Nissan UCI Mountain Bike World Cup 2008: XCO#6, DH/4X#4 в Мон-Сен-Ан

След известна пауза заради Световното първенство, състезателите и отборите от СК се събраха отново за стартове в трите основни дисциплини в канадския курорт Мон-Сен-Ан. Той е единственото място, където са се провеждали състезания за СК или Световно първенство без изключения от 1991г., когато е създаден МТБ календара на UCI. За ХС участниците това бе шести кръг, а за тези по спускане и 4-крос – четвърти. И този път първи по ред бяха финалите в спускането (събота), последвани от състезанието по 4-крос (събота вечер) и стартовете по крос-кънтри в неделя.

Спускане

Трасето бе с дължина 3.1км и денивелация 650м. Въпреки че в деня на състезанието не валеше, теренът бе влажен от предишните дни, което засягаше най-вече техничните участъци с корени и камъни в гората.

И трите медалистки при жените наблегнаха на това, че по трасето в Мон-Сен-Ан въпросът не е дали ще направиш грешки, а колко и какви ще са те. От тази гл.т. Сабрина Жоние (Франция, Maxxis) сподели, че карането й не е било от най-добрите, както и че мокрите трасета не са стихията й, така че тя остана доволна от второто си място. Рейчъл Атертън (Великобритания, Animal-Commecal), която спечели първото място с 1.44 секунди по-добро време от французойката, каза, че също е допуснала немалко грешки, но дължината на трасето й е позволила да ги компенсира. Сънародничката й Трейси Моузли (Kona), която завърши на трето място, имаше проблем със спирачките, който я е принудил да кара по-внимателно на някои места, така че и тя остана доволна от представянето си. Във временното класиране начело излезе Рачел Атертън с 853т., следвана от Жоние с 815т.

При мъжете Грег Минаар (ЮАР, Santa Cruz Syndicate) отбеляза втора поредна победа, с което този сезон започва да става много силен за него – точна противоположност на миналата година, когато контузиите с изваждане на рамото го преследваха кръг след кръг. Макар че допусна няколко грешки тук-там, което е съвсем нормално с оглед на трасето, променящо се след всяко каране, той успя да подобри с девет секунди времето си от квалификацията и да изпревари Сам Хил (Австралия, Monster Energy/Iron Horse) с 1.73 секунди. Хил сподели, че след злополучното си падане на Световното първенство, в този кръг е карал „на сигурно“, без да поема никакви рискове и е доволен от второто място и точките за временното класиране, спечелени в този кръг, макар че и там той отстъпи на втора позиция след Минаар, който има преднина от 22 точки. Трети в Мон-Сен-Ан и във временното класиране остана световният шампион за тази година, Джий Атертън (Великобритания, Animal-Commecal).

Дъждовете в дните преди състезанието предизвикаха отлагане на квалификацията по 4-крос за събота, деня на самия финал. Организаторите „впрегнаха“ допълнителни работници, с чиито усилия трасето бе „поправено“ от наводненията и даде възможност на състезателите да карат в нормални условия. Рафаел Алварес (Испания, Specialized) едва ли някога си е представял, че сезон 2008 може да бъде толкова успешен за него, но е факт – след като стана Световен шампион за 2008г., испанецът спечели в Мон-Сен-Ан поредния кръг от СК и поведе във временното класиране. След него финишираха Ромен Саладини (Франция, Sunn), Гидо Тчуг (Германия, Red Bull, който е втори във временното класиране, само на 10т. от Алварес) и Седрик Грасия (Франция, Commencal). 

При жените Мелиса Бюл (САЩ, KHS) повтори успеха си от Световното първенство и то по сходен начин. В началото тя остана на втора позиция, следвайки плътно Анеке Беертен (Холандия, MS-Intense) и при големия десен завой успя да атакува по вътрешната линия и се озова пред съперничката си. В този момент Беертен бе поставена „на тясно“, принудена да забави скоростта си, при което на всичкото отгоре се удари в някакъв камък по трасето и се преметна през кормилото. Така холандката остана на четвърто място. Втора завърши съотборничката й Мио Суемаса (Япония), а трета е Фион Грифитс (Великобритания, Norco). Беертен запазва лидерската си позиция във временното класиране със солидна преднина от 260т. пред Бюл. 

Крос-кънтри

Бидейки олимпийска дисциплина, за много от състезателите основен приоритет за сезона е олимпийският старт, поради което някои от тях решиха да пропуснат този кръг от СК. Това обаче само „настърви“ още повече други участници, за които подобна ситуация педоставя шансове за по-добро класиране. Добавете към това и техничното трасе, влошено допълнително от валежите, по което мъжете трябваше да навъртят шест обиколки, и ще получите едно доста интересно състезание, в което на първо място отново завърши Жулиен Абсалон (Франция, Orbea). Въпреки неуспешното си представяне на Световното първенство, където напусна надпреварата, в Канада французинът демонстрира отлична форма и не даде никакъв шанс на съперниците си, излизайки начело още в началото, така че борбата в този кръг бе за второто място. Някои решиха да атакуват отрано, други предпочетоха да напредват бавно и с удобно за тях темпо. Като че ли втората тактика се оказа по-успешна, тъй като на второ и трето място, точно с подобен тип каране, завършиха Джоф Кабуш (Канада, Maxxis) и Бъри Стендър (ЮАР, GT). Във временното класиране, разбира се, води Абсалон с актив от 1090т., следван от Кристоф Заузер с 855т. 

При жените състезанието като че ли протече по-лежерно, включително и заради трудностите, които те изпитваха по калното и предизвикателно трасе. Мари-Хелен Премон (Канада, Rocky Mountain) спечели поредната си световна купа на родна земя пред ликуваща от успеха й публика. Премон поведе и във временното класиране.  Отсъствието на ключови претендентки за челните позиции даде шанс и на други състезателки от САЩ и Канада да се представят добре. Катерин Пендрел (Канада, Luna) завърши на второ място, а младата участничка от Норвегия Лене Байберг успя да се окичи с бронзовия медал. 

Следващия кръг отново е в Канада, на 2-3 август, в Бромонт.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>