Nissan UCI Mountain Bike World Cup 2008: XCO#5, DH/4X#3 във Форт Уилям

Форт Уилям, Великобритания е едно от местата, които в последните години добиха задължителен статут, когато става дума за домакинство на кръг от СК. Именно там на 7 и 8 юни се проведоха поредните стартове в трите основни дисципли – крос-кънтри, спускане и 4-крос.

За разлика от друг път, първо по ред бе състезанието по 4-крос – още в петък вечерта. Трасето бе добре познато, а интрига след първите два кръга не липсваше. При мъжете надпреварата бе доминирана от Джаред Грейвс (Австралия, Yeti-Fox), който пропусна първите два кръга заради подготовката си за олимпийските игри (в дисциплината BMX), но се завърна по най-добрия начин, спечелвайки първото място в Шотландия. Това беше и своеобразен реванш за него след миналогодишния лош късмет на същото място по време на Световното първенство. След него финишираха Юст Уичман (Холандия, Cannondale) и Дан Атертън (Animal Commencal), а четвърти завърши чехът Михал Прокоп, който падна по време на финалната гонка. Във временното класиране води германецът Гидо Тчуг с 450т., следван от Дан Атертън с 400т. При жените Яна Хоракова (Чехия, Suzuki-RB) постигна първата си победа в кръг от СК, следвана от Рашел Сидо (Швейцария), Анеке Беертен (Холандия, MS-Intense) и Мелиса Бюл (САЩ, KHS). Беертен води във временното класиране със солиден актив от 600т. пред Хоракова и Анита Молцик, които имат по 250т. 

Съботният ден бе отреден за крос-кънтри и очакванията за изненади и обрати не бяха малки. При мъжете отсъствието на световния шампион и водач във временното класиране, Жулиен Абсалон, който реши да направи почивка преди световното първенство, даваше шанс за място на подиума на многобройните му „подгласници“. В крайна сметка и трите места бяха „окупирани“ от швейцарски състезатели, а борбата помежду им бе изключително оспорвана. Младите съотборници от тима Swisspower Флориан Фогел и Нино Шуртер финишираха на първо и второ място, цепейки секундата на две, след като преди това бяха успяли не само да издържат темпото на по-опитния от тях Кристоф Заузер (Specialized), но и да го надиграят тактически. За него пък остана удовлетворението да оглави временното класиране. При жените очакваното завръщане на Гун-Рита Даале и Ирина Калентиева не се случи, но по трасето бяха всички останали претендентки за първите места и челната тройка не бе изненадваща. Победата бе за канадката Мари-Хелен Премон (Rocky Mountain), следвана от победителката в миналия кръг, Маргарита Фулана (Испания, Massi). Всъщност през една голяма част от състезанието испанката бе начело, а Премон бе в ролята на догонваща, но в последната обиколка канадката успя да настигне и задмине съперничката си. Съставът на групичката, която преследваше Премон и Фулана, се менеше непрекъснато, но в крайна сметка третото място бе спечелено от Забине Шпиц (Германия, Ghost). Във временното класиране води Премон с 970т., следвана от Фулана с 910т.

В спускането, което имах възможност да проследя на живо по интернет, имаше нещо различно. Същото трасе, същата екзалтирана публика, но нещо не бе „както трябва“ и ми трябваха 1-2 минути да усетя какво… беше сухо! Да, за първи път виждах това трасе съвсем сухо и прашно, огряно от слънцето, и заради това дори цветът му беше различен. Разбира се, тези нехарактерни за Шотландия условия изискваха състезателите да нагодят байковете и карането си към тях. Всъщност на някои места трасето бе по-хлъзгаво, отколкото ако бе мокро и не всеки бе достатъчно подготвен за това. 

Третият кръг в спускането за 2008г. завърши с триумфа на състезатели, които винаги са били сред най-добрите, но в последните години все нещо им пречеше да достигнат до заветното първо място. При жените това бе Трейси Моузли (Великобритания, Kona), която този път успя да превъзмогне конкуренцията на Сабрина Жоние (Франция, Maxxis) и Рейчъл Атертън (Великобритания, Animal Commencal), заели съответно второ и трето място. Според някои причина за успеха на Моузли (при наличието на силен вятър в горната част) е било плътно прилепналото по тялото й трико, според други падането на Атертън на квалификацията й е попречило да покаже 100% от възможностите си… каквото и да се говори обаче, Трейси спечели отново, след като не го бе правила от 2006г. насам. Във временното класиране пък Жоние (630т.) поведе пред Атертън (603т.). 

При мъжете емоциите бяха не по-малко! Първият, който ликуваше на горещия стол, бе Нейтън Рени (Австралия, Santa Cruz Syndicate), който даде достатъчно добро време, за да влезе в топ 5. В крайна сметка Рени остана на четвърто място, след като съотборникът му Стив Пийт (Великобритания) се класира една позиция пред него, а сънародникът му Сам Хил (Iron Horse / Monster Energy), в когото бяха вперени всички погледи, завърши едва пети. Вторият в квалификацията, Джий Атертън (Великобритания, Animal Commencal) подобри времето на Пийт, но нямаше за кога да сяда на горещия стол, защото Грег Минаар (ЮАР, Santa Cruz Syndicate) бе с три секунди по-бърз на междинната контрола и успя да запази тази разлика до края, спечелвайки кръг от СК след много дълга пауза. Последната му победа бе през 2005г., а сезон 2007 бе направо отчайващ, след като Грег в три състезания вадеше рамото си и точно тук, във Форт Уилям, завърши със счупена ръка и след това бе опериран. Сега талантливият състезател показа, че има амбицията и възможностите да се завърне на върха. След този интересен кръг временното класиране става все „по-завързано“ със Сам Хил начело (570т.), следван по петите от Джий Атертън (557т.) и Грег Минаар (542т.)

Преди да станем свидетели на следващите състезания за СК обаче, предстои да видим кои ще са световните шампиони за 2008г. Първенството ще се проведе във Вал ди Соле, Италия от 17 до 22 юни.