Kokanee Crankworx 2008

От 9 до 17 август канадският курорт Уислър за пореден път стана домакин на един от най-големите състезателни фестивали по планинско колоездене, Kokanee Crankworx. Макар че ключовото състезание в него продължава да бъде в дисциплината slopestyle, през последните години в програмата успешно бяха включени още няколко старта, които не само са интересни за публиката, но и успяват да привлекат елитни състезатели с разнороден стил на каране и поле за изява. Както се казва, за всекиго има по нещо, а за някои даже по няколко неща! Разбира се, става дума предимно за дисциплини, включващи каране в посока надолу или пък изпълнение на главозамайващи трикове. За да привлекат най-добрите, организаторите разчитат и на големия награден фонд, който през 2008г. достигна 70000$. Наред със състезанията, фестивалът включва и музикална програма, различни практически занятия, изложбени площи и какво ли още не, но в следващите редове ще ви занимавам само със същинската (състезателна) част и победителите за 2008г.

9 август – Telus Dual Slalom
Тази интересна дисциплина бе „възкресена“ миналата година по желание на състезатели и публика – тя има много общи черти с дуала и 4-кроса, но в повечето участъци от трасето двамата съперници карат в собствена линия. Всеки си има свои виражи, скокове и т.н. Всяка двойка участници прави по две спускания, за да може всеки да кара и двете части на трасето. След това времената се сумират и който има по-добро общо време, продължава в следващия кръг. Финалите тази година бяха спечелени от Джей Ди Суангуен, който прояви постоянство в карането си и атакуваше решително трасето, въпреки влошеното време. Много от основните претенденти за върха при мъжете отпаднаха на по-ранен етап – Браян Лоупс, Дан Атертън, Седрик Грасия… Така на второ място се класира Нико Винк, трети е Крис Херндън, а четвърти Кори Уорън. При жените Анеке Беертен успя да победи Рейчъл Атертън, а Фион Грифитс и Кати Пруит заеха трета и четвърта позиции.

10 август – Monster Energy Garbanzo Downhill
Състезание по спускане за издръжливост, което се провежда по дълго трасе (сбор от няколко пътеки в байкпарка) с повече от 1000м денивелация. Много от претендентите за СК застанаха на стартовата линия, но победители станаха Джий Атертън при мъжете и сестра му, Рейчъл Атертън, при жените. След като по време на тренировките трасето бе сухо, преди финала то промени коренно облика си, благодарение на падналите дъждове и това изправи участниците пред допълнителни предизвикателства. Сам Хил завърши втори при мъжете, след като претърпя падане, а Марк Бомонт е трети. При жените на второ и трето място завършиха Фион Грифитс и Данис Уесуги.

12 август – Womenzworx Gala Competition
Състезание по slopestyle, но специално за дамите. Трасето включваше четири основни секции, по които участничките бяха оценявани с точки в зависимост от чистотата и стила на каране, сложността и „големината“ на триковете и т.н. Победителка в Womenzworx стана Лорейн Бланшер с 30т., следвана от Стефани Ничка (29,8т.), а третото място бе поделено между Клеър Бушар и Кейси Браун, които събраха по 27,5т.

13 август – Jim Beam Air Downhill
Това състезание се провежда върху прочутата пътека A-Line, която включва повече от 100 скока и много виражи. Макар че всички елементи по трасето като цяло са лесни, трудното е да го минеш по най-бързия начин и без грешка, знаейки, че конкурентите ти се стремят към същото. Браян Лоупс за трети път доказа, че умее да печели в подобни стартове. Той даде най-добро време, оставяйки след себе си не кой да е, а Грег Минаар и Крис Коварик. При жените най-бърза бе Ребека МакКуин, следвана от Микаила Гато и Стефани Ничка.

14 август – VW Trick Showdown
Както показва и името на тази проява, става дума за състезание, в което целта е участниците да покажат най-добрите трикове, на които са способни. Подобен формат е съвсем нов за фестивала, провежда се за първи път. Състезателите имаха на разположение две съоръжения – dirt jump и един от падовете на трасето за slopestyle. За всяка от тези секции бе излъчен отделен победител. В това първо издание наградите бяха спечелени от Кейси Гроувс и Грег Уотс, макар че изборът измежду толкова много „ненормални“ изпълнения със сигурност не е бил лек.

15 август – Giant Slalom
Още едно състезание по слалом, което като формат не се различаваше особено от първата проява на фестивала, но трасето бе различно, победителите също. При мъжете на финала един срещу друг се изправиха Грег Минаар и Браян Лоупс. Първата гонка бе много оспорвана, а при втората Лоупс падна лошо и това осигури победа за Минаар (който обаче финишира едва след като спря да провери дали съперникът му е в добро състояние). При жените Анеке Беертен отново спечели първото място, този път срещу Шерил Маклеод.

16 август – Monster Energy Slopestyle
Както казах, това е основната проява в програмата на фестивала, състезанието, покрай което започна всичко преди няколко години. За значимостта му говори и наградният фонд, който бе 30000$. Правилата са типични за дисциплината – участниците, които са поканени от организаторите, имат на разположение трасе с различни препятствия и секции, по което трябва да преминат два пъти, съчетавайки стил, чистота на карането, брой, сложност и чистота на триковете. Времето за преминаване няма значение. Журито оценява всяко спускане с определен брой точки. Победител е този участник, който събере най-много точки в рамките на едно от преминаванията си. Тази година най-впечатляващо за съдиите се оказа карането на Андреу Лакондеги, който започна с двойно задно салто и продължи до края с поредица от изумителни трикове, които му донесоха общо 94,3т. и наградата от 15000$. Втори остана Ланс Макдермот с 91,5т., а трети е Брандън Семенук с 89,8т.

17 август – Canadian Open Downhill
Фестивалът завърши с надпревара по спускане, в която победител стана Сам Хил, следван от Джий Атертън и Крис Коварик. При жените най-бърза отново бе Рейчъл Атертън, а на второ и трето място финишираха Трейси Моузли и Кати Холдън.

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>