Спортни новини #6

Фрийрайд фестивалът Kokanee Crankworx в канадския курорт Уислър тази година ще се проведе от 9 до 17 август и ще включва няколко нови състезания, наред с добре познатите от предишните му издания. Едно от тях дори ще бъде в дисциплината крос-кънтри! Другото ще е гигантски слалом – допълнение към дуал слалома, който пожъна успех през 2007г. и, разбира се, ще бъде първата проява в програмата за тази. За специалистите по трикове ще има и Best Trick Contest, който ще е само с покани. Да не забравяме и класическите за фестивала надпревари – slopestyle (с награден фонд 20 000$) и спускане по пътеката A-Line, включваща десетки скокове и виражи. За повече подробности следете http://www.crankworx.com/


Наскоро бяха оповестени подробностите и за веригата от състезания по фрийрайд в градска среда Nissan Qashqai Challenge (NQC). Тази серия стана много популярна през 2007г., привличайки десетки хиляди посетители, пред които някои от най-добрите фрийрайдъри в света показваха уменията си, състезавайки се за победа в общото класиране (постигна я Дарън Береклот). През 2008г. „турнето“ продължава, като общият награден фонд, осигурен от Nissan, е внушителен – 250 000$. „Правилата на играта“ са леко променени: два от петте кръга ще са отворени, т.е. достъпът няма да е с покани. Това ще са състезанията в Милано (Италия) и Мадрид (Испания). Десетте състезатели, постигнали най-добър резултат в тези два кръга, ще преминат към следващите три – в Мюнхен (Германия), Париж (Франция) и Лондон (Великобритания), където ще срещнат петнадесетте най-добре класирали се през 2007г. Така в рамките на три състезания общо 25 от най-талантливите фрийрайдъри в света ще спорят за титли и награди в NQC.

Датите на петте състезания са:

25-26 април – Nissan Qashqai Challenge Open: Милано
2-3 май – Nissan Qashqai Challenge Open: Мадрид
11 май – Nissan Qashqai Challenge: Мюнхен
17 май – Nissan Qashqai Challenge: Париж
24 май – Nissan Qashqai Challenge Grand Final: Лондон

Списък на 15-те финалисти, класирали се най-добре през 2007г.: 

Darren Pokoj (AUS)
Ben Boyko (CAN)
Brandon Semenuk (CAN)
Darren Berrecloth (CAN)
Benny Korthaus (GER)
Amir Kabbani (GER)
Andreu Lacondeguy (ESP)
Lance McDermott (UK)
Grant Fielder (UK)
Paul Basagoitia (USA)
Cameron McCaul (USA)
Greg Watts (USA)
Kyle Strait (USA)
Adam Hauck (USA)
Jamie Goldman (USA)


Fuji привлече в отбора си един от топ-състезателите по крос-кънтри на Канада, Сиймъс МакГраф (Seamus McGrath), чиято дългогодишна кариера включва 12 участия в националния отбор на родината му, включително и на Олимпийските игри в Атина през 2004г., където се класира на девето място. МакГраф ще се състезава в кръговете от СК и в елитни състезания на американския континент и ще помага в изпробването на нови продукти на компанията, първият от които ще е карбонова твърда рамка. 

Дънкан Рифъл, двукратен национален шампион по спускане на САЩ, през този сезон ще кара за отбора на Cannondale, включвайки се в кръговете от СК и в други големи международни състезания.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>