Fox 2009

Fox представиха новостите си за 2009г. още напролет, а сега вече са добавили обновените модели и в сайта си, така че е крайно време и ние да обърнем малко повече внимание на тях. Съществени промени в броя, имената и предназначението на моделите няма, но новите детайли при повечето от тях не са маловажни.

Най-рано на бял свят се появи новата 15мм проходна ос – стандарт, разработен съвместно с Shimano, за който сме споменавали вече няколко пъти. Именно Fox подготви първите прототипи, чрез които бе демонстрирана новата система. Припомням, че нейната цел е да замести досегашния стандарт с 9мм ос, като запази разстоянието между ушите на вилката (100мм) и лесния монтаж/демонтаж, който и тук се извършва с помощта на ексцентриков лост. Fox и Shimano твърдят, че по-малкият диаметър на оста ще им позволи да намалят теглото на цялата система вилка/главина спрямо стандарта с 20х110мм проходна ос, като в същото време увеличат значително коравината спрямо досегашните ХС модели с 9мм ос. Всички вилки  на Fox  с 32мм горни тръби за 2009г. се предлагат с опция за 15мм ос, с изключение на два – F29 (за 29 цолови велосипеди) и F-RL Remote, за която ще стане дума след малко. С други думи, в диапазона 80 – 140мм ход потребителите ще могат да избират между 15мм ос (увеличена коравина, около 100 грама по-високо тегло на вилката) или 9мм ос (по-ниско тегло на вилката, но и повече податливост на усуквания).

Покрай новата проходна ос са направени промени и в останалите елементи от конструкцията на вилките, така че да се подобрят допълнително от гл.т. на тегло и коравина. Хидравличните системи за амортизация също са усъвършенствани. При вилките с 32мм тръби модифицирането е засегнало главно забавянето при връщане, докато при моделите 36 и 40 е поработено върху амортизацията при сгъване и са използвани нови, по-качествени уплътнения с оглед удължаване на експлоатационния период. Във всички случаи Fox твърдят, че резултатът е още по-плавна, безшумна и качествена работа на окачването. При DH модела 40 вече има възможност и за директен захват на лапата върху горната корона, а при вилките с регулируем ход TALAS врътката за тази настройка е подобрена, а броят на уплътненията в системата е намален за по-малко триене. 

Вече споменах модела F-RL Remote. При него отличителната черта е наличието на дистанционен контрол върху заключването с лостче от кормилото. Системата отново е разработена и с участието на Shimano, което означава, че би трябвало да е напълно съвместимо (т.е. да не си пречи) с техните команди и спирачни лостчета. Както казах, интересен момент е, че засега вилката се предлага само с 9мм ос. Това вероятно е с оглед на по-ниското тегло и насочеността й предимно към състезателно настроените потребители. Ходът, както и при другите модели от серията F, е фиксиран и може да бъде 80, 100 или 120мм, а теглото е съответно 1,49кг, 1,58кг и 1,64кг. 

При задните амортисьори новостите като че ли са най-малко и невидими с просто око, тъй като засягат елементите на хидравличните системи за амортизация и тяхната настройка. Както и при вилките, целта е била работата да бъде още по-плавна и „неусетна“. 

Ако искате да разгледате всички продукти на Fox и техните характеристики, не забравяйте да посетите сайта на компанията: http://foxracingshox.com/

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>