По въздушните пътища на света Велоекспедиция Памир 2008

На 6 август 2008г. Явор Дачев и Иван Пенчев, които през 2006г. осъществиха експедицията „Ладак 2006“, която е описана от тях подробно и на страниците на МТБ-БГ, в компанията на още двама души – Стоян Камбуров и Стоян Колев – се впускат в ново приключение. В следващите редове ще ви представя подробностите за него, тъй като дори във вид на предварителен план то е достатъчно впечатляващо. А пък когато го завършат, живот и здраве, се надявам, че ще имат още много за разказване.

Фирми и организации, подкрепящи проекта „Велоекспедиция Памир 2008”

  • ТД „Черни връх”, СК „Мусала”, гр. София
  • Магазин „Екипировка”– официални вносител на марките Mammut, Trimm, Primus, Raichle, DMM
  • „Веломания“ ЕООД – официален вносител на марките Shimano, Marzocchi, SR Suntour, Schwalbe, Giro, Sigma Sport, Bell, Mach 1 и др., и производител на велосипедите Drag и Dragomir.
  • „Номадия“ ООД – туристическа агенция – финансова помощ и екипировка

По въздушните пътища на света

Велоекспедиция „Памир 2008“

6 август – 4 септември 2008г.

ВЕЛОПЪТЕШЕСТВИЕ ДО ПОКРИВА НА СВЕТА – ПАМИР, ЕДНА ОТ НАЙ-СУРОВИТЕ ПЛАНИНИ НА ЦЕНТРАЛНА АЗИЯ

Експедицията е посветена на 130 годишнината
от Oсвобождението на България от турско робство

Нашата цел

След успешната велоекспедиция „Ладак 2006“ нашият екип си постави ново предизвикателство. Да осъществи първия български велопреход в разположения основно на територията на република Таджикистан масив на планината Памир. Маршрутът ни преминава покрай ледника Федченко – най-дългия ледник в света (дължина 72 км) извън Полярния кръг, покрай Сарезкото езеро (дължина 80км, ширина 7,5км) – възникнало в резултат на срутване на 3 милиарда куб.м. скална маса през 1911г., и оттам навлиза навътре в сърцето на планината, движейки се по дълбоките долини на реките Пяндж, Бартанг и Шакдара. Част от пътя ни върви по легендарната, строена от Съветската армия, Памирска магистрала–М41. В течение на прехода ще прехвърлим няколко прохода с височина между 3252 метра и 4655 метра.

Цялото трасе е с дължина около 1100км и отнема с велосипед между 18 и 20 дни в зависимост от аклиматизацията и климатичните условия. Основните трудности се очакват да бъдат голямото разстояние между местата за снабдяване с провизии, преминаването на планински реки, минните полета, останали от времето на гражданската война и близостта с невралгични райони като границите с Афганистан и Китай. Най-подходящото време за преминаване на Памирския възел е втората половина на юли и началото на август.

Велоекспедиция „Памир 2008“ е посветена на 130 годишнината от Освобождението на България от турско робство. Прекланяме се пред паметта и подвига на предците ни, участвали в изграждането на Нова България. Именно във възела между Памир и Хиндукуш (дн. Афганистан) се крият корените на българския етнос. Натам се е устремила и нашата малка експедиция — от Нова България към прародината.

Участници

Явор Дачев — в момента завършва „Геология“ в СУ. Оставил е следа от своя грайфер по всички големи български планини. По време на велоекспедиция „Ладак 2006“ достига с колело до 5606м н.в. и прекосява едно от най-високите шосета в света, разположено в Индийските Хималаи. Велопътешествал също из Македония, Гърция и Сърбия. Има алпийски изкачвания в България, из Австрийските, Италианските, Френските Алпи, Република Хърватска. Неотдавна се завърна от трекинг в Патагония. Води велосипедни групи по българските планини. Член на СК „Мусала“.

Иван Пенчев — работи в Комисия „Фулбрайт“. Като участник във велоекспедиция „Ладак 2006“ достига с колело до 5606м н.в. и преминава едно от най-високите шосета в света, разположено в Индийските Хималаи. Прекосил почти всички български планини с колело и обиколил Македония и Сърбия. Пътешествал из планините на Мароко, Мароканска Сахара, Австрийските Алпи, пустините на Израел. Публикувал е свои материали и снимки в сп. „На ръба“, сп. „Зона“, сп. „Одисей“, сп. „359“. Води велосипедни групи по българските планини. Член на СК „Мусала“.

Стоян Камбуров — завършил е ХТМУ специалност Полиграфия. Работи предпечат и дизайн. Активен планинар. Велопътешества от скоро из Пирин, Рила, Родопите и Стара планина. Завършил е подготвителен курс по фотография към НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Преминал е начален курс по алпинизъм и скално катерене към БАК. Любител фотограф — пейзаж, спорт и репортаж. Занимава се с музика, по-специално ударни инструменти. Участвал е в международни проекти в Италия към програма „Младеж“ — музикална работилница за запознаване с местна фолклорна музика и обучение за устойчиво развитие и осъзнатост.

Стоян Колев — в момента следва във Виена специалност „География“. Професионален МТБ водач. Осъществил многодневни пешеходни преходи — Ком–Емине (Е3), Витоша–Верила–Рила–Пирин (Е4), както и в Източни и Западни Родопи. Има и редица изкачвания в австрийските Алпи — Gro? Glockner, солово изкачване на Wildspitze — първенеца на Тиролските Алпи. Обиколил с МТБ значителна част от българските планини. Реализирал велообиколка на Македония. Преодолял с велосипед три от най–значимите алпийски проходи Timmelsjoch, Jaufenpass, Brenero в Средните Алпи — 160 км за 15 часа. Има зад гърба си двукратно изкачване с велосипед на Stilfserjoch (2757м) в Северна Италия — Швейцария. Член на СК „Мусала“ кьм ТД „Черни връх“ София.

План на експедицията

1 ден: Душанбе–Тавилдара — 10ч път с джип
2 ден: Тавилдара–Инкух
3 ден: Инкух–проход Хабубарот (3252м)–Деу
4 ден: Деу–Даштак
5 ден: Даштак–Рушан
6 ден: Рушан–Бартанг
7 ден: Бартанг–Басид
8 ден: Басид–Япшорф
9 ден: Япшорф–р. Танимас
10 ден: р. Танимас–Аилутек (3795м)–р. Кокуйбел
11 ден: р. Кокуйбел–Каракул
12 ден: Каракул–р. Акбайтал
13 ден: р.Акбайтал–проход Акбай-тал (4665м)–Мургаб
14 ден: Мургаб–Найзаташ (4314м)–Аличур
15 ден: Аличур–Иссикбулок
16 ден: Иссикбулок–р. Иссикбулок
17 ден: р.Иссикбулок–Тагаркати (4168м)–Кой-тезек (4271м)–ез. Кокбайл
18 ден: ез. Кокбайл–Соктош
19 ден: Соктош–Занинц
20 ден: Занинц–Хорог
Обща дължина: ~1100 км

Благодарим на всички хора и организации, които ни помагат в осъществяването на този вълнуващ проект!

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>