Nissan UCI Mountain Bike World Cup 2008: XC#7, DH/4X#5 в Бромон

На 2-3 август канадската провинция Квебек за втори път тази година приюти кръг от Световната купа, този път в Бромон. Условията не бяха никак предразполагащи към каране, честите дъждове превърнаха трасетата в кална баня. За състезателите едва ли е било приятно, но това им е работата, а на публиката трудният хлъзгав терен предложи някои много зрелищни моменти. Стартовете по спускане и 4Х бяха едни от най-вълнуващите през сезона, докато големите имена в ХС дисциплината караха по-предпазливо, за да не се контузят броени седмици преди олимпийския си старт.

Първо се проведе финалът в дисциплината спускане. Трасето бе ново и сравнително кратко – 1,5км с 300м денивелация – и изобилстваше с типичните за Канада големи камъни и много корени, тъй като по-голямата част от него минаваше през гора. Както се досещате, дъждовете бяха повишили трудността му допълнително и всяка грешка се наказваше най-малко със забавяне, а в много случаи и с падане. 

При жените Рейчъл Атертън (Великобритания, Animal-Commencal) се окичи с още една победа, следвана от Сабрина Жоние (Франция, Maxxis) и Трейси Моузли (Великобритания, Kona). С победата си Атертън вече е с 83т. преднина във временното класиране, но до края остават още две състезания, така че Жоние има шансове за обрат. 

При мъжете ситуацията е още по-напрегната, след като Сам Хил успя да даде най-добро време и на квалификацията, и на финала. Първите участници, които се задържаха по-дълго на горещия стол, бяха Реми Тирион и Дамиен Спаньоло от Франция. След това, с придвижването към края на стартовия списък, времената започнаха да стават все по-близки и когато някой успееше да подобри текущото постижение, разликата беше малка. Един от първите, който успя да свали цели две секунди, бе Брендън Феърклоф (Великобритания, Monster Energy / Iron Horse) и това му донесе сравнително дълъг престой като временен водач в състезанието. Изглежда, че за повечето участници бе особено трудно да поддържат темпото в долната част, тъй като дори тези, които даваха по-добро или близко време на междинната контрола, губеха 1-2 секунди до края. Марк Бомонт (Великобритания, Team Bike Radar) бе първият, който подобри времето на Феърклоф, но Грег Минаар (ЮАР, Santa Cruz Syndicate) даде наистина силна заявка за първото място, финиширайки с почти 5 секунди пред Бомонт, при това по-голямата част от тях бяха спечелени в долната част на трасето. Нито Стив Пийт (Великобритания, Santa Cruz Syndicate), нито Джий Атертън (Великобритания, Animal-Commencal) успяха да подобрят постижението на Минаар – те завършиха на трето и четвърто място. Единственият, който успя, бе Сам Хил (Австралия, Monster Energy / Iron Horse ) – на междинната контрола той бе по-бърз само с трийсетина стотни, но до края успя да увеличи разликата на 2 секунди. Така австралиецът отново излезе начело във временното класиране с 1020т., следван от Минаар с 974т. И за двамата сезонът до момента е много силен, а в никой случай не бива да забравяме и световния шампион Джий Атертън, който е трети с 877т., така че последните два кръга със сигурност ще предложат още много емоции в тази дисциплина.


