Rubena Scylla 2.1

Тази гума ми бе предоставена за проба от вносителя на марката за България още през есента на миналата година, но тъй като рядко карам гуми с такъв (по-малък) размер, ми трябваше известно време, докато натрупам достатъчно километри и впечатления. Искам още в началото да направя едно важно уточнение, а именно, че начинът ми на каране по принцип не е подходящ точно за такъв тип гуми (или пък те за него), което няма как да не се отрази на мнението ми. Надявам се, че все пак съм успял да подходя достатъчно обективно към продукта.

Продукт: XC гума с по-плитък протектор и размер ETRTO 54-559 / 26×2.1
Кевларен борд. Плътност на каркаса 127tpi. Материал на протектора – Silica Medium Compound. Товароносимост – 130кг.
Тегло:  635 грама 
Цена: 33лв.
Продължителност на ползването: 3 месеца / 650км
Продуктът е ползван съвместно с:  Като предна в комбинация с Schwalbe Racing Ralph 2.1 отзад.
Като задна в комбинации с Schwalbe Racing Ralph 2.1, Schwalbe Nobby Nic 2.25 и Rubena Harpie 2.25 отпред.
Капли Sumo Disc Husky  (задна) и Mavic XM317 Disc  (предна и задна)
Спарички Avid BB7 160мм (задна) и Shimano BR-M535 180мм (предна и задна)
Други модификации на модела/продукта: Моделът се предлага и във варианти с различен каркас, борд и материал на протектора, както и безкамерен вариант, съвместим с UST стандарта. Всички тези модификации са с по-високо тегло.

На външен вид Scylla е типична „бърза“ ХС гума. Размерът й не е голям, шублерът показа 51мм, дори и монтирана върху широка капла, въпреки означението за 54мм върху страничните стени. Протекторът е плитък, което би трябвало да осигури по-ниско съпротивление при въртене и по-ниско тегло, разбира се. За последното допринася и по-тънкия каркас с плътност 127tpi, както и кевларения борд. В крайна сметка кантарът отчете 635 грама – стойност, която е съвсем близка до посочената от производителя. Ако я сравним с по-скъпи конкурентни продукти, теглото при Rubena e високо, но за нейния ценови клас мисля, че е съвсем приемливо (както казах, по принцип карам с по-големи гуми, така че нямам достатъчно преки наблюдения върху моделите с размер 2.1). Редно е да отбележа, че срещу по-високото тегло все пак получавате гума със сравнително здрава конструкция. Сгъваемият борд е стегнат и стои добре в борда на каплата, без да се измъква твърде лесно при монтаж/демонтаж. Каркасът е мек и гъвкав, но не е прекалено тънък и въпреки че през повечето време карах гумата като задна, успях да му причиня само едно малко разкъсване. Все пак не бих рискувал твърде много при преминаване през остри камъни и изобщо с твърде агресивно каране. 

Размерът и височината на протектора, а вероятно и шарката му, допринасят за лекото въртене на гумата. Нагоре определено е по-лесно с такъв тип гума, макар че в определени условия предимствата й се превръщат в недостатъци – например при по-едър чакъл и пресечен терен, или пък в ситуации, когато има опасност да пробуксува. Тогава по-малката площ и по-ниските грайфери осигуряват по-слабо сцепление, но това се компенсира при по-твърди и гладки настилки, където Scylla върви леко и бързо. 

Материалът на протектора е със „средна твърдост“ по критериите на Rubena, но на мен ми се стори като 70а. За това свидетелства и добрата износоустойчивост на гумата – изминатите километри почти не й личат. 

Що се отнася до поведението при спускане, то зависи в голяма степен от терена и начина на каране. Ако я сложите отпред, имайте предвид, че Scylla не е подходяща за много агресивно каране. От една страна, протекторът е твърд и нисък, а широчината малка, така че гумата не може да „захапва“ толкова уверено върху трудни терени. От друга страна, профилът й е доста объл и страничните грайфери са сравнително ниско разположени, което поне на мен не ми вдъхваше достатъчно увереност в завоите, а и при спиране. Отзад гумата се държеше доста по-добре, особено при завиване, така че това е начинът, по който я ползвах през повечето време. При спиране блокираше по-лесно, отколкото съм свикнал, но за мен това е нормално с оглед характеристиките на протектора. Не съм я карал кой знае колко в кал, но поведението й в такива условия бе по-скоро добро, защото грайферите са достатъчно остри, макар и ниски, а протекторът лесно се освобождава от размекнатата почва.  

Заключение: Като обобщение мога да кажа, че Scylla оправда очакванията ми и се показа като гума, с която се върти по-лесно, но предназначена най-вече за по-леки условия и терени, за предпочитане сухи и по-гладки настилки. Износоустойчивостта е много добра, но вероятно за сметка на част от сцеплението. Затова бих я препоръчал най-вече като задна – там се държи по-предвидимо, а и конструкцията й позволява малко повече тормоз, отколкото при някои по-леки и скъпи ХС гуми, които съм пробвал. 

+

Здрава конструкция

Добра износоустойчивост

Ниско съпротивление при въртене (доколкото мога да преценя субективно)

Не е достатъчно стабилна при по-тежки терени и по-агресивно каране, особено ако е монтирана отпред. 

Теглото е високо в сравнение с някои други (по-скъпи) ХС гуми с подобен размер, които съм пробвал.

За контакти:
„Рубена Балкан“ ЕООД
Пловдив
тел.032/677407
GSM 0888604366

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>