Новости от Интербайк 2008

Наскоро ви представих накратко много от новите продукти за следващия сезон, показани в рамките на изложението Евробайк. Обаче има и още! Този път новините идват от най-голямото американско велоизложение Интербайк, проведено за пореден път в Лас Вегас от 22 до 26 септември. Някои производители бяха запазили новостите специално за него. Както се досещате, следващите късчета информация са събрани оттук-оттам из интернет, където можете да намерите и много снимки на новите продукти.

Speedplay бяха изложили ранен прототип на педали за маунтин байк с регулиремо „плаване“ (на англ. float) от 0 до 15 градуса и регулируема пружина за откачане. Моделът се казва Syzr и следва стъпките на популярния продукт за шосейни велосипеди Zero. Реглажът на „плаването“ се извършва с две малки болтчета при парчетата, които от своя страна изглеждат достатъчно странно, но са съвместими със стандартните два отвора при МТБ обувките.

Titus показаха напълно обновена гама велосипеди. Почти всеки модел на компанията е променен повече или по-малко, някои са съвсем нови. Например новата лека алуминиева ХС рамка, носеща простичкото означение X. Досегашният карбонов вариант на модела Racer X вече се казва X Carbon и тежи с 300 грама по-малко благодарение нова задница и конструктивни подобрения в областта на средното движение и челната тръба. Теглото на новата рамка е 2,22кг. Titus ще има и още две разновидности в серията X – Exogrid ще използва едноименната технология, а Ti ще е направена от титан. FTM заменя модела Motolite и също е оборудван с нов заден триъгълник и карбонова връзка между шока и задницата. Ходът е увеличен от 127 на 135мм. АМ/ендуро моделът El Guapo е с повече извивки на тръбите в предната част, челна тръба 1.5, уши за стандарта ISCG05 и 150 грама по-ниско тегло от миналата година. 

Felt също демонстрираха доста промени в рамките си, например при моделите Virtue (130мм) и Compulsion (150мм) с окачване Equilink.  Те представиха новия състезателен ХС твърдак Six Team, чията рамка тежи само 1200 грама (при готовите велосипеди) и едва 1050 грама (т.е. олекотена версия), ако я закупите отделно.

Kona обновиха модела Dawg, който през 2009г. вече ще има 140мм ход на задницата вместо досегашните 120мм.

Един от хитовете на изложението бе новият модел Firebird на Pivot (марка от висок клас, създадена от Крис Кокалис, който преди това стоеше начело на Titus). Рамката е с окачване DW-link и 167мм ход на задната ос, а теглото е 3,15кг. По-подробно за нея ще си говорим в отделна статия по-нататък. 

Chris King имаше доста приятни изненади за почитателите си. Да започнем със средното движение с лагери извън рамката – продукт, който мнозина очакваха отдавна, разчитайки, че реномираният американски производител ще се представи на обичайното високо ниво. Показаните образци изглеждат страхотно, с анодизирани чашки за лагерите, предлагани във всички цветове, които вече са налични при чашките и главините с марка Chris King. Като споменах главини, има попълнения от гл.т. на размерите на оста – 10 и 12 милиметрови проходни оси отзад и два модела главини с 15мм ос отпред. Вече се знае какъв е и следващия продукт в процес на разработка – вътрешни чашки. 

WTB бяха на линия с нови седалки и нови разновидности на гумите си – увеличаване на предлаганите размери и добавяне на UST версии. Имаше и изцяло нови модели: Dissent за спускане, Prowler MX за АМ велосипеди. Да не забравяме, че компанията прави и готови комплекти колела – най-новото попълнение е моделът Laser Disc FR, създаден с идеята за здравина и приемливо тегло. Представена бе и главина за 15мм проходна ос. 

Rotor показаха новия си кол за седалка SP1, който тежи само 178 грама (27,2х350мм), както и някои интересни курбели. 

Друг продукт, който бе коментиран широко, е новото поколение Dorado на Manitou. „Обърната“ конструкция (долните тръби влизат в горните), карбонови горни тръби, пневматична пружина, амортизация TPC+, тегло 2902 грама и цена 2775$. Ще го обсъдим отново след известно време…

Syncros представиха нови карбонови капли. 

Cane Creek имат доста нови модели чашки. Два от тях са в серията 110. Освен нея се появява и нова линия с име 100, при която цената ще е по-ниска заради разликата в материалите и това, че лагерите не са набити. Интересни са и моделите Frustum, които са предназначени за вилки с променлив диаметър на кормилната тръба, каквито се появяват все по-често напоследък. Продуктите в серията Double X, насочени към рамки с чело 1.5, също са изцяло обновени, от което теглото и височината им са намалели. 

MRP показаха предпазители за венците, насочени към ползвателите на ХС велосипеди. Името на новата линия продукти е XCG. Устройството им е съвсем просто – метална планка, която се монтира към средното движение или към пъпки за ISCG, на която се закрепва малък поликарбонатен предпазител, стоящ от долната предна страна на венците, който да ги защити от удар в препятствия по пътя. Дизайнът на XCG е замислен така, че да пречи на веригата да пада навътре към рамката.  White Brothers, които са собственост на MRP, готвят нова вилка за 29″ велосипеди със 150мм ход и 35мм горни тръби. 

Fox Racing Shox обявиха, че ще пуснат на пазара ограничена серия вилки 40 RC2 World Champion и задни амортисьори DXH RC4 World Champion. Става дума за продукти, които са съвсем близки, да не кажа идентични, с тези, които се ползват от световните шампиони за 2008г. Джий Атертън и Рейчъл Атертън. Предвижда се да бъдат произведени по 200 бройки от всеки продукт. Вилката е базирана върху модела 40 RC2, който се предлага отдавна като продукт за крайни потребители, но задният амортисьор е нещо ново, което не сме виждали в каталога на Fox до момента. 

FSA наблегнаха доста на марката Gravity, която стои върху продуктите им, насочени към по-агресивните и тежки видове каране. Те представиха педали и готов комплект колела Gravity Light. 

Banshee са напреднали доста с прототипа на новия си DH байк, кръстен Legend. Една такава рамка бе показана по време на изложението, но все още има работа по новия модел, преди да се появи официално на пазара. 

Velocity се опитваха да впечатлят потенциалните си клиенти с екстравагантно боядисани капли – от камуфлажна окраска до цветчета и пеперуди на розов фон. 

Continental продължават да разширяват и обновяват гамата си с гуми, използващи материала Black Chilli. Моделите за спускане Kaiser и Rain King (за кал) са само част от новите попълнения. Очаквайте повече подробности в бъдеще. 

Race Face впечатлиха публиката с най-новите си супер-леки ХС курбели Next SL. Благодарение на кухата си карбонова конструкция и използването на титанова ос, теглото им е паднало до 689 грама (не забравяйте, че в него се включва и средното движение)!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>