Продуктов семинар на Веломания за сезон 2009, част 1: компоненти, аксесоари и екипировка

На 15-16 ноември в гр.Банско се проведе традиционният продуктов семинар за дилърите на Веломания и за журналисти. Неговата основна цел е да бъдат запознати гостите с различните новости от каталозите на производителите, представяни у нас от Веломания, както и с новите продукти на българските марки Drag и Dragomir. Семинарът за първи път се проведе извън София и то в двудневен формат. Както се убедих, програмата бе доста натоварена и в същото време домакините от Веломания бяха осигурили достатъчно възможности за почивка и забавление, както между отделните представяния, така и извън тях. За ранобудните например имаше възможност да покарат велосипед на разсъмване и в събота, и в неделя, а на 15-ти вечерта, след празничната вечеря бе разрязана и голяма торта по случай десетгодишнината от основаването на Веломания. Празничната церемония включваше и награждаване на дилъри, наздравици и какво ли още не – нищо чудно, че в неделя сутринта малцина успяха да станат съвсем навреме за първата презентация…

Два дни не са малко, както не са малко и марките, които Веломания представлява в България. За новите продукти на някои от тях съм писал, така че ще ги представя по-накратко, предимно със снимки. Но за много други си струва да се кажат по няколко изречения. А като добавим и велосипедите на Drag, Dragomir и Trek, информацията става доста обемиста. Затова ще я разделя на две части. В следващите редове (и снимки) ще стане дума за компонентите, аксесоарите и екипировката, представени по време на семинара. Втората част ще бъде посветена изцяло на велосипедите.

Започвам с облеклото и екипировката, носещи марките Drag и Dragomir. С тях Веломания се стреми да осигури на потребителите добро качество на добра цена. В тази връзка при защитната екипировка са направени доста промени.

Жилетката с брони за тялото е съвсем нова, с множество подобрения спрямо предишния вариант. Площта на протектора за гръбнака е увеличена с 20%, като същевременно конструкцията му е променена, за да осигури по-добра защита при падания тип „скорпион“, когато гръбнакът е подложен на сериозен стрес и „обратно сгъване“ в кръста. Защитата за гръдния кош е по-гъвкава – за по-голямо удобство и свобода на движенията, като се запазват и защитните й свойства, а ръкавите вече се фиксират по-сигурно и стабилно, включително с „уши“, през които се промушват палците на ръцете. Материите, от които е изработена жилетката, са по-проветриви и вентилирани, подложките на твърдите протектори са по-еластични и като цяло нивото на комфорта е повишено в почти всички аспекти.

Нов продукт в тази категория са и отделните протектори за гръбнака. Има модели, които са напълно самостоятелни и се прикрепват към тялото с пояс и презрамки, а има и жилетка със защита само за гръбнака, която се предлага и в малък размер, подходящ за дамите.

Нови са и защитните шорти, целящи да предпазят бедрата, таза и задните части на колоездача. При тях също е подобрен цялостният комфорт и проветрение. Твърдите протектори при таза/бедрата могат да се свалят и да останат само меките подложки под тях.

Всички гореизброени продукти са насочени както към колоездачите, така и към сноубордисти, скиори, мотоциклетисти и други екстремни спортисти, имащи нужда от подобна екипировка. И не само са насочени, но явно се и продават, защото екипът на Веломания се похвали, че според техните проучвания в момента те са лидери в продажбата на защитни средства на българския пазар. А фактът, че поръчките им към изпълнителите в Далечния Изток стават все по-големи, им позволява да вграждат и собствени подобрения и елементи в продуктите, за да станат по-добри от първоначалните мостри.

Имаше и нови ръкавици с цели пръсти, защитни елементи за кокалчетата и дланта и силиконови подложки на дланта и пръстите за по-добър контакт с кормилото и спирачните лостчета. Забравих да ги снимам, но не пропуснах да ги пробвам – сториха ми се доста удобни, протекторът за кокалчетата не ми убиваше и не ми пречеше при сгъване. Единственото странно нещо бе, че размер L (голям) ми пасна идеално, а всичките ми лични ръкавици са размер М (среден), така че е добре да ги пробвате на място, преди да ги купите.

Новите каски за DH/FR вече са на пазара, така че едва ли имат нужда от специално представяне – вътрешните подложки се свалят, имат големи отвори за проветрение, отговарят на велосипедните стандарти за безопасност и се предлагат в няколко различни цвята. Наскоро се появиха и ХС модели, които изглеждат доста прилично и са на достъпна цена.

Слънчевите очила Dragomir също са в наличност от няколко месеца. Веломания стартира с няколко модела, предлагащи различна форма и екстри. Някои са с по три сменяеми плаки, други са само в един тон. Има и модел с допълнителни коригиращи стъкла за хора, чието зрение има нужда от това. В бъдеще гамата ще бъде разширявана с още разновидности.


