Сам Пилгрим спечели Adidas Slopestyle 2008

Преди броени часове завърши едно от големите slopestyle състезания в света, което се провежда в австрийския курорт Заалбах-Хинтерглем. Първото издание на проявата през 2006г. пожъна голям успех, но миналата година организаторите нямаха късмет и надпреварата се провали заради лошото време. Сега десетки фрийрайдъри се събраха отново около трасето, което на всеки нормален човек би се сторило ужасяващо, за да демонстрират трикове, които на моменти бяха трудно проследими без помощта на ефекта „забавен кадър“.

Едно от нещата, които ми направиха впечатление, бе наличието на много нови за мен имена, предимно европейци, и доста по-малко от „най-известните“ в този тип каране. Това може би се дължи на увеличаващия се брой slopestyle състезания, всяко от които привлича по няколко от „големите звезди“… Така например по същото време в САЩ се провежда турнирът Colorado Crankworx и много от канадските карачи взеха участие именно в него.  Във всички случаи обаче талант в каранията на участниците в Австрия не липсваше. Всъщност ден преди официалното начало на състезанието се проведе една предварителна надпревара, наречена Ticket2Style, в която участват хора, останали до момента извън светлината на прожекторите и тези от тях, които бъдат класирани от журито на първите 10 места, участват в голямата проява наред с поканените от организаторите състезатели.

По регламент всички участници в голямото състезание правят по две спускания, за всяко от което съдийското жури отсъжда точки. Това е т.нар. квалификация, след което 15-те най-добре класирали се продължават на финала, правейки още две карания. За всяко от тях те отново получават точки, като накрая победител е този, който е получил най-много точки за някое от спусканията си, не за двете заедно. 

Ако сте гледали прякото предаване от Заалбах по някоя от онлайн телевизиите, отразяващи планинското колоездене, знаете колко оспорвана бе борбата за първото място, което между другото е съпроводено и от добри награди – общият фонд за тази цел възлиза на 30 000$. В първия манш от финала Сам Пилгрим (Великобритания) бе най-добър по трасето, завършвайки с двойно завъртане на колелото (double tailwhip) след поредица от други трикове. Така той се настани удобно на горещия стол и започна да наблюдава съперниците си, повечето от които дори и във втория манш не успяха да подобрят резултата му. Тогава обаче дойде редът на Пиер-Едуард Фери (Франция), който успя да повдигне летвата и „изпрати“ Пилгрим отново към старта. Междувременно шведът Мартин Сьодерстрьом на свой ред направи забележително каране и поведе в класирането. Така отново бе ред на Сам Пилгрим да се бори за първото място, което той направи блестящо, изпълнявайки трикове от почти всяко възможно препятствие, като накрая завърши отново с двойно завъртане на колелото, сякаш за да убеди съдиите, че този „акробатичен номер“ е нещо съвсем нормално. Резултатът му отново бе по-висок от всички останали финалисти, с което британецът бе обявен за победител в Adidas Slopestyle 2008.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>