Turner вече използва DW-link

От 2009г. рамките на Turner Bikes ще използват окачване DW-link. То е внедрено във всичките пет модела на компанията – от DHR през 29-инчовия Sultan до ХС рамката Flux. Можете да ги видите (засега като компютърно генерирани изображения) в сайта на компанията или на снимки от изложението Евробайк насам-натам из интернет.

За много от читателите на МТБ-БГ казаното дотук е напълно достатъчно, но все пак ще си позволя да го „доукрася“ още малко за тези от вас, които не са запознати отблизо с марките Turner Bikes и DW-link. 

Дейвид Търнър е един от тези американски производители, чиято компания се занимава с направата на по-малки количества, но добре изпипани рамки, разчитайки на качеството в работата и изработката. Дейв Уигъл е американски инженер, създател на окачването DW-link, което за първи път бе използвано с голям успех при велосипедите на Iron Horse и се счита за едно от най-добрите в наши дни. В следващите години още две марки създадоха свои модели в сътрудничество с Уигъл – и двете са „бутикови“, т.е. подобно на Turner разчитат на по-малка пазарна ниша, в която да печелят не от мащаб, а от високо качество. Става дума за Ibis и Pivot Cycles. 

Говори се, че първоначално Дейвид Търнър се е заинтересувал от новото окачване Split Pivot, което Уигъл представи преди време като вариант за подобряване на окачванията от типа faux bar, т.е. такива с реална опорна точка и допълнителни ставни връзки (най-общо казано). В последващите разговори обаче създателят на двата дизайна успял да убеди Търнър, че „истината“ е в DW-link и че именно това е подходящият вариант за продукти в този клас. Последвали са, разбира се, много месеци на проектиране и тестване, за да се стигне до байковете за 2009г. В процеса на създаването им работата по дизайна, геометрията и конструкцията на рамките е била поета от Търнър, а за окачването се е погрижил Уигъл. Както е известно и от другите проекти, в които той  е участвал, интегрирането на DW-link не се изчерпва с някакво просто копиране на разположението на ставни връзки, напротив. Уигъл работи отделно по всеки конкретен велосипед, за да постигне желаните от производителя характеристики в поведението му, тъй като дизайнът на окачването дава достатъчно свобода за различни варианти. Така е и в случая с Turner. 

Както казах, окачването DW-link е интегрирано във всички модели за 2009г. Те не са много, само пет на брой, но покриват основните пазарни сегменти – Flux е със 100мм ход и е предназначен стриктно за дисциплината крос-кънтри; 5.Spot e универсалният АМ велосипед със 140мм ход на задницата, здрав, лек и пъргав; RFX също е с етикет АМ, само че е със 170мм ход на окачването, което показва, че явно е замислена повече за каране надолу, макар че теглото (3,5кг) позволява да се сглоби байк, който да се кара и в двете посоки; DHR е насочен изцяло към любителите на спускането; Sultan е рамка за 29 инчови колела – този тип велосипеди продължава да набира популярност в САЩ и все повече производители им обръщат сериозно внимание.За съжаление цените на рамките все още не са официално обявени. 

http://www.turnerbikes.com/

Коментари във форума

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>