Спортни новини #7

Bearclaw Invitational 2008

Седмица след фестивала Kokanee Crankworx, в Канада се проведе още едно известно slopestyle състезаниe, организирано от Дарън Береклот. Разбира се, повечето от големите имена в тази дисциплина уважиха поканата му, а атмосферата като цяло бе „по-неофициална“ и непринудена, много от участниците споделиха, че основната им цел е била да се забавляват максимално. Това не значи, че не бяха осигурени награди, нито пък че трасето бе от лесните… все пак с всички тези подробности се бе занимал именно Береклот, който взе участие в надпреварата наред с гостите си. По програма състезанието трябваше да протече на няколко етапа от 20 до 23 август, като първите два дни бяха предвидени за тренировки, следваха квалификации и финал. Само че канадският климат се оказа на друго мнение и след двете квалификационни карания в петък (за които също не може да се каже, че се проведоха върху сухо и твърдо трасе) настъпи една напоителна нощ, последвана от мъглива събота и това означаваше край на проявата. Въпреки това състезателите бяха наградени, като подреждането се базираше на каранията от предишния ден. Резултатите от Bearclaw Invitational 2008 са: 
1. Джейми Голдман (САЩ)
2. Дарън Береклот (Канада)
3. Грeъм Агасис (Канада)
4. Камерън Зинк (САЩ)
5. Брандън Семенук (Канада)

През месец август, по-точно от 10 до 16 август, в Канада се проведе за седми път и едно от големите маратонски състезания, TransRockies Challenge, което следва формата на TransAlp Challenge, за което писахме по-подробно. В продължение на седем дни участниците преодоляха трасе с дължина почти 600км и денивелация повече от 12000м, преминавайки през пущинаците на Скалистите планини, но този път в обратна на обичайната посока, от север на юг. Броят на състезателите за пореден път бе увеличен – 600 души, разделени в отбори по двама, образуващи общо 6 състезателни категории според възраст и пол. Разбира се, всички места бяха ангажирани месеци преди старта, както вероятно ще стане и с тези за следващото издание през 2009г. След изтощителните седем етапа победители при мъжете станаха Марцио Део и Джони Катанео от Италия, каращи за отбор Olympia, а при жените най-бързи бяха Кери Лоуъри и Лиза Рандал (САЩ, Outdoor Store / Outspokin’ Bike). Пълните резултати, както и снимки и репортажи за всеки от дните на надпреварата, можете да намерите в сайта на TransRockies Challenge.

На 19-20 септември в австрийския курорт Леоганг ще се проведе Dirt Jump състезание, наречено 26TRIX. 50 от най-добрите карачи в света ще се съберат, за да покажат най-безумните трикове, на които са способни, като квалификацията ще е в петък, а финалите в събота. Наградният фонд е 8000 евро, а сред поканените и потвърдили участие състезатели личат имената на братята Лакондеги, Тимо Притцел, Ланс Макдермот, Сам Пилгрим и др. Същия уикенд, на същото място ще се проведе и заключителния кръг от iXS European Downhill Cup 2008 – турнир по спускане, чиято цел е да се вмести като ниво между националните състезания и кръговете от СК. През 2008г. тази верига от състезания отбеляза силен сезон и нарастваща популярност.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>