Nissan UCI Mountain Bike World Cup 2008: XCO#4, DH/4X#2 в Андора

На 31 май – 1 юни Световната купа за първи път гостува във Валнор, Андора. Малката държава може и да не е най-известното място за планинско колоездене, но със сигурност винаги е имало какво да предложи на любителите на този спорт. Освен всичко друго, в Андора са и домът за Седрик Грасия и офиса на компанията за окачване BOS – имена, които говорят предостатъчно на по-запознатите. Както и да е, да оставим подробностите настрана и да се съсредоточим върху случилото се в четвъртия кръг по крос-кънтри и втория в спускането и 4-кроса за СК през 2008г.

Крос-кънтри
Маргарита Фулана (Испания, Massi) най-сетне успя да се добере до първото място при жените, осланяйки се на своя агресивен стил с налагане на сериозно темпо от самото начало. В предишните кръгове тактиката й не бе съвсем успешна, тъй като силите не й стигаха до края, но сега никой не успя да я настигне. Добра предпоставка за успеха на испанката бе и отсъствието на много от най-силните й съпернички – Гун-Рита Даале, Забине Шпиц и Ирина Калентиева решиха да пропуснат този кръг, вероятно с оглед на подготовката си за Световното първенство след няколко седмици и за олимпийския старт след това. В същото време китайката Ченгуан Рен отново стартира лошо и изгуби шансове за челна позиция, а пък Мари-Хелен Премон (Канада,Rocky Mountain) изпитваше затруднения с кръвоснабдяването на ръцете си заради студеното време (час преди старта започна да вали и температурите чувствително се понижиха), което й попречи да разгърне пълния си потенциал. Въпреки това тя финишира на трето място, запазвайки водачеството си във временното класиране. На второ място завърши Ева Лехнер (Италия, Colnago Cap Arreghini). 

Трасето в Андора бе същинско предизвикателство в някои отношения, включващо стръмни изкачвания и хлъзгави мокри корени. Още в първата обиколка стана ясно кои ще се борят за класиране и кои за оцеляване. Световният шампион и водач във временното класиране за СК, Жулиен Абсалон, този път нямаше късмет – след падане  в началото на състезанието, той реши да не поема излишни рискове, а освен всичко друго е имаше и технически проблеми, така че завърши на девета позиция. Това отвори пътя към първото място за Кристоф Заузер (Швейцария, Specialized), но в петата обиколка той замалко щеше да се прости с победата, след като спука гума и бе задминат от Бъри Стендър (ЮАР, GT). Въпреки това швейцарецът мобилизира всички сили и излезе отново начело, оставяйки Стендър на второ място. Трети завърши американецът Джоф Кабуш (Team Maxxis), за когото това е най-добро класиране в европейско състезание до момента.

Трасето бе наводнено от дъжда, което правеше някои участъци доста бавни, но въпреки това широките завои и големите скокове позволяваха много изпреварвания и близък контакт между състезателите, което допринесе за поредната зрелищна надпревара. На родна земя Седрик Грасия показа страхотно каране, но въпреки това отпадна на полуфинала. За последната гонка на старта се наредиха Дан Атертън (Великобритания, Animal Commencal), Браян Лоупс (САЩ), Гайдо Тчуг (Германия) и Растислав Пирман (Словакия), които финишираха в този ред след оспорвана гонитба между Лоупс и Атертън. При жените Анеке Беертен (Холандия,MS-Intense Factory-Racing ) бе по-бърза от съотборничката си Мио Суемаса (Япония). На трета и четвърта позиции завършиха Фион Грифитс (Великобритания, Norco) и Анита Молцик (Австрия, 4 Elements Yeti/Hotec/Rsp). 

Спускане

При дамите Рейчъл Атертън (Великобритания, Animal Commencal) донесе втора „семейна“ победа за уикенда, изпреварвайки Сабрина Жоние (Франция, Team Maxxis) с цели 8 секунди. Трета остана Флориан Пугин (Франция, Playbiker – Iron Horse). 

След този двоен успех всички близки на Атертън впериха очи във финала при мъжете, където Джий Атертън трябваше да се спусне след Сам Хил (Австралия, Iron Horse/Monster Energy) по разкаляното от дъжда трасе. Когато Хил финишира, повечето хора очакваха, че това ще е поредната победа за него, но междинното време на Джий върна интригата с пълна сила и когато пресече финалната линия, хронометърът отчете 30 стотни по-бързо време от това на австралиеца. „Хеттрикът“ за семейство Атертън бе факт, а радостта в лагера им просто неописуема. Трети остана Грег Минаар (ЮАР,Santa Cruz Syndicate).