Trek Session 88

Според изявления на американския производител на велосипеди, развитието на този нов модел за спускане и фрийрайд е продължило повече от три години, като основната им цел е била да направят велосипед, който да е най-добрия в своя клас. В един момент дори се е наложило да изоставят първончалния проект и да започнат отначало. В крайна сметка екипът, който го е разработил, смята целта за постигната.

Някои по-конкретни задачи при проектирането на Session 88 са били намаляване на теглото, оптимизиране на геометрията и включване на всички нови технологии, които са дали добър резултат при други разработки на компанията. Затова не е учудващо, че при новия модел намираме немалко сходства с Remedy, който също бе напълно обновен за 2008г.

Може би е редно да започна изброяването на нововъведенията с окачването, което се характеризира с технологиите Active Breaking Pivot (ABP) и Full Floater. Първото означава концентрична задна става на окачването, която ползва оста на задната главина и като своя. Според Trek това води до значително подобряване на окачването при спиране, запазвайки го активно. Принципът е сходен с т.нар. плаващо ухо за дискова спирачка, използвано от други производители. Full Floater пък се нарича захващането на долния край на шока не към предния триъгълник, а към продължението на стойките на веригата. По този начин със сгъването на окачването се променя позицията на задния амортисьор, което води и до промени в коефициента на окачването, а те пък осигуряват определени характеристики на работата му в различни части от хода, който е 200мм. По-специално, в началото то е меко и отзивчиво, докато в края става прогресивно, за да осигури по-добро усещане при силни удари. Към тези особености се добавят и задните амортисьори Fox, които в случая са настроени специално за рамката на Trek, така че допълнително да подобрят качествата й. 

Тръбите на Session 88 са хидроформирани, огънати, подсилени и изваяни по всевъзможни начини, за да осигурят колкото се може повече здравина, коравина и лекота, но напоследък подобни извивки не са нещо, което се среща рядко. Все пак и тук екипът на Trek е приложил последните нововъведения на компанията – например челната тръба Е2 за стержен с променлив диаметър (1.5 в долната част и за 1 1/8 в горната) – решение, което според Trek осигурява „най-доброто от двата свята“, а именно повишени якостни характеристики в областта на короната и челото, по-ниско тегло в сравнение с 1.5 и по-големи възможности при избор на лапа. Разбира се, E2 изисква специални чашки и вилки с по-особен стержен, каквито Rock Shox и Fox са се съгласили да доставят, но няма пречка да се ползват и вилки със стандартен стержен 1 1/8 в комбинация с подходяща преходна долна чашка.  Налице е и кобилицата EVO, която е изработена като едно цяло и по този начин увеличава коравината на задницата и спестява няколко ценни грама. 

Session 88 ще се предлага както като рамка, така и в две готови окомплектовки – едната за спускане, другата за фрийрайд, които се различават едниствено по някои от компонентите (например двукоронна вилка Fox 40 при DH модела и еднокоронна Rock Shox Totem при FR версията. Можете да ги разгледате по-подробно в сайта на производителя: www.trekbikes.com

Коментари във форума

Етикети: , , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>