Следващо по ред бе представянето на Selle Royal и Fi’zi:k. Домакините започнаха с няколко интересни подробности за италианската компания. Например това, че в момента тя е най-големият производител на седалки в Европа, като дневната продукция възлиза на 80000 броя. Контролът върху качеството е много строг, а продуктите с марка Fi’zi:k (най-високия клас на компанията) се правят ръчно. Новите технологии сред моделите на Selle Royal за този сезон са три:
– Royal Vacuum Light – седалката е запечатана, така че никаква влага да не може да проникне вътре и да повреди материалите, от които зависят формата и комфорта.
– Cool Microtex – специално покритие за повърхността на седалката, което отразява 80% от слънчевите лъчи, т.е. не се загрява силно дори и при продължителен престой на припек.
– Strengtex – технология, която увеличава здравината на външното покритие.
На гостите бе разяснена и категоризацията на седалките при Selle Royal. На първо място, те се делят на мъжки и дамски. Оттам нататък има 6 серии, всяка с по-няколко модела с различни характеристики.

Що се отнася до луксозната марка Fi’zi:k, при тези продукти ще намерите релси от „сплетен“ карбон (braided carbon fibre) или от материал, наречен K:ium – специална сплав с по-високо процентно съдържание на силиций и хром, която е с 8% по-лека от използваните до момента титанови сплави и има същите якостни характеристики. Бяха представени и различните модели, сред които особено внимание заслужи Zea:k – нова AM седалка, модел за 2008г., която се отличава със специфична форма, която има за цел да осигури максимален комфорт за променливите условия (терен и ход на велосипеда), при които се карат байковете с ход между 140 и 180мм. Дори долната част на носа е оформена с оглед удобство при носене на рамо.


Sigma Sport имат нова линия велокомпютри, която заема най-високото ниво в каталога им. Казва се Rox и включва два модела – 8.0 и 9.0. Новото при тях е връзката към PC и наличието на по-голяма памет, която да съхранява определени данни за карането. Всъщност по-голяма функционалност в това отношение предлага по-скъпият Rox 9.0, който има дневник с капацитет 78ч и позволява поставянето на контролни точки по време на карането. За запис в дневника могат да се избират различни интервали от време, а софтуерът предоставя възможност за графично представяне на отчетените стойности, както и за сравнение в табличен вид. При Rox 8.0 са ограничени възможностите на софтуера и липсва записът в дневник, т.е. не можете да си направите графика за надморската височина например. Като оставим настрана тази (полезна и ценна) екстра, двата модела „бъкат“ от всевъзможни функции, свързани с измерването на разстояние, времетраене, скорост, надморска вмисочина (включително различни замервания за наклона), температура, сърдечен ритъм, каданс и т.н. – списъкът е много дълъг и заедно с други подробности за Rox може да бъде видян в специалния сайт, посветен на тези нови продукти: http://www.sigma-rox.com/

Бяха представени и два нови фара, които все още не са налични на пазара и ще се появят около февруари 2009г. Те са с по един светодиод. Pava e по-мощен и осигурява осветеност 25 лукса, докато при Smilux този показател е 15 лукса, но животът на батерията е до 25ч. Има и два нови челника – Paxi и Siled Extreme.


Bell имат нов модел в най-високия клас, наречен Volt. Той използва всички върхови технологии на марката от гл.т. на дизайн, изработка и материали, включително и нова система за напасване към главата, включваща за пръв път и реглаж по вертикал (дълбочина), а не само настройка за широчина. Тя се нарича TAG (Twin Axis Gear) и е добавена и към другия топ-модел, Sweep. И двете каски могат да бъдат ползвани за шосейно или планинско колоездене, като във втория случай се добавя козирката.

Bell са направили и нов детско-юношески модел на скейт-каска, наречев Fraction, който е с по-малки размери и малко по-различни графики от „оригинала“ Faction. Идеята е, че в тези среди малчуганите често подражават на „батковците“ и си купуват каски като техните, които обаче са им големи и не ги предпазват в достатъчна степен.


При Giro има нов модел МТБ каска във високия клас, наречена Athlon. Тя ще е налична на пазара от януари 2009г. Ако търсите малко по-достъпен вариант, хвърлете едно око и на модела Phase. При DH/FR модела Remedy е добавена модификацията CF с карбонова черупка, която намалява допълнително теглото до отличните 900 грама.


Schwalbe също имат нови модели. Rocket Ron е състезателна ХС гума, стараеща се да осигури ниско съпротивление при въртене и добро сцепление в разнообразни условия, както на сухо, така и на мокро. Позиционирана е между моделите Racing Ralph и Nobby Nic, а теглото й е „едва забележимо“ – 410 грама за 2.1, 445 грама за 2.25 и 530 грама за 2.4. Schwalbe наблягат обаче и на това, че издръжливостта на каркаса и устойчивостта срещу пукане не са били приоритет при този модел заради състезателната му природа.

