Specialized 2009

След като в последните две-три години Specialized тръгна уверено по пътя на системната интеграция с моделите Enduro и Stumpjumper, оборудвайки ги с амортисьори „собствено производство“, както и с много други подобни детайли и решения, ето че дойде ред и на най-леките „членове на семейството“ – ХС моделът Epic и твърдакът Stumpjumper, като и в двата случая следващите редове се отнасят най-вече за модификациите S-Works, които са най-скъпите в каталога на производителя.

Снимки: Specialized

Дългоочакваното сериозно обновление на Epic започва, разбира се, с карбоновата рамка, която е с повече от 300 грама по-лека в сравнение с досегашния модел. Посоченото от производителя тегло е 2,04кг за среден размер (9,65кг за цял велосипед без педалите) и е постигнато чрез споменатата вече системна интеграция. Така например задният амортисьор е разположен на съвсем ново място, под горната тръба, докато патронът с инерциалната клапа „Brain“ и клапите за забавяне при сгъване остава в близост до задната ос, монтиран върху една от стойките на веригата, които пък от своя страна са асиметрични и изработени от карбон. В унисон с него е вилката FutureShock E100, която също е с инерциална клапа. При нея всички „вътрешности“ са само в единия крак, другият на практика е празен и това допълнително намалява теглото до 1,41кг. Короната и стерженът са карбонови, като кормилната тръба е с променлив диаметър от 1.5 към 1 1/8, каквато е и челната тръба на рамката. Системната интеграция обхваща и курбелите със средното движение, чиито лагери се набиват директно в тръбата на рамката. Концепцията е същата като при стандарта BB30, само че при Specialized широчината на муфата е различна – 84,5мм. Комплектът курбели и лагери тежи само 684 грама, а ако желаете да използватe стандартни компоненти, можете да го направите чрез специален комплект „преходни“ лагери. Дори предният дерайльор се закрепва към рамката директно чрез болтове, което спестява няколко грама и улеснява монтажа и настройката му.

Въпреки цялото това олекотяване, Specialized твърдят, че Epic не е станал по-крехък, а напротив – изчисленията на производителя показват 14,4% повече коравина в предната част на байка (челна тръба, вилка) и 23,4% в областта на средното движение. Първите отзиви за поведението на велосипеда са обещаващи. Разбира се, цената на подобен топ-модел също не е никак ниска.

Добрата новина за дамите е, че моделите Era, замислени като аналози на Epic, но с геометрия, съобразена със спецификите на женското тяло, вече използват напълно идентична като материали и технологии рамка при модификацията S-Works, така че за дискриминация на нежния пол и дума не може да става.

Подобни нововъведения се наблюдават и при твърдака Stumpjumper S-Works. Новата карбонова рамка е със същата челна тръба и муфа за средното движение и е със 100 грама по-лека от предшественика си (теглото за среден размер е 1070 грама), при това с обещанието за по-комфортна возия и не по-лоши якостни характеристики. При нея обаче вилката е с 90мм ход.

Всички изброени модели ще се предлагат както като отделни рамки, така и като готови велосипеди. Очаква се първите бройки да са на пазара преди края на 2008г.

Друг интересен продукт, който Specialized ще предложат на пазара, е колът за седалка с регулиране на височината, наречен Command Post. Няма как да не сте забелязали, че напоследък се появяват все повече подобни продукти, въпреки че са по-тежки. Основната идея е колоездачът да може да променя дори и в движение височината на седалката си, така че да си осигури по-сигурна (ниска) позиция за спусканията и по-ефективна и удобна (висока) за изкачванията. При кола на Specialized можете да променяте височината до 100мм, които са разделени на три позиции – Power e най-високото положение, предназначено за изкачвания и изобщо за случаите, в които педалирате в седнало положение; Cruiser e позиция, която е с 35мм по-ниска, а при Descender седалката пада с цели 10см под връхната си точка. Колът се командва чрез лостче от кормилото. Намаляването на височината става чрез тежестта на колоездача, а за повдигането се грижи пневматична пружина, в която налягането може да се регулира (от 20 до 30 psi) в зависимост от това дали искате по-бързо или по-бавно действие. Външният деаметър на Command Post е 30.9мм, а дължината е 380мм. Новият компонент ще се предлага като стандартна окомплектовка при някои от модификациите на модела Enduro, а също и като самостоятелен продукт за крайния пазар.

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>