както и новата челна тръба E2 (за вилки с променлив диаметър на стержена – от 1.5 в долната част към 1 1/8 в горната) позволяват долната тръба също да е с по-голям диаметър и площ на свързване с тях, което в крайна сметка увеличава коравината на цялата рамка (по данни на Trek до 28% в някои области на рамката). Кобилицата също вече е от карбон, което е „свалило“ допълнително 35 грама, така че теглото на рамката е 2250 грама (с 200 грама по-ниско спрямо сегашното поколение), а целият велосипед достига 10,65кг.

Задницата на байка като цяло остава непроменена, с концентрична става при задната ос и плаващ захват на шока (долният му край е закачен за стойките на веригата), променящ коефициента на окачването. Новост за 2009г. са специално настроените задни амортисьори от Fox – те са по-малко прогресивни във втората половина от хода си и имат по-широк диапазон на настройката за забавяне при връщане (rebound), както и по-голям обем на камерата за по-линейна работа на въздушната пружина.

Много от споменатите дотук технологии са пренесени и към новия модел на Gary Fisher, носещ името Roscoe. Като концепция той е типичен All Mountain велосипед със 140мм ход на окачването и поведение, което да вдъхва увереност и да помага на ездача при спусканията, като в същото време теглото му позволява да бъде каран без проблеми нагоре и надалеч. Алуминиевата рамка е с хидроформирани тръби и челна тръба E2, което осигурява здравина и коравина в ключовите области. Окачването с концентрична става при задната ос също е взаимствано от Trek, а Fox са се погрижили да настроят специално за Roscoe своя заден амортисьор. Вилката също е Fox TALAS с ход 100-140мм и новата 15мм проходна ос. Цената на велосипедите Roscoe ще бъде между 3000 и 5000 щатски долара.

За 2009г. Fisher са обновили и моделите Hi-Fi, които са със 120мм ход. Най-общо промените отново засягат намаляване на теглото и повишаване на коравината. По-съществените подобрения са при моделите с алуминиева рамка, където тръбите са с нова форма, а задният триъгълник е асиметричен, със стойки на седалката от алуминий и карбон. Теглото на рамката е достигнало 2350 грама, което пък е само със 100 грама повече от карбоновата версия, при която новата карбонова задница е с около 230 грама по-лека и 12% по-корава. И при Hi-Fi задният амортисьор Fox Folat RP23 е с поръчкови настройки и допълнителен обем на въздушната камера, което прави поведението му по-линейно.

http://www.trekbikes.com/
http://www.fisherbikes.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>