Crank Brothers 5050 X

Crank Brothers умеят да докарват продуктите си на външен вид! Започвам с това, тъй като дизайнът на платформените им педали, носещи името 5050, е едно от нещата, които веднага правят впечатление – като се започне от опаковката и се стигне до покритието, тези педали сякаш казват „Виж ме, аз съм по-различен!“.
Продукт: Платформени педали със сачмени лагери и конуси. Конструкция със свалящи се панели от предната долна страна, която позволява шиповете да се подменят и пренареждат. Основен материал: алуминий 6061 Т6. Материал на свалящите се панели: алуминий 6061 Т8. Покритие чрез анодизация. Материал на оста: scm435 хром-молибденова стомана.  36 броя 10мм шипове (винтчета) –  по 18 за всеки педал. 
Тегло:  639 грама
Цена: 119лв.
Продължителност на ползването: 4 месеца
Продуктът е ползван съвместно с:  Обувки 661 Launch и планински туристически обувки.
Други модификации на модела/продукта: 5050 ХХ, цена 169лв. По-скъпата версия е с по-тънък профил, по-ниско тегло (558 грама по данни на производителя), капсуловани лагери, а комплектът включва допълнителни панели и допълнителен комплект по-дълги винтчета наред със стандартните 10мм шипове. 

Основната конструктивна и функционална „забележителност“ при 5050 са свалящите се панели от предната долна страна, т.е. в областта, която поема най-много удари. Те не само позволяват лесно да подредите по свой вкус всички шипове, но са и по-здрави благодарение на закалката Т8. Ако въпреки това успеете да ги увредите сериозно, имате възможност да ги подмените с нови, дори да си изберете различен цвят (ето че пак опираме до външния вид!). Аз, разбира се, не успях изобщо да ги нараня, може би защото не съм ги ползвал с DH велосипед, нито пък летя през камънаците особено безразсъдно. Обаче поне два пъти се възползвах от възможността да пренаредя шиповете. Това безспорно е голямо удобство, а в моя случай бих казал и необходимост, защото с фабричната подредба нямах идеално сцепление, вероятно защото част от подметките ми „липсва“, тъй като преди време там бяха монтирани парчета за автомати. Така или иначе, след втория опит успях да намеря подходящата за мен конфигурация и оттогава не съм пипал нищо. Говорейки си за шиповете, смятам, че 18бр. на педал са малко, поне при 5050. За тази цена Crank Brothers биха могли спокойно да добавят още толкова, за да има винтче за всеки отвор. Пък който не желае, няма да запълва всичките. А пък ако трябва да съм докрай взискателен, друга екстра, която бих желал да видя в този ценови клас, е отвор за шестогран в оста като допълнителна възможност за монтаж/демонтаж – нещо, което при този модел липсва. 

Площта на платформите е доста голяма, което за мен е добре, но има и хора, на които това не им допада, така че въпросът опира до лични предпочитания. Лично на мен не ми хареса стъпаловидно понижение на платформата в областта на оста, защото шиповете, намиращи се непосредствено пред него, са на почти същото ниво и захапват по-малко… дано да сте успели да ме разберете. Все пак отчитам и това, че подметките ми не бяха в идеално състояние, така че вие може и да нямате проблем с тази особеност на формата на 5050. Другият вариант е да си поиграете с подредбата на шиповете, което аз направих. За съжалене не мога да кажа нищо за трайността на покритието, тъй като се случи така, че при първото каране все още бях с монтирани парчета за автомати, с помощта на които най-безмилостно поизтърках областта около оста, което не беше никак честно спрямо чисто новия продукт, признавам. Във всички случаи съм убеден, че ако държите да запазите педалите си без драскотини, може би трябва да се насочите към друга форма на колоезденето. 

В процеса на експлоатация лагерите на 5050Х образуваха лека хлабина, която не се е увеличила от момента на появата си, нито пък е произвела какъвто и да е звук. За мен подобен луфт е нещо нормално, още не съм виждал педал с конуси и сачмени лагери, който да се е задържал стегнат дълго време. Може би при честа поддръжка на лагерите е постижимо, но ако исках да избегна подобно нещо, щях да си взема модел с капсуловани лагери.  

Както виждате сами, 5050Х не са особено леки. Ако теглото е приоритет за вас, може би трябва да погледнете по-скъпата модификация. 

Заключение: Цената на 5050Х не е ниска и ако трябва да съм честен, можете и за по-малко пари да си купите педали с толкова високо качество, които ще ви вършат същата работа. Но тук отново ще се върна към първите си изречения, към онова впечатление за скъп и хубав продукт, което Crank Brothers така умело поддържат години наред. Към онова нещо, което караше хората моментално да забелязват новия компонент под краката ми. За някои то не е важно. Други биха похарчили доста пари, за да се поглезят с продукт, който не само им върши работа, но им харесва повече от останалите на пазара. Crank Brothers знаят това! 

За контакти:
OneDistribution
тел. (02) 9791828
www.onedistribution.com

Коментари във Форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>