Нови и интересни продукти: Rainlegs

Rainlegs е наименованието на един доста странен продукт (ако се съди по погледите на хората, когато човек го облича), произведен във Великобритания и отличен с различни номинации и награди за иновативност, който ми бе предоставен за проба от Веломания. За мое съжаление, в рамките на повече от месец така и не намерих начин да събера впечатления от него поради две причини. Първо, това е екипировка за дъжд, а такъв почти нямаше. Второ и по-важно, крачолите (да ги наречем така) Rainlegs не са предназначени толкова за планинско колоездене, колкото хората, които се придвижват из града. Поради това ми бе малко трудно да им намеря приложение в комбинация с личната ми екипировка, за което ще стане дума малко по-надолу. Това заключение обаче съвсем не е общовалидно – човекът от снимките определено си е планински колоездач и си ги ползва безпроблемно, така че всичко зависи от конкретните условия, нужди, навици и екипировка.

Накратко, Rainlegs са специални крачоли, които имат за цел да предпазят от вятър и дъжд предната част на бедрата и колената. Те са изработени от водонепропусклив и ветроупорен материал и в разгънато състояние покриват предната горна част на крака, като се пристягат с велкро-ленти отзад, докато задната част на бедрата и седалищните части остават открити, с което се избягва запарването и се пести материал, което има значение за размерите и теглото (137 грама) на продукта. А последните две неща са много важни, защото Rainlegs са направени с идеята да са компактни и леки и в сгънато състояние да стоят закачени за кръста на колоездача, като при нужда бързо и лесно да бъдат опънати върху крака, за да го предпазят. Приложенията на тези крачоли са многобройни – колоездене, пешеходен туризъм, езда, гребане – изобщо всякакви активности, където бедрата и колената ви могат да бъдат изложени на студ и влага. Важно е също така да се спомене, че Rainlegs са замислени най-вече като допълваща екипировка за непредвидени ситуации – ако трябва да започнете каране, по време на което е ясно, че ще вали обилно, много по-разумно е да си обуете водоустойчиви дълги панталони, но ако времето е трудно предвидимо или лесно променливо, както често се случва, тези крачоли могат да добавят защита за най-важните части от краката ви, без да се налага да се „затваряте“ в дълъг панталон или да носите допълнителен багаж. Rainlegs се предлагат в няколко размера и поне три различни цвята – черен, сив и „джинси“.

Всичко, описано по-горе, звучи чудесно, но е редно да обясня защо аз не успях да намеря приложение на Rainlegs за себе си. Първо, в сгънато състояние крачолите се намотават около кръста като колан, за да бъдат използвани само в случай на нужда. Хубаво, обаче при това положение те пречеха на раницата ми да легне удобно на кръста, а аз без раница напоследък не мога да карам, защото там е водата ми. Тук е първото основно разминаване с личните ми нужди – има доста хора, които карат без раници или пък с такива раници, които са по-малки и не биха си пречели с намотаните около кръста крачоли. За тези хора Rainlegs биха могли да са от полза. Но в моя случай трябваше да ги нося в раницата, което обезсмисля една от основните идеи, заложени в продукта. А и в раницата си имам достатъчно място за малко по-обемисти и тежки дълги панталони за каране, които все пак биха ме предпазили повече. Второ, освен от дъжд, Rainlegs пазят и от вятър, но материята им определено не е от най-дишащите. В същото време дългият ми клин за каране не само спира вятъра и запазва топлината, покривайки краката ми отгоре до долу, но и „диша“ чудесно, така че бе съвсем нормално да предпочета него. Трето, за каране на градски велосипед, екипиран с плътно прилепнали по гумите калници, Rainlegs вероятно вършат чудесна работа дори при силен дъжд. Но в планината, където вирнатите калници на велосипеда ми съвсем не могат да спрат всички пръски, хвърчащи от гумите при силен дъжд и повечко кал, бих предпочел да имам водоустойчив панталон, покриващ целите ми крака и седалището ми.

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>