Протекторът на Rocket Ron е трикомпонентен, както и при другите модели от висок клас на германския производител. В материала обаче има една промяна и тя е в големината на частиците, които го изграждат. Досега те бяха с размер 200 нанометра, докато при новите гуми (това се отнася и за другите модели с трикомпонентен протектор) са многократно по-малки, по-точно 10 нанометра. Това помага да бъде намалено съпротивлението при въртене и в същото време да се осигури по-добро сцепление, тъй като по-малките частици осигуряват по-голяма площ и по-добър контакт (на ниво, което е невидимо за човешкото око).

Другата голяма новост при Schwalbe е възраждането на модела Fat Albert, който също вече е позициониран във високия клас и използва повечето върхови технологии на марката, включително трикомпонентния нанопротектор, U-образните странични грайфери (за добро завиване), допълнителните защити Snake Skin и HD Ceramic Guard (при някои от модификациите) и др. Това е и първият модел от линията Evolution, който е с означение АМ (Racing Ralph, Nobby Nic и Rocket Ron са в категорията ХС), затова не е учудващо, че се предлага само в размери 2.25 и 2.4, както и че защитата Snake Skin присъства във всичките му модификации. Теглото варира от 650 грама за стандартната версия 2.25 до 960 грама за размер 2.4 във вариант UST. Интересна подробност е и това, че гумите Fat Albert са със специфична предна и задна шарка и се продават в комплект. Дори и опаковката е специална!


SR Suntour – хмм, тук май ще трябва отделна статия, предвид присъствието на тази марка на нашия пазар. Все пак ето накратко някои от най-интересните новости, докато успея да подготвя отделен материал с повече подробности:

Инженерите на компанията са сътворили една доста интересна система за бърз монтаж и демонтаж на проходната ос, наречена QLOC. Всичко става бързо, лесно и без инструменти, но към това се добавя и едно специфично впечатление „ей, как хитро са го измислили това!“. QLOC е приложена както при моделите с 20мм ос (например Durolux), така и при ХС/АМ вилките с 15мм проходна ос. Такива са например някои от модификациите на Axon и Epicon. От последните една ми бе предоставена за проба, така че очаквайте по-подробни впечатления след известно време. При Axon има и друга новост – електронно заключване. Изобщо, може да се каже, че компанията започва доста смело да пристъпва и към по-високите технологии – като характеристики и външен вид много от продуктите им вече изглеждат впечатляващо, остава да видим дали са подплатени с по-високо качество, надеждност и издръжливост . При задните амортисьори също има напредък – поне по външни белези шоковете Epicon определено изглеждат по-добре от първото поколение.

QLOC. Когато ексцентриковият лост е отворен, червеното пръстенче в другия край на оста може да се свива при натиск, така че оста да се промуши през ухото. Когато затегнете лостчето, пръстенчето се „разширява“ и вече не може да се свие, като в същото време се самозатяга и към ухото за оста. Дизайнът изглеждаизключително прост и ефективен.


От скоро Веломания е официален представител за България и на марката Kind Shock. Доскоро тайванската компания бе известна като производител на задни амортисьори от по-нисък клас и амортисьорни колчета за седалка, но през тази година на изложението Интербайк техен продукт получи награда за иновация. Става дума за кол за седалка с регулируема височина, наречен Cobra. За жалост мострата за този продукт не бе пристигнала навреме за семинара, иначе щяхме да имаме възможността дори да я пробваме на някой велосипед, но и в интернет можете да намерите достатъчно отзиви. Cobra ще се предлага в различни размери, с ход 75 или 125мм, с ръчна промяна на височината (лостче на самия кол) или с дистанционно лостче от кормилото… А най-хубавото е, че цената ще е доста по-приятна, отколкото на други подобни продукти, носещи по-известни и престижни марки.

Друга марка, чието официално представителство поема Веломания, е Tektro.

За новите продукти на Shimano писах още напролет, така че сега ще ви ги представя само със снимки. На показ бяха компонентите от серите SLX и Saint, както и други интересни пордукти на японския гигант.

За новостите при Marzocchi също съм писал. По време на семинара стана дума най-вече за посещението на един от служителите на Веломания, Веселин Стоилов, в Пилзен, Чехия, където той присъства на технически семинар на компанията и увери гостите, че оптимизирането и подобряването на сервизното обслужване са приоритет за следащия сезон. В тази връзка бе наблегнато и на гаранционните условия – тема, с която вносителят на Marzocchi запозна читателите на МТБ-БГ преди време. Колкото и да не се харесва на част от потребителите, заради съществените разлики между американския и европейските пазари, Marzocchi разделя гаранцията на продуктите си и тези, закупени в САЩ, няма да се ползват с гаранция в Европа и обратно. Всички гаранционни заявки трябва да минат през локалния дилър, а при ОЕМ продукти през вносителя или производителя на велосипеда. Важно е също така продуктите да са с оригиналните стикери с баркод и сериен номер, тъй като това позволява бързо да бъдат проверени в базата-данни на производителя и да се осигури необходимото гаранционно и/или сервизно обслужване.

С това приключвам първата част, но не забравяйте, че скоро ще ви представя и моделите на Drag и Dragomir за 2009г. И там има какво да се види!

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>