Bell Bellistic

Ползвам каска Bell Bellistic повече от четири години. Купих я изгодно навремето и се примирих с ужасната зелено-лилаво-черна звездна окраска, само и само да имам по-добра защита за спусканията. И в интерес на истината още при едно от първите карания ми спаси зъбките. Четири години обаче са доста време и когато реших най-сетне да сменя шлема си (главно поради естетически съображения, разбира се!), този модел на Bell отново ме подмами – същата форма, с която главата ми бе свикнала, но с малко по-модерно графично оформление и на добра цена.

Продукт: Велосипедна каска с подбрадник. 15 отвора за проветрение. Регулируем вътрешен обем (чрез допълнителни дунапренени подложки). Регулируема козирка. Закопчаване с катарама. Три размера.
Отговаря на стандарта CE EN1078.
Тегло:  923 грама (размер М, 56-58см)
Цена: 159лв.
Продължителност на ползването: 3 месеца / 4 години (по-стара модификация на същия модел)
Продуктът е ползван съвместно с:  Маски Smith и Rockgardn
Други модификации на модела/продукта: Няколко разцветки.

Ползвам каска Bell Bellistic повече от четири години. Купих я изгодно навремето и се примирих с ужасната зелено-лилаво-черна звездна окраска, само и само да имам по-добра защита за спусканията. И в интерес на истината още при едно от първите карания ми спаси зъбките. Четири години обаче са доста време и когато реших най-сетне да сменя шлема си (главно поради естетически съображения, разбира се!), този модел на Bell отново ме подмами – същата форма, с която главата ми бе свикнала, но с малко по-модерно графично оформление и на добра цена.

За десетината години, откакто е пуснат на пазара, моделът Bellistic не се е променил много. За мнозина това може би е недостатък, но явно Bell смятат дизайна си за достатъчно успешен и не виждат належаща нужда да го заменят с друг продукт само заради едната „мода“. На мен лично каската ми бе удобна, а реномето на производителя е достатъчно надеждно, за да съм спокоен за главата си, пък какво от това, че не карам с „последния хит“ на пазара? Положителен ефект от всичко това е и достъпната цена. 

Честно казано, очаквах разликите между старата и новата ми каски да са повече. Не че недоволствам, даже обратното, тъй като просто свалих едната и сложих другата… Е, почти. Всъщност при модела от 2008г. границите на размер М са малко по-тесни – 56-58см вместо 54-58 при стария. Като цяло новата каска легна по-плътно върху „кратуната“ ми, но да не забравяме, че меките подложки на старата бяха мачкани няколко сезона подред – време, за което всяка каска би се „отпуснала“ повече или по-малко. Споменатото „стесняване“ на размера е добро за тези като мен, които се вместват идеално в него с обиколка на главата 57см, но изисква по-прецизна проба, за да сте сигурни, че ви пасва добре. Доколкото мога да преценя, каската е по-тясна от двете страни на главата, т.е. не е тумбеста, което за мен бе добре, но за хора с по-широка структура на лицето може да се окаже стегната в тази част. Както се досещате, при тези продукти всичко опира до проба, универсални рецепти няма. 

Всъщност една от причините да се доверя отново на Bellistic е теглото й. Няма да преувелича, ако кажа, че това е един от най-леките шлемове на пазара. Електронната ми везна отчете дори по-ниска стойност от посочената в каталога – само 923 грама. Това е и със стотина грама по-малко от старата модификация на същия модел. Доколкото успях да установя, разликата идва от „черупката“ (горния полимерен пласт), която е по-тънка, отколкото е била преди 4 години. Вярно, че теглото едва ли е най-важният показател при каските за спускане, но за мен не е без значение, тъй като нерядко се налага да я нося продължително време като багаж на раницата си, докато стигна без лифт до точката, от която пътят тръгва надолу. Пък и карането ми засега не е такова, че да изисква най-солидната защита. Казвам това, защото Bellistic е каска, която отговаря само на велосипедни стандарти за защита, което за някои хора може да не е достатъчно – не случайно на пазара вече има и доста модели, покриващи стандарти за мотокрос. Така че в това отношение всеки трябва да си прецени добре нуждите. 

Меките части от вътрешната страна не могат да се свалят с цел пране, но тези, които се намират над горната част на главата (темето), могат да се отлепват от основата. Това доста дълго ме озадачаваше, както и наличието на едни допълнителни подплънки в пликчето с книжката, но накрая се намериха добри хора да ми обяснят, че тези дунапренчета се налагат върху основата под основните подплънки, когато формата на главата го изисква. С други думи, разполагате със своеобразен реглаж на вътрешния обем. 

Козирката също е регулируема. Точно тук се появи и единственият проблем – пластмасовият болт в средата на козирката, който служи за фиксиране на позицията й, се оказа крив, поради което се въртеше по-трудно. Разбира се, става дума за съвсем дребен дефект с конкретна бройка, а и повечето хора едва ли прибягват до тази настройка особено често, но съм длъжен да го спомена. Каишките под брадичката се закопчават с катарама, което според мен е добро и удобно решение.

Каската има общо 15 отвора за проветрение – на хартия не звучи малко, но на практика, както и с други шлемове, които съм пробвал, главата ми се „сваряваше“ точно по рецепта в летните жеги, така че не очаквайте чудеса от гл.т. на проветрението. Дупките в подбрадника са снабдени и с мрежички против насекоми. 

Заключение: За цената си Bellistic предлага доста приятни детайли. Единственото, което ми липсваше, бяха свалящи се подплънки, но в този ценови клас не може да се очаква наличие на всички екстри. Като оставим настрана факта, че това е една от най-евтините маркови каски на пазара, което я прави подходяща за хора с по-нисък бюджет, желаещи да се доверят на опита на известен производител, моделът на Bell би се харесал и на хората, които държат на по-ниското тегло и нямат нужда от защита по мотокросовите стандарти. Вярно, че Bellistic не е последен писък на модата, но с новите графики изглежда достатъчно добре, а и през няколкото години, в които я ползвах, не съм усетил „възрастта“ на модела да ми пречи на карането…

+

Ниско тегло

Достъпна цена

Регулируем вътрешен обем

Меките части не се свалят. 

Болтът за регулиране на козирката беше крив.

За контакти:
„Веломания“ ЕООД
ул.“Гюешево“ 83
тел: 8127072
www.velomania-bg.com

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>