Следващото състезание бе това по 4-крос. То бе изпълнено с невероятни обрати, за което допринесоха тежките условия и интересното трасе. Продължава тенденцията в пистите за 4-крос да се добавят участъци и елементи, които да приближат трасето до „планинско“ и да го отдалечат от „БМХ стила“ –  в случая имаше един участък с много и големи камъни, разхвърляни доста безразборно, както и много други интересни секции, сред които един завой на 360 градуса (пистата се завърташе и минаваше на по-ниско ниво под горната си част) и един огромен скок, с който не всички можеха да се справят. Почти във всяка част на трасето имаше различни линии, даващи възможност за изпреварване (или забавяне). Сред най-оспорваните гонки в началото бяха втория осминафинал и първите два четвъртфинала (в единия от тях завърналия се след контузия Дан Атертън отпадна, борейки се до последно за второто място), но след това обратите започнаха да стават инфарктни за някои от състезателите. При първия полуфинал водачът във временното класиране Рафаел Алварес (Испания, Specialized) направи грешка и се спъна в стартовата врата преди тя да се е отворила. Така съперниците му се изстреляха напред, а той трябваше тепърва да се качи на байка си. Въпреки безнадеждната ситуация, Алварес не се отказа и подгони останалите, надявайки се на чужда грешка. И се оказа прав! Малко след средата на трасето Филип Полк и Джон Суангуен се сблъскаха и паднаха, което позволи на испанеца да ги задмине и да продължи на финала. В другия полуфинал Ромен Саладини поведе четворката, но допусна грешка и изгуби позицията си. Междувременно Седрик Грасия (Франция, Commencal) от последна позиция успя да изпревари всички и продължи към финала заедно с Йоханес Фишбах. На финала първите метри бяха много оспорвани, след което Алварес успя да се откъсне напред. Гидо Чуг (Германия) и Йоханес Фишбах (Германия, Ghost) бяха след него, а Грасия караше най-отзад, мъчейки се да намери пролука. Около средата на трасето Чуг и Фишбах се „насметоха“ и паднаха и Грасия чакаше точно този момент, за да грабне второто място. Във временното класиране Алварес поведе пред Чуг с 860 срещу 750т., но германецът все още има шансове в оставащите два старта. 

Жените този път бяха съвсем малко на брой – само 8 състезателки стартираха. И тук не липсваха обрати. Във втория полуфинал Анита Молцик (Австрия, 4 Elements / Yeti) падна в началото, но продължи с много хъс и успя да задмине две от каращите пред нея съпернички, за да финишира на второ място. На финала Молцик отново завърши втора след победителката Анеке Беертен (Холандия, MS Intense Factory Racing), за която този кръг от СК премина гладко и безпроблемно. На трето и четвърто място финишираха Мио Суемаса (Япония, MS Intense Factory Racing) и Каролин Буканан (Австралия). Малкият финал (за решаване на пето до осмо място) бе запомнен с това, че Фион Грифитс, която водеше през цялото време, в последните метри изгуби петото място заради това, че се отпусна и Ангелика Хоенвартер я изпревари. Анеке Беертен води много убедително във временното класиране с 470т. и е много малко вероятно да бъде изместена от върха в следващите два кръга. 


Както казах, в дисциплината крос-кънтри нещата протекоха доста „по-спокойно“, като една от причините бе отсъствието на много от ключовите състезатели, класиращи се обичайно на челните места, а дори и тези, които бяха на линия, се пазеха от контузии и претоварване с оглед на участието си в олимпиадата след по-малко от месец. Атмосферните условия в неделя се бяха влошили още повече и трасето направо се беше „втечнило“. При жените младата състезателка от Канада Катерин Пендрел (Luna) спечели първата си победа в кръг от СК, налагайки добро темпо от самото начало и демонстрирайки отлични умения при спусканията по хлъзгавия терен. След нея завърши сънародничката й Мари-Хелен Премон (Rocky Mountain), която в началото имаше технически проблем с колелото си, а и по принцип караше „на сигурно“. Всъщност със спечелените в този кръг точки преднината й във временното класиране  е такава, че й осигурява почти сигурна титла в края на сезона. Единствено Пендрел има някакви математически шансове да я настигне, но на практика това едва ли ще се случи, особено след завръщането на „големите“ след олимпиадата. На трето място завърши Катерина Наш (Чехия, Luna). При мъжете Жулиен Абсалон също си подсигури титлата в крайното класиране, спечелвайки поредния старт в типичния си стил – силно темпо в началото, „за да мога после да си избирам най-добрата линия“ и запазване на преднината до края. В този кръг единствено Лукас Флюкигер (Швейцария, Athleticum MTB Team) успяваше да следва Абсалон и заслужено завърши на второ място. Много от хората, които демонстрираха сила в началото, постепенно отпаднаха назад, докато Адам Крейг (САЩ, Giant) и Джоф Кабуш (Канада, Maxxis) демонстрираха не само добра физическа форма, но и пълна „съвместимост“ с терена и условията, достигайки до трето и четвърто място. Както казах, във временното класиране Абсалон води с преднина от 485т. пред Кристоф Заузер и само чудо може да го лиши от титлата за 2008г. 

Следващият кръг е на 30-31 август в Канбера, Австралия.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>