Кратки новини #38

Фрийрайдърът Роби Бърдън (или Бурдон, както май е по-правилно да се изговаря фамилията му), който в продължение на години караше за Kona, отскоро има нов байк и той е Intense. Засега канадецът „разхожда“ новата рамка Slopestyle, но се очаква в бъдеще с негова помощ да бъдат разработени и други модели или модификации на съществуващи рамки, насочени специално към любителите на фрийрайда.

Кандидатурата на Браян Лоупс, четирикратен световен шампион и многократен носител на Световната купа в дисциплината 4-крос (и дуал преди това), за включване в Залата на славата бе одобрена. Официалното встъпване в членство ще стане на 24 септември, когато Браян ще бъде зачислен в категорията „Race History“, т.е. „състезателна история“. 

Пол Басагойша (Kona) счупи ключицата си по време на снимки в Австралия за филма New World Disorder 9. Макар талантливият млад фрийрайдър да е имал и по-страшни падания, това е първото, в което успява да счупи кост. За негова жалост Пол не можа да кара в любимото си състезание Kokanee Crankworx в Уислър.

В началото на месец август SRAM обявиха, че са намерили стратегически инвестиционен партньор в лицето на Lehman Brothers Merchant Banking (LBMB). Това ще помогне на американската компания да финансира допълнително растежа си, докато инвеститорите от LBMB, които закупиха миноритарен дял от SRAM, разчитат, че добрите резултати на производителя на велосипедни компоненти ще се запазят и в бъдеще, което би донесло очакваните печалби и за тях. Успоредно с това SRAM обяви и създаването на SRAM Cycling Advocacy Fund (Фонд за подкрепа на колоезденето) с начален капитал 10 милиона долара. Чрез този фонд ще се финансират кампании и дейности в САЩ, Европа и Азия, които имат за цел утвърждаване и развитие на колоезденето и подобряване на инфраструктурата за този вид транспорт. Средствата ще бъдат разпределени в рамките на пет години. Третата новина от лагера на SRAM е, че компанията се кани да навлезе и на пазара за велосипедни колела (капли, главини, спици) с продукти, които ще предлага под своя собствена марка. За целта американците са привлекли Бастиен Донже, който е дългогодишен служител на Mavic и ще заема длъжността Wheel Product Manager. Засега не става ясно за кога е планирана появата на първите такива продукти. 

Red Bull Rampage се завръща през есента на 2008г. Легендарното фрийрайд състезание (едно от първите в тази дисциплина и със сигуронст едно от най-значимите), което имаше четири издания от 2001 до 2004г., ще „възкръсне“ в периода 2-5 октомври в района на Върджин, Юта (САЩ). Отново най-добрите фрийрайдъри в света ще бъдат поканени, за да демонстрират напредъка си в изминалите години, преодолявайки препятствията на съвсем ново трасе, подготвено от опитния екип на организаторите. Не случайно петото състезание от серията носи името „Evolution“ (от англ. еволюция). Ако сте сред най-нетърпеливите, хвърлете един поглед на този сайт: http://www.redbullrampage.com/ В бъдеще се очаква допълнителна информация.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>