Олимпийски стартове в Пекин

На 23 август най-добрите ХС състезатели в света стартираха в рамките на олимпийските игри в Пекин. За незапознатите ще припомня, че това е третата поред олимпиада, която включва състезания по планинско колоездене. Засега те са само в дисциплината крос-кънтри, макар че през 2008г. за пръв път бяха проведени и стартове с BMX велосипеди, в които взеха участие и състезатели, които са ни добре познати от дисциплината 4-крос. За всичко това ще стане дума в следващите редове…

Според първоначалната програма надпреварата по ХС трябваше да протече в рамките на два дни: жените в петък, а мъжете в събота. Тези планове обаче бяха променени заради лошото време, което предизвика отлагане и на състезанията по BMX. Така и двата старта по планинско колоездене останаха за събота. 

Внимание заслужава трасето с дължина 4,5км, по което мъжете трябваше да направят осем обиколки, а жените шест. Преди година, когато много елитни състезатели бяха поканени да го пробват, впечатленията бяха за твърде лесно от гл.т. на техничност трасе. Организаторите явно са взели критиките предвид и в окончателния си вид през 2008г. обиколката включваше много на брой и доста трудни препятствия, което коренно промени оценките за трудността. Прагове, камъни, виражи, стръмни участъци – всичко това бе налично в изобилие, превръщайки карането в истинско предизвикателство. Освен това трасето бе и много интензивно, с непрестанно сменящи се кратки и стръмни изкачвания и спускания, което не позволяваше на участниците нито миг почивка. А ако добавим към картинката и горещия въздух, става ясно, че победата в такова състезание не бе никак лесна задача и то не само заради олимпийската конкуренция и свързаното с нея напрежение. 

При жените, които стартираха първи, олимпийски шампион от Пекин 2008 стана германката Забине Шпиц. За 36-годишната състезателка това безспорно е връх в кариерата и тя пресече финала триумфираща, вдигнала колелото на ръце, с преднина от 41 секунди спрямо сребърната медалистка Мая Влозцовска (Полша). Борбата за бронзовия медал бе между младата надежда на Канада Катерин Пендрел, която „пазеше“ третата си позиция до предпоследната обиколка, и рускинята Ирина Калентиева, чиито опит в края на краищата си каза думата и тя успя да спечели бронзовия медал. Шпиц наложи темпото си още в началото на състезанието, откъсна се от съперничките си и увеличи преднината си до повече от минута, като в последната обиколка изгуби част от този аванс, за да не рискува излишно победата. Тежките условия, при които се проведе състезанието (топлина, влага, трудно трасе) принудиха много от претендентките за отличие да се оттеглят от надпреварата в един или друг момент. Сред тях бяха Гун-Рита Даале (Норвегия), Маргарита Фулана (Испания), Мари-Хелен Премон (Канада) и др.

По сходен начин се развиха нещата и при мъжете, където Жулиен Абсалон успя да защити титлата си от Атина 2004, спечелвайки втори олимпийски златен медал. Французинът победи в типичния си стил: силен старт, откъсване напред и уверено каране до края с постепенно увеличаване на преднината. Съперниците му в това състезание бяха единодушни, че Абсалон е бил просто недостижим. Втори завърши неговият сънародник Жан-Кристоф Перо, а трети е швейцарецът Нино Шуртер, който успя да се пребори за бронзовия медал с именития си сънародник Кристоф Саусер (той остана много разочарован от четвъртото си място). Така златният медал за трети пореден път замина към Франция, а Жулиен Абсалон не скри амбициите си да се подготви и за следващата олимпиада в Лондон през 2012г. Като се има предвид, че в момента той е на 28 години и трудно намира сериозна конкуренция, плановете му не са нереалистичтни.


Що се отнася до дисциплината BMX, няма как да пропуснем първото място при жените на французойката Ан-Каролин Шасон, която години наред бе непобедима в стартовете по спускане, а след това и по 4-крос, в рамките на Световната купа и Световните първенства. През цялото време тя водеше оспорвана борба с Шаназе Риад (Великобритания), която е световен шампион в тази дисциплина, но на финала решаващ се оказа последният завой, където Шасон успя да излезе напред, а съперничката й се блъсна в нея и падна, с което остана на последно място в гонката. Сребърният медал бе спечелен отново от французойка – Летисия ле Коргил, а третото място бе извоювано с много внимателно и тактически премерено каране от Джил Кинтнер (САЩ), която се състезаваше въпреки контузия в менискуса на едното си коляно. При мъжете всички отличия баха обрани от състезатели, които не участват в стартовете по 4-крос – златен медалист стана латвиецът Марис Стромбергс, следван от американците Майк Дей и Дони Робинсън. Единственият „наш човек“ на финала, австралиецът Джаред Грейвс, се движеше на трета позиция до момента, в който бе блъснат от друг състезател и това го извади от играта. Грейвс финишира разочарован на шесто място.

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>