Световно първенство в дисциплината маратон за 2008 г.

Вероятно знаете, че според класификацията на UCI за състезателните дисциплини, в момента има „олимпийско крос-кънтри“ и „маратонско крос-кънтри“. При първото се правят няколко обиколки по затворено трасе, докато при второто трасето е с голяма дължина, минава се еднократно в рамките на състезанието и може да е с различни тачки за начало и край. Затова не е учудващо, че за тези две разновидности ХС има и различни стартове за определяне на световните шампиони. Тази година световното първенство по маратон също бе в Италия (както и стартовете в другите дисциплини), само че две седмици по-късно и на друго място – Вилабаса. Ето как се разви надпреварата, в която взеха участие не само топ-маратонците, но и някои от фаворитите в дисциплината „олимпийско ХС“.

При мъжете от самото начало стана ясно, че основни съперници за титлата ще са Кристоф Заузер (Швейцария) и Роел Паулисен (Белгия), но едва ли някой очакваше развръзката да е толкова драматична. Двамата наложиха интензивно темпо и първоначалните им конкуренти започнаха да отпадат един по един, като най-дълго в близост до тях се задържа колумбиецът Хектор Леонардо Паез, но в крайна сметка и той изостана. Така след повече от четири часа каране Заузер и Паулисен достигнаха заедно до финалната права и се наложи да спринтират, борейки се за първото място. Тъкмо когато фотографите се готвеха да заснемат класически фотофиниш, двамата съперници се оказаха в опасна близост, закачиха кормилата и лактите си и се озоваха на асфалта. Пръв успя да стане Паулисен, но байкът му бе повреден и се наложи да го бута и носи до финала. През това време Заузер успя да възседне велосипеда си и пресече пръв заветната линия. Съдийската комисия на UCI обаче излезе с решение, че швейцарецът е нарушил правата линия при спринта и е станал причина за инцидента, поради което присъди титлата на Паулисен, а Заузер остана на второ място. Разбира се, този обрат не се прие еднозначно, но засега подредбата е такава (освен ако решението не бъде променено след обжалване). Бронзовият медал бе спечелен от Урс Хубер (Швейцария), който успя да задмине Хектор Паез, а пети остана Ралф Наф (Швейцария). 

При жените надпреварата бе доста „по-скучна“. Гун-Рита Даале (Норвегия) отново показа, че възвръща формата си, повеждайки от самото начало пред Забине Шпиц (Германия) и Пиа Зундщед (Финландия). Даале постепенно увеличаваше преднината си и макар че Шпиц в един момент успя да се доближи отново, това не промени крайното класиране, в което я очакваше сребърният медал. Зундщед остана трета, Естер Зюс (Швейцария) четвърта, Ерика Дихт (Швейцария) е пета.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>