Спортни новини #8

Колумбиецът Хектор-Леонардо Паез (Gewiss Bianchi) спечели втория кръг от СК в дисциплината маратон, който се проведе в Орнан, Франция в началото на октомври. Победата му осигури и първо място в крайното класиране. При жените успехът също бе двоен за Петра Ханзи (Fisher BMC).

Вече е почти сигурна новината, че Сам Хил (Австралия) от 2009г. ще кара за Specialized. За начало австралиецът ще ползва модела Demo, но вече се появиха сведения, че се планира и създаването с негова помощ на нов байк. Компанията привлече двама нови състезатели и в ХС отбора си – Тод Уелс (САЩ) бе сред най-добре представящите се американци на международната сцена през изминалия сезон, а Бъри Стендър (ЮАР) е една от младите надежди, които направиха отлично впечатление през 2008г. През следващия сезон те ще се присъединят към швейцареца Кристоф Заузер, който остава в тима и през 2009г. 

Марк Бомонт (Великобритания) подписа договор за следващия сезон с GT. Той ще кара новия DH байк на компанията с карбонова рамка – Fury. Освен него с екипа на GT по трасетата за спускане ще виждаме и младия калифорниец Кевин Айело. Компанията явно е решила да се завърне по-сериозно на състезателната сцена, защото е ангажирала и двама обещаващи състезатели в дисциплината 4-крос – Роже Риндернехт (Швейцария) и Люк Мадил (Австралия). Що се отнася до фрийрайд сцената, там GT ще разчитат на Тайлър МакКоул (брат на Кам МакКоул). 

Ново многоетапно ХС състезание в Австралия бе обявено наскоро. Името му е Terra Australis – Great Southern Land Mountain Bike Epic, а датите, на които ще се проведе, са от 29 март до 4 април 2009г., като участниците ще трябва да изминат повече от 600км. Повече подробности за проявята можете да научите от сайта http://www.terraaustralismtbepic.com/ 
Преди него, от 1 до 7 март, пак в Австралия ще се проведе и друга маратонска надпревара – BMC Mountains To Beach. Тя ще е интересна с формата си, тъй като ще включва състезателни етапи с дължина от 5км до над 100км, наред с несъстезателни отсечки, където целта ще е само придвижване от една точка до друга. Общата дължина на маршлута ще е над 400км.

Канадският фрийрайдър Томас Вандерхам ще кара велосипеди с възродената марка Evil, зад която преди време стоеше Дейв Уигъл. Американският инженер и сега ще се включи в работата по създаване на новите велосипеди на компанията и то с ново окачване, наречено Delta, а не с DW-Link. Вандерхам също ще помага с идеи, отзиви, тестване и, разбира се, ще е важен за Evil от гл.т. на маркетинга. 

Trek обяви че ще поддържа ХС отбор за Световната купа и други големи състезания през 2009г. В него са привлечени трима млади състезатели с добри резултати и обещаващо бъдеще – Лиъм Килийн (Великобритания) и братята Лукас и Матиас Флукигер от Швейцария. Наскоро станаха ясни имената и на двамата състезатели в DH отбора за СК – това са Джъстин Лиов (Нова Зеландия) и Андрю Нийтлинг (ЮАР), и двамата с много добро представяне през сезон 2008. Очаква се скоро Trek да обяви и привличането на някоя от добрите състезателки при жените, но ще почакаме още малко за тази новина. 

Гун-Рита Даале Флеся (Норвегия), която през 2008г. бавно започна завръщането си към добра спортна форма след сериозни здравословни проблеми през предходния сезон, не крие амбициите си за следващите години и удължи договора си с Merida чак до 2012г., когато норвежката вероятно ще се пробва отново в олимпийския старт.  

Мари-Хелен Премон (Канада), носител на СК за 2008г. в дисциплината ХС при жените, която мислеше след този сезон да се оттегли от състезателната сцена, обяви, че ще продължи спортната си кариера поне с още една година, т.е. и през 2009г. Голямо влияние върху решението й вероятно са оказали успехите през изминалия сезон. Разбира се, Rocky Mountain, за чиито отбор кара канадката, са повече от доволни, че ще могат да разчитат на нея и през следващата година.  

Мик Хана (Австралия) се завръща на състезателната сцена през 2009г. с отбора на Mongoose. Талантливият спускач си взе „отпуск“ през 2008г., но сега е готов да застане отново наред с най-добрите в стартовете за СК и няколко други големи състезания